Bosted får påbud for rod med medicin og journaler

I foråret blev direktøren for bostedet Horisonten fyret og politianmeldt for svindel med offentlige midler. Nu rejser også Styrelsen for Patientsikkerhed kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Horisonten, der er et bosted på Stevns, er atter en gang løbet ind i udfordringer. Bostedet var senest i april omdrejningspunkt for en opsigtsvækkende fyring af stedets stifter og direktør.

Denne gang er det Styrelsen for Patientsikkerhed, som har tildelt bostedet – der huser cirka 60 unge med særlige behov – et påbud.

- Det er brandærgerligt, at vi er kommet ud i at have fået de her påbud, siger Claus Storm, der har været forstander for Horisonten siden januar 2022.

quote Jeg havde ikke overhovedet en fornemmelse af, hvor galt fat det stod til

Claus Storm, forstander, Horisonten

Påbuddet er kommet efter, at Styrelsen for Patientsikkerhed i marts kom på besøg for at føre tilsyn.

Styrelsen havde modtaget en henvendelse fra en bekymret pårørende til en elev på stedet. Og nu har styrelsen – her tre måneder senere – givet et påbud.

Da styrelsen førte tilsyn i marts, bemærkede styrelsen blandt andet, at der ikke var orden i medicinhåndteringen.

- Jeg tiltrådte 15. januar. Jeg havde ikke overhovedet en fornemmelse af, hvor galt fat det stod til, siger Claus Storm.

Påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed

Styrelsen for Patientsikkerhed har den 28. juni 2022 givet påbud til Horisonten, Stevns Kommune om at få styr på:

Medicinhåndtering

Journalføring

Sygeplejefaglige vurderinger

Udarbejdelse og implementering af visse instrukser til medarbejderne

Kilde: Styrelsen for patientsikkerhed

Claus Storm mener også, at udfordringerne til dels hænger sammen med, at den nu forhenværende direktør i april – altså en måned efter Styrelsen for Patientsikkerhed havde været på besøg – blev bortvist og meldt til politiet af bestyrelsen, anklaget for at have svindlet med offentlige midler.

- Der var det også en overraskelse for mig, hvor alvorligt det faktisk er. Og en endnu større overraskelse over, at den tidligere ledelse desværre ikke har håndteret tingene med den alvor, det fortjener.

Har lavet en plan

Nu skal Horisonten forsøge at komme påbuddene til livs, og det kræver flere tiltag, fortæller Bente Møller, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed:

- Man skal have styr på medicinhåndteringen, og det vil sige, der skal laves en del instrukser, og man skal sikre sig, at medarbejderne kender til dem og følger dem.

- Så det er en stor opgave, påpeger hun.

Botilbuddet har i første omgang ansat sygeplejerske, Marleen Askgaard, der har erfaring fra et ungdomspsykiatrisk afsnit:

- Der skal noget mere struktur til, og personalet skal vide, hvad deres ansvar og deres arbejdsområder er – også skal (alt, red.) dokumenteres.

Sygeplejerske, Marleen Askgaard, der har erfaring fra et ungdomspsykiatrisk afsnit, skal være med til at rette op på de kritiske forhold hos Horisonten.
Sygeplejerske, Marleen Askgaard, der har erfaring fra et ungdomspsykiatrisk afsnit, skal være med til at rette op på de kritiske forhold hos Horisonten. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Påbuddene er kommet tre måneder efter, at styrelsen kom forbi.

Forstander Claus Storm tror selv på, at udfordringerne er løst, næste gang styrelsen banker på.

Læs også
Direktør bortvist og meldt til politiet
Læs også
Direktør bortvist og meldt til politiet


- Det tror jeg, fordi vi rent faktisk kan dokumentere, at nu har vi en plan – det er en plan, vi er i gang med at implementere, siger han.

Den forhenværende direktør for Horisonten, Paw Koch, har ikke ønsket at stille op til interview, men han afviser forstanderens kritik og mener, at ansvaret ligger hos ledelsen.


Nyhedsoverblik