En 32-årige idrætslærer fra Sorø Kommune er mandag blevet kendt skyldig i at have begået flere voldtægter, krænkelser og trusler mod mindreårige elever.
Den 32-årige skolelærer Bjørn Christiansen, der har skiftet navn fra Jacob Emil Laudrup Høpner, er blevet straffet med fængsel i seks år og frakendt retten til at arbejde med børn under 18 år på ubestemt tid.
Det allervigtigste er at være opmærksom på de tegn, som børn viser, når de er i en form for mistrivsel
Den sag har blandt andet fået Sorø Kommune til at revidere deres regelsæt på området:
- Vi har revideret vores beredskab i forhold til børn og overgreb, og det har alle i organisation været involveret i. Alle synes, det er en forfærdelig sag, og alle vil gerne lære af det, siger Søren Søndergaard Kjær, der kommunaldirektør i Sorø Kommune.
- Det allervigtigste er at være opmærksom på de tegn, som børn viser, når de er i en form for mistrivsel. Det handler om at være i stand til at se tegnene og reagere på dem.
- Vi vil hjælpe de berørte videre
Folkeskolelæreren er dømt for at have befamlet to elever samt at have begået voldtægt og truet en daværende 13-årig elev.
I flere tilfælde er voldtægterne sket på den pågældende skole, mens læreren en enkelt gang har taget hende ud i en nærliggende skov, hvor han ifølge anklagen har fikseret hende med håndjern bag om ryggen og et halsbånd rundt om halsen.
Denne voldtægt er blevet vurderet af retten som voldtægt særlig farlig karakter.
VI er optaget af at gøre, hvad vi kan gøre for at de berørte kan komme videre
- Det er jo en forfærdelig sag, og vi er meget ked af den her sag. Vi er optaget af at gøre, hvad vi kan gøre for at de berørte kan komme videre, siger kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær fra Sorø Kommune.
- Fra kommunens side har vi nogle muligheder via vores Familieafdeling for at stille hjælp til rådighed. Der vil vi gøre det bedste, vi kan, for at de kan komme videre så godt som muligt.
Nye retningslinjer med input fra den konkrete sag
Ifølge Kommunaldirektøren skulle kommunen i foråret alligevel gennemgå de regler, der er på området, når mindreårige udsættes for overgreb.
- Her i foråret, da vi skulle revidere de retningslinjer, vi har i forhold til børn, der har været udsat for overgreb, har vi revideret regelsættet. Vi har selvfølgelig også yderligere skærpet reglerne som følge af den her sag, siger kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hvordan ændrer de nye retningslinjer sig i forhold til tidligere?
- Første udgave bliver forbedret med den faglige viden, der er kommet inden for de år, der er gået. Så har vi også en konkret oplevelse, som også har været med til at afspejle det input, der er kommet i en ny politik, siger Søren Søndergaard Kjær.
Skole fik flere henvendelser
I retssagen mod den 32-årige lærer kom det frem, at skoleledelsen på den pågældende skole, hvor overgrebene fandt sted, har fået flere henvendelser. Skolelederen på den pågældende skole har under retssagen fortalt, at ledelsen allerede i efteråret 2017 fik henvendelser vedrørende læreren, der handlede om, at læreren talte hårdt og groft til både elever og kollegaer.
Senere fik skolelederen også flere henvendelser om, læreren var pågående over for pigerne - blandt andet på en lejrskole i september 2018.
Der kom henvendelser fra tre forskellige lærere. De havde været ude at bade, hvor tiltalte kastede rundt med eleverne - også piger i bikini. Samme dag skulle skolelederen også have fået en henvendelse fra en anden dreng og en pige. Pigen fortalte, at der var berøringer fra læreren, der var ubehagelige.
jeg ved, at skoleledelsen er ulykkelig over den her sag
Kunne man have undgået, at det har var sket?
- Det her er en forfærdelig sag, og vi er meget kede af, at den overhovedet er kommet. De spørgsmål som lærere, elever og forældre måtte have, forsøger vi at håndtere og imødekomme så godt, som vi kan, siger kommunaldirektøren i Sorø.
Men du vil ikke konkret forholde dig til, om ledelsen på skolen kunne have gjort mere?
- Det er en forfærdelig sag, og jeg ved, at skoleledelsen er ulykkelig over den her sag. Vi har haft en dialog om den løbende og prøvet at samle erfaringerne sammen og revidere vores beredskab til den slags situationer.
Intet grundlag for at kritisere skoleleder
Skolelederen på den pågældende skole har fortalt i Retten i Næstved, at han på baggrund af de henvendelser, der kom fra lærere og elever, tog en samtale med læreren.
Jeg har ikke noget grundlag for at give kritik af skolelederen eller andre
Den dømte lærer kom til én samtale med skolelederen. Skulle man ikke have taget fat i nogle af de elever, der var blevet befamlet?
- Retten har brugt lang tid på at finde ud af, hvad der var op og ned i sagen, og i dag har de kendt den anklaget skyldig. Jeg er optaget af, hvordan vi kommer videre i den her sag, siger kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær.
- Det er jo en uhyre alvorlig sag, og vi har haft en dialog internt. Jeg fokuserer på, hvad vi kan gøre for at komme videre, og jeg har ikke noget grundlag for at give kritik af skolelederen eller andre.