Da Mette Lyngbo fra Kalundborg stod ved køkkenbordet og pakkede sin nyindkøbte burger ud fra den lokale grill, slog tanken hende pludselig: Hvad hvis manden, der lavede hendes takeaway-burger, er smittet med coronavirus. Kan maden så smitte mig?
Derfor skrev hun til TV2 ØSTs corona-brevkasse og stillede spørgsmålet.
Kan maden mon smitte mig igennem slimhinderne i munden?
- Jeg vil rigtig gerne støtte de lokale spisesteder i den her tid, men jeg vil heller ikke risikere at smitte mig selv, siger Mette Lyngbo og fortsætter:
- Selvom jeg godt ved, at coronavirus ikke kan smitte igennem mave-tarmsystemet, kan jeg ikke lade være med at stille mig selv spørgsmålet, om maden mon kan smitte mig igennem slimhinderne i munden?
Undringen og spørgsmålene har vi stillet videre til Fødevarestyrelsen, som ligeledes har oprettet en liste over de mest stillede spørgsmål i forbindelse med coronavirus og fødevarehåndtering - og her finder man også spørgsmålet om smitte via takeaway og fastfood.
Meget lidt sandsynligt
Hvis mit pizzabud har coronavirus og nyser ned i min pizza, og jeg efterfølgende spiser den, kan jeg så blive syg af coronavirus?
- Det vurderer Fødevarestyrelsen som meget lidt sandsynligt. For det første skal medarbejdere i fødevarevirksomheder efterleve de almindelige hygiejneregler – det vil blandt andet sige, at man ikke må beskæftige sig med fødevarer, hvis man er syg, og man skal i øvrigt sørge for en god hygiejne – både personligt og i forbindelse med håndteringen af fødevarer. For det andet er der ingen rapporter om, at denne virus kan smitte via fødevarer eller fødevareemballager, lyder svaret fra Fødevarestyrelsen.
Krav til alle restauranter og caféer:
- Sikre, at alle medarbejdere overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd.
- Opsætte informationsmateriale om, at personer, der har symptomer på COVID-19, bør isolere sig i hjemmet.
- Opsætte informationsmateriale om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd. Dette kan med fordel opsættes ved indgangen til virksomheden.
- Sikre, at der så vidt muligt er vand og sæbe eller håndsprit tilgængeligt for kunder og besøgende.
- Sikre, at kunderne holder behørig afstand. Det gælder også eventuel kødannelse udendørs.
Som en ekstra foranstaltning er der iværksat yderligere tiltag i denne særlige coronasituation. Det betyder bl.a., at medarbejdere, der arbejder med spiseklare fødevarer, fx sushi, smørrebrød, salater, sandwich m.v., skal bære handsker.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Selvom coronavirus ikke kan optages igennem mave-tarm systemet, kan det optages igennem slimhinderne i munden. Hvis jeg spiser noget, der er coronavirus på, kan jeg så optage det igennem slimhinderne i munden?
- Det vurderer Fødevarestyrelsen ligeledes er meget lidt sandsynligt. Selv om virus teoretisk vil kunne smitte via slimhinderne i mundhulen, er der som nævnt ingen rapporter, der indikerer, at det har givet anledning til sygdomstilfælde, svarer Fødevarestyrelsen.
Som en ekstra foranstaltning har Fødevarestyrelsen indført, at folk der arbejder med spiseklare fødevarer som sushi og sandwich, skal bære handsker.
Hvad med emballagen?
Det var først da Mette Lyngbo kom hjem med sin burger, at det gik op for hende, at den emballage der var omkring burgeren potientielt kunne have coronavirus på sig.
- Det er virkelig svært at pakke mad op, uden det kommer i kontakt med enten mig selv eller mit køkkenbord, og hvad gør jeg så? Skal jeg så gå og være nervøs for, at der sidder noget på mit køkkenbord, eller skal jeg spritte alt af, spørger Mette Lyngbo.
Coronavirus kan overføres via overflader, men ikke gennem huden, kun gennem slimhinder i mund, næse og øjne.
Derfor vurderer Fødevarestyrelsen risikoen for smitte igennem takeaway emballage for værende yderst lille, og de ser derfor ingen grund til, at man dropper pizzaen, burgeren eller andet takeaway-mad i denne tid.
Til gengæld anbefaler Fødevarestyrelsen, at man som kunde vasker hænder før og efter, man henter maden, nyser og hoster i ærmet og begrænser fysisk kontakt ved afhentning.