Lærer dømt for samleje med 13-årig elev – nu betaler kommunen erstatning

Sorø Kommune betaler nu 300.000 kroner i erstatning til en pige fra Dianalund, efter en lærer blev dømt for at have samleje med den 13-årige. Kommunen erkender, at de og skolen ikke har levet op til deres ansvar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sorø Kommune skal betale erstatning til en pige fra Dianalund. Det sker, efter en tidligere skolelærer krænkede flere mindreårige skolepiger og havde samleje med pigen, der dengang var 13 år.

Pigens familie mener, at kommunen havde et ansvar for at forhindre overgrebene, og at det dermed var et brud på menneskerettighederne. Sorø Kommune erkender nu, at de havde et ansvar i sagen.

Sorø Kommune skal betale 300.000 kroner i erstatning til en pigen og hendes familie. Sådan lyder aftalen i et netop indgået forlig, fortæller familiens advokat.

- Forliget betyder, at man fra kommunen og skolens side anerkender sit ansvar i den her sag. Vi er glade og tilfredse over, at sagen slutter på den her måde uden at skulle igennem en lang og opslidende retssag, siger Emil Kiørboe fra Ehmer Pramming Advokater, som har repræsenteret pigen og familien.

quote Der har været en masse tegn på, at der var noget fuldstændig galt her. Dem har man ikke formået at følge op på

Emil Kiørboe, advokat

Pigens familie stævnede kommunen for brud på menneskerettighederne, fordi kommunen som myndighed ikke greb ind, da en mandlig idrætslærer krænkede flere mindreårige piger på en skole i Dianalund og havde samleje med en af eleverne, deres datter, der dengang var 13 år.

- Der har været en masse tegn på, at der var noget fuldstændig galt her. Dem har man ikke formået at følge op på. Det er både børnene, der har henvendt sig til lærerne, det er lærernes egne observationer af grænseoverskridende adfærd fra den her gerningspersons side, og det er det, man ikke har formået at samle op og reagere på, så man kunne have forhindret de her grove overgreb, siger advokaten.

Hvorfor skal kommune betale erstatning?

Sagen handler om, hvorvidt kommunen har pådraget sig et ansvar ved at have krænket menneskerettighederne. 

Efter Menneskerettighedskonventionens Torturbestemmelse er man som myndighed forpligtiget til, at forhindre at borgere og særligt børn bliver udsat for umenneskelig eller nedværdigende behandling. 

Kilde: Ehmer Pramming Advokater

Dømt skyldig i byretten, frikendt i landsretten

I 2019 blev den tidligere idrætslærer tiltalt i byretten for en række forhold, herunder voldtægt af den dengang 13-årige elev.

Manden var blandt andet tiltalt for at have bundet og voldtaget pigen analt i en skov, mens han hev hårdt i et halsbånd, han havde givet hende på.

Læs også
Folkeskolelærer skyldig - dømt for at voldtage mindreårig elev
Læs også
Folkeskolelærer skyldig - dømt for at voldtage mindreårig elev

I byretten blev manden kendt skyldig i forholdene og idømt seks års fængsel for voldtægt af pigen. Men i landsretten blev læreren frifundet for anklagerne om voldtægt, men dømt for samleje, både vaginalt og analt, med en mindreårig. Landsretten idømte manden to års fængsel. Han blev desuden frakendt retten til at arbejde med børn og unge under 18 år.

Foruden de seksuelle forhold blev han kendt skyldig i flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse, forsøg på besiddelse af børneporno og vidnetrusler.

Dengang stod forældrene frem, da de var utilfredse med frifindelsen. De mente, og mener stadig, at der er tale om et overgreb på pigen.

- Vi taler om et barn på 13 år, så der er ikke nogen, der overhovedet skal bruge ordet ”frivillig”. Det er en dobbelt-traumatisering for vores barn, at der overhovedet bliver opereret med ordet ”frivillig”, siger pigens mor Charlotte.

Lovgivningen blev ændret

Sagen har haft stor politisk bevågenhed, og siden dommen er lovgivningen på området blevet ændret.

Det betyder, at hvis en voksen over 22 år i dag har samleje med et barn under 15 år, så vil der helt automatisk være tale om en voldtægt.

Nick Hækkerup
Læs også
Lærer blev frifundet for voldtægt - nu kommer regeringen med nyt udspil
Nick Hækkerup
Læs også
Lærer blev frifundet for voldtægt - nu kommer regeringen med nyt udspil

Kommunen har fastholdt, at de ikke havde mulighed for at gribe ind, men det har ændret sig, efter en række beviser er kommet på bordet.

- Det er mange ting, der samlet set gør, at man må konstatere, at man på skolen havde en viden om, at manden havde en grænseoverskridende adfærd over for børnene, og at man ikke greb ind, siger Emil Kiørboe fra Ehmer Pramming Advokater.

TV2 ØST har forsøgt at tale med Sorø Kommune om sagen og har efterspurgt et interview med både kommunaldirektøren og borgmesteren, men ingen af dem har ønsket at stille op. 

I stedet har kommunen sendt et skriftligt svar, og heri skriver kommunen blandt andet, "at der ikke har været et tilstrækkeligt beredskab på skolen til at håndtere og forebygge en sag af denne type."

De forklarer ydermere: 

"Vi kan konstatere, at vi som kommune ikke i tilstrækkelig grad havde fået skabt en kultur og nogle rammer på skolen, hvor man systematisk fik delt observationer af tegn på mistrivsel hos den enkelte elev både med kolleger og elevens forældre."

Familien er lettede over, at kommunen har accepteret erstatningskravet.

- Det er en lettelse, at de nu går ind og siger, at de havde et medansvar for det, der skete. Men det er dybt frustrerende, at det skal tage dem så mange år at erkende det, de egentlig godt vidste fra start af, siger pigens far, Thomas.


Nyhedsoverblik