Arkæologer gør helt specielt fund - stadig knivskarpt efter 4000 år i jorden

En samling helt tynde knive, skarpe som barberblade og lavet i den bedste kvalitet flintesten er blevet fundet på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Måske var det en ofring til guderne - eller måske var det et lager til fremtidig brug.

En helt særlig samling knive fra bondestenalderen er blevet fundet under en udgravning på Overdrevsvej ved Store Heddinge på Stevns.

- Det ligner et lager af knive - eller måske en ofring, siger arkæologen Brian Westen fra Museum Sydøstdanmark, der i sommer havde ansvaret for at grave fundene ud.

quote Det var en prestigegenstand. Man kan kalde det en blærrerøvskniv

Brian Westen, arkæolog, Museum Sydøstdanmark

De otte knive blev fundet stående lodret i jorden, helt tæt på hinanden.

- De er stukket ned i jorden og samlet her - helt bevidst. Det kan være, at det har været et slags depot, som er blevet glemt. Eller måske er det en ofring til guderne. Det finder vi nok aldrig ud af, siger han.

De otte knive blev fundet stående lodret i jorden, helt tæt på hinanden.
De otte knive blev fundet stående lodret i jorden, helt tæt på hinanden. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Sjældent fund

Brian Westen kalder det et sjældent fund, at finde otte knive sat ned sammen.

- Normalt så er sådan en dolk noget, der indleveres enkeltvis til et museum, når det pløjes op af marken af landmanden, siger han.

I udgravningen på Stevns blev knivene fundet stående helt tæt sammen. Så tæt, at man ikke ville kunne få en finger ind imellem dem.

Knivene var ikke en type, så de rigtig kunne bruges til praktisk arbejde. Forsøgte man sig, så ville de gå i stykker. Knivene har et tyndt, tveægget blad der går ud i en spids. 

I dag kan de bedst sammenlignes med den operationskniv, der kaldes en lancet. Knivene er stadig skarpe som barberblade. De har nemlig ikke mistet deres skarphed, selvom de har ligget i jorden i mere end 4.000 år.

Læs også
Kæmpe gravmonument fra stenalderen skal udgraves
Læs også
Kæmpe gravmonument fra stenalderen skal udgraves

- Det var en prestigegenstand. Man kan kalde det en blærrerøvskniv. Det skulle vise, at man var en rigtig mand, og var en del af ens personlige udstyr. Lidt den funktion, som sværdene senere fik, fortæller Brian Westen. Han understreger dog, at knivene ikke kun var for eliten - men anses for at være hvermandseje.

Udgravningerne blev foretaget i sommeren 2022.
Udgravningerne blev foretaget i sommeren 2022. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Kopiarbejde

Knivene var lavet, så de lignede de kobberdolke, som der fandtes længere mod syd i centraleuropa.

- Det var et statussymbol. Og nu man ikke havde kobberet, så måtte man jo finde en anden måde at lave knivene på, siger Brian Westen.

Knivene kan dog samtidig være fortællingen om et oldgammelt industrieventyr på Stevns.

Man kunne nemlig skaffe flint af den allerbedste kvalitet i klinten - og flinten blev efter alt at dømme en eksportvare. Den var så god, fordi den ikke som anden flint havde været udsat for hård frost.

- Vi ved, at Stevns er et af de områder i bondestenalderen, hvor man producerer rigtig mange knive. Det skyldes, at man netop her kunne finde flint af høj kvalitet, forklarer Brian Westen.

Med en særlig teknik af slag og pres har en flintesmed for omkring 4.000 år siden kunnet bearbejde flinten, så det blev til de flotte knive.
Med en særlig teknik af slag og pres har en flintesmed for omkring 4.000 år siden kunnet bearbejde flinten, så det blev til de flotte knive. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Travle flintesmede

Det har krævet en dygtig flintesmed at lave knivene. Med en særlig teknik af slag og pres kunne han bearbejde flinten, så det blev til de flotte knive.

- Sådan en kniv, som dem vi har fundet her, de kan let flække under bearbejdningen, hvis smeden ikke er kyndig. Men for en dygtig smed har det nok kun taget nogle timer at lave en kniv som en af disse, siger Brian Westen.

Han fortæller, at en af de ting, der har taget tid, er at finde de rette sten til at lave knivene. Skal arbejdet lykkes, så skal man nemlig starte med den helt perfekte sten.

Læs også
Museum har fundet millioner af fund ved Femern-byggeri – nu skal internationale forskere hjælpe
Læs også
Museum har fundet millioner af fund ved Femern-byggeri – nu skal internationale forskere hjælpe

Og alt tyder på, at der har været travlt i flinteværkstedet på stedet.

- Vi har fundet flere områder, hvor der er mange afslag fra flintearbejde. Det er ikke fundet de steder, hvor smeden har arbejdet. Det er blevet samlet sammen på for eksempel et skind, og afslagene er senere blevet smidt væk som affald. Man var nok meget ked af at have de knivskarpe flinteafslag liggende, hvor man gik rundt til hverdag. De har ikke været sjove at få op i foden, siger Brian Westen.

Ved udgravningen på Overdrevsvej er der også fundet rester af bygninger, der blev brugt i bondestenalderen, ligesom der også er fundet udsmykket lertøj og flinteøkser i området.
Ved udgravningen på Overdrevsvej er der også fundet rester af bygninger, der blev brugt i bondestenalderen, ligesom der også er fundet udsmykket lertøj og flinteøkser i området. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Ved den samme udgravning er der samtidig fundet en lang række grave fra jernalderen. Udgravningen på stedet har været igang hele sommeren og en stor del af efteråret, men er nu afsluttet.


Nyhedsoverblik