Nyhedsoverblik

Vil ændre alkoholkultur blandt unge

Kommuner, forældre og lokale aktører skal være sammen om at skabe rammerne for et ungdomsliv uden alkohol og rusmidler.

Det mener Sundhedsstyrelsen og TrygFonden. 

Mandag lancerer de et nyt forebyggelseskoncept som en del af indsatsen Fælles om ungelivet.

Projektet har allerede været i gang i udvalgte kommuner i fire år, hvor man har set gode resultater. Men nu bredes det ud. Det fortæller Sundhedsstyrelsens direktør, Jonas Egebart, til Ritzau.

- Vi kan se, at det rykker noget det her koncept, og det gør os jo ret optimistiske omkring at sprede det ud, siger han.

Direktøren nævner Odder Kommune, som er en af fem forsøgskommuner. I projektperioden er der 15 procent flere i 9. klasse, som har udskudt deres alkoholdebut.

De fem forsøgskommuner er:

  • Sorø

  • Gentofte

  • Odder

  • Silkeborg

  • Aalborg

I programfasen, der løber fra 1. juli 2024 til 31. december 2027, skal konceptet for Fælles om ungelivet udbredes til flere kommuner, dels 10 programkommuner, der er udvalgt på baggrund af en ansøgningsrunde, og øvrige interesserede kommuner. De ti programkommuner er: Holbæk, Kalundborg, Egedal, Nyborg, Syddjurs, Hedensted, Varde, Esbjerg, Thisted og Lemvig kommuner.

De fem pilotkommuner bliver mentorkommuner for programkommunerne i programfasen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, "Fælles om ungelivet"

15 kommuner har allerede sagt ja til at udbrede konceptet lokalt i de næste tre år. Men alle landets kommuner får mulighed for at bruge de redskaber, som Sundhedsstyrelsen og TrygFonden stiller til rådighed ifølge Jonas Egebart.

Sundhedsstyrelsen og TrygFonden har hentet inspiration til konceptet fra Island, hvor man har brugt lignende indsatser til at mindske de unges alkoholforbrug.