Hans spørger om coronavirus: - Hvorfor må der komme en ny hjemmehjælper hver dag?

Vi skal begrænse samværet med andre, men alligevel kommer der hver dag en ny hjemmehjælper hjemme hos Hans Peter Andersen og hans kone.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hans Peter Andersens kone på 72 år lider af parkinson, som er en neurologisk sygdom, der giver rysten, muskelstivhed og langsomme træge bevægelser. Derfor får hun hver dag besøg af en hjemmehjælper, der kan hjælpe hende med personlig pleje og bad.

Den hjemmehjælper, der fast kommer i parrets hjem i Ringsted, er lige nu på ferie i tre uger, og derfor kommer der forskellige hjemmehjælpere hver dag.

quote Jeg er i tvivl om, hvordan vi skal forholde os til det

Hans Peter Andersen, Ringsted

Det undrer Hans Peter Andersen og hans kone sig over, når man skal holde afstand til hinanden og undgå for mange fremmede i sit hjem.

Derfor skrev han og stillede spørgsmål i TV2 ØST’s corona-brevkasse.

- Jeg kunne forstå, hvis der kom en fast, når der er ferie, men der kommer mange forskellige, og det undrer mig meget. Derfor er jeg i tvivl om, hvordan vi skal forholde os til det, siger Hans Peter Andersen.

Skærpede retningslinjer

Hos Sundhedsstyrelsen mener de ikke, at mange forskellige hjemmehjælpere i et hjem alene er en risiko for større smittespredning.

- Vi vurderer i Sundhedsstyrelsen ikke, at det, at der kommer forskellige hjemmehjælpere i et hjem, i sig selv giver større risiko for smitte, hvis medarbejderne følger Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om reduktion af smitterisiko, herunder god håndhygiejne, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Mads Biering La Cour.

Sundhedsstyrelsen har udsendt en lang række retningslinjer for, hvordan personale, der arbejder med pleje af borgere, skal forebygge smitte, og hvordan og hvornår de skal bruge værnemidler.

jesper_og_karin_knudsen.jpg
Læs også
Jesper spørger om coronavirus: Kan min kone kende mig, når jeg må besøge hende igen?
jesper_og_karin_knudsen.jpg
Læs også
Jesper spørger om coronavirus: Kan min kone kende mig, når jeg må besøge hende igen?

I retningslinjerne står der blandt andet, at personalet altid skal sørge for at vaske grundigt hænder, være opmærksom på rengøring og så vidt muligt holde afstand til borgerne.

quote Ved mindste tegn på sygdom bliver vi hjemme og undersøges for smitte med COVID-19

Sara Høyer, leder af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen, Ringsted Kommune

På baggrund af det har Ringsted Kommune indført, at hjemmehjælperne har personlige håndklæder med hjem til borgerne, som de kan benytte efter håndvask og til at åbne dørhåndtag med.

- Med hensyn til smittespredning er alle vores medarbejdere – og især i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen meget opmærksomme på eget helbred. Ved mindste tegn på sygdom bliver vi hjemme og undersøges for smitte med COVID-19, siger Sara Høyer, leder af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i Ringsted Kommune

Hold afstand og god hygiejne

I Ældre Sagen opfordrer de kommunerne til, at de sender den samme hjemmehjælper ud til folk.

- Vi opfordrer til, at det er den samme hjemmehjælper, der kommer i folks hjem, så vidt det er muligt. Samtidig har vi tillid og en forventning til, at kommunerne lever op til de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har udsendt, siger Per Tostenæs, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

quote Vi opfordrer til, at det er den samme hjemmehjælper, der kommer i folks hjem

Per Tostenæs, seniorkonsulent, Ældre Sagen

I Ringsted Kommune forstår de godt, at borgerne ønsker den samme person i hjemmet, men forklarer, at det ikke altid er muligt. 

- Vi har stor forståelse for, at vores borgere ønsker den samme sundhedsfaglige person i hjemmet generelt og specielt i disse tider. Det er desværre ikke altid muligt. I øjeblikket får vores hjemmepleje og hjemmesygepleje løbende flere opgaver at løse. Det betyder, at vi flytter rundt på nogle af vores medarbejdere, så vi får brugt deres evner og uddannelse mest hensigtsmæssigt, siger Sara Høyer, leder af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i Ringsted Kommune.

Birthe og børnebørn
Læs også
Birthe spørger om coronavirus:
Må man godt være sammen med børnebørnene?
Birthe og børnebørn
Læs også
Birthe spørger om coronavirus:
Må man godt være sammen med børnebørnene?

Det kan være svært at vide, hvordan man skal forholde sig i hjemmet, når hjemmehjælperen kommer på besøg i denne coronatid. Per Tostenæs fra Ældre Sagen ser dog ingen grund til, at man forlader hjemmet under besøget, men argumenterer for, at de to meters afstand er nok.

- Hygiejne er vigtigt i denne tid, især når der kommer mange forskellige i hjemmet. Hold derfor en god hygiejne i hjemmet, og hold de anbefalede to meters afstand til hjemmehjælperen, siger Per Tostenæs.


Nyhedsoverblik