Reklamemønt er vigtigt bevis i sag om drabet på Kiehn og Poul

En mønt fra Shell kan vise sig at blive et vigtigt bevis i drabssagen fra Ruds Vedby og Vemmelev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var et vigtigt bevis, anklager Susanne Bluhm på sjette retsdag fremlagde for nævninge og juridiske dommere i sagen mod to mænd, der er tiltalt for drab, brandstiftelse og usømmelig behandling af lig.

En brændt 12 kantet mønt fundet i en olietønde i Sneslev, hvor den ene tiltalte boede op til sin anholdelse, skal være et af de beviser, der skal koble begge mænd til drabet på møntsamler Kiehn Georg Andersen.

Drabene skete 20. april 2019 i Ruds Vedby, da den 68-årige møntsamler Kiehn Georg Andersen blev slået ihjel og 16. juni i Vemmelev, da 80-årige Poul Frank Jørgensen ligeledes blev slået ihjel. Efter drabene blev de to mænds huse sat i brand.

De to tiltalte på 35 og 43 år nægter sig skyldige. Den 43-årige har dog erkendt, at han var med inde i huset, da Kiehn Georg Andersen blev slået ihjel, men han siger, at han befandt sig på 1. salen af mandens hus, da drabet skete, og at han ikke selv havde noget med det at gøre.

Artiklen fortsætter under kortet.

Her boede mændene, hvor mordene fandt sted. Artiklen fortsætter efter grafikken.

Kom med mønter til fødselsdag

Anklager Susanne Bluhm har flere gange ført vidner, der kunne fortælle om Kiehn Georg Andersens store møntsamling.

Den 43-årige tiltalte har selv i retten forklaret, at han efter drabet var rystet og tog hen til en ven for at ryge lidt hash. Han fortalte vennen om, hvad der var sket, og at den døde var møntsamler. Han oplyste også møntsamlerens adresse. Derfor har han gættet på, at det var hans ven, der tog til Kiehn Georg Andersens hus i Ruds Vedby, brød ind og stjal hans møntsamling og derefter satte ild til huset.

Hus efter mordbrand i Vemmelev
Læs også
Hvorfor skulle Poul og Kiehn dø? Politiet har afsluttet efterforskningen af drab på to ældre mænd
Hus efter mordbrand i Vemmelev
Læs også
Hvorfor skulle Poul og Kiehn dø? Politiet har afsluttet efterforskningen af drab på to ældre mænd

Vennen har dog i retten forklaret, at det var den 43-årige tiltalte, der kom med en møntsamling. Han fortalte, at det var mønter, han havde arvet. Vennen gav ham 25.000 kroner for mønterne og eftergav samtidig en gæld på 25.000 kroner.

En søster til den 43-årige og også hans kæreste har begge forklaret, at den 43-årige mødte op til sin mors fødselsdag fire dage efter drabet på Kiehn Georg Andersen med 2.800 kroner i mønter. Søsteren anede uråd og kontaktede selv politiet, da hendes bror var blevet anholdt, for at fortælle om mønterne.

Mønten i olietønden

Og så er der mønten i olietønden. Møntsamlerens søn har i retten forklaret, at hans far havde en samling af såkaldte Shell-mønter, hvilket er reklamemønter uddelt hos benzinselskabet Shell i 1969.

Samlingen består af 20 mønter med motiver fra månelandingen 20. juli 1969, hvor man for første gang landsatte et bemandet fartøj på Månen. I modsætning til de helt runde mønter, der blev uddelt i resten af verden, er de danske mønter 12-kantede.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den 20. april 2019 blev den 68-årige Kiehn Georg Andersen dræbt i sit hjem i Ruds Vedby. 
Den 20. april 2019 blev den 68-årige Kiehn Georg Andersen dræbt i sit hjem i Ruds Vedby. 

Sønnen fortalte, at hans fars Shell-mønter faktisk stadig var i huset, efter at det var brændt. De lå i et chartek et sted i huset, der ikke var skadet af branden. Der var 19 mønter i chartekket, og der manglede en.

Onsdag forklarede en politibetjent i retten, at da de ransagede den 35-årige tiltaltes hjem i Sneslev i forbindelse med anholdelsen af begge mænd, fandt de en afbrændt 12-kantet mønt i en olietønde i haven. Mønten var sodskadet og afbrændt, men med lidt tandpasta kunne betjenten tydeligt se, at der er tale om en reklamemønt fra Shell fra månelandingen i 1969.

Betjenten erkendte, at der ikke er tale om nogle særligt sjældne eller værdifulde mønter. Alligevel er det påfaldende, at netop den mønt, der er fundet i olietønden, svarer til den mønt med det motiv, der mangler i Kiehn Georg Andersens samling af Shell-mønter.

Artiklen fortsætter under videoen.

Den 20. april sidste år blev en 68-årig møntsamler dræbt i sit hjem i Ruds Vedby. Efterfølgende brændte gerningsmændene huset af. Fem dage senere blev hans lig fundet i Blæsinge Grusgrav ved Slagelse. 

Han var helt klar

Betjenten har ved to lejligheder afhørt den 43-årige tiltalte, og anklager Susanne Bluhm spurgte onsdag betjenten om hans oplevelse af den 43-årige.

- Det er min oplevelse, at han var stille og rolig. Han var helt klar, sagde betjenten i retten.

Den 43-årige tiltalte har igennem hele sin varetægtsfængsling været fængslet i surrogat på en retspsykiatrisk afdeling, og hans forsvarer Lars Urup har gentagne gange henledt rettens opmærksomhed på, at manden har betydelige mentale udfordringer.

Derimod har både mandens søster og kæreste fortalt, at de stort set ikke har bemærket, at den tiltalte skulle have psykiske problemer.

Døde af voldsom vold

Samtidig blev nævninge og juridiske dommere onsdag præsenteret for nogle ret voldsomme billeder i Retten i Næstved.

Mens pårørende til den 68-årige Kiehn Georg Andersen stille græd, og stemningen i retten generelt var presset, gennemgik en statsobducent fra Retsmedicinsk Institut obduktionsrapporten for de to mænd.

Jeg ved godt, at det er voldsomme billeder, men jeg synes, retten skal se dem, så man får et indtryk af, hvad det er, vi taler om, sagde anklager Susanne Bluhm.

Det var afdøde, sådan som han så ud, da vi fik ham ind, forklarede obducenten Jytte Banner, og gennemgik billederne for nævningene, mens hun forklarede, hvad der er på billederne.

Statsobducenten forklarede i retten, at især møntsamler Kiehn Georg Andersen fra Ruds Vedby har været udsat for svær stump vold, blandt andet ved spark eller tramp mod halsen, ligesom den 68-årige mand er blevet slået så mange gange på ryggen, at han havde betydelige blålige og blå mærker.

Manden har, forklarede obducenten, til sidst ligget på knæene, formentlig mens han har mistet bevidstheden. Omkring dødstidspunktet er han også blevet tilføjet flere stiklæsioner i maveregionen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Poul Frank Jørgensens hus blev sat i brand, efter han selv var blevet brutalt myrdet i sit hjem. 

I forhold til Poul Frank Andersen forklarede obducenten, at det var et noget forkullet lig, de fik ind til obduktion. Der er formentlig blevet brugt en enægget kniv, siger hun, og muligvis en syl. Dødsårsagen er en delvis overskæring af den store halspulsåre.

Der er sat i alt 9 retsdage af i sagen, der forventes afsluttet d. 9 september.


Nyhedsoverblik