- Det er alt for tæt på kysten og verdensarven. Møllerne er for høje, og området er for stort i forhold til alle os, der bor her på Stevns.
Sådan siger Stevns borgmester Henning Urban Dam Nielsen (S) om et nyt forslag fra selskabet European Energy, der vil opføre op til 90 kæmpevindmøller få kilometer fra den UNESCO-verdensarvssikrede Stevns Klint.
- Det vil være en katastrofe for vores unikke kyst. Der er en grænse på 3,5 kilometer fra klinten og til det nærmeste sted, der må bygges. Men her foreslår man så også, at der skal bygges vindmøller, der kan være op til 300 meter høje, siger borgmesteren.
Frygter for uforstyrret havudsigt
Selskabet foreslår, at der bygges møller i et område, der går fra Mandehoved ved Sigerslev i nord, og ned forbi Faxe-bugten til langt syd for Rødvig.
- Vi risikerer, at det bliver sådan, så vi ikke har uforstyrret havudsigt noget sted fra Stevns. Nord for Stevns Klint er der planer om en havvindmøllepark - og nu er der ligeledes planer langs næsten resten af kysten. Jeg håber, at vi kan finde en balance, hvor hensynet til verdensarven, miljøet og os, der bor langs kysten også kan tilgodeses, siger han.
Stevns Klint har siden 2014 været anerkendt som verdensarv af FN-organisationen UNESCO. Det skyldes dels den smukke natur - og ikke mindst sporene af iridium, som er en af tegnene på det meteornedslag, der for 65 millioner år siden tog livet af dinosaurerne.
Henning Urban Dam Nielsen oplyser, at ansøgningen kun løst skitserer projektet, der handler om at etablere mellem 15 og 90 møller i området, der fylder 65 kvadratkilometer.
- Som kommune kommer vi til at stå i et dilemma. Vi vil ikke sige nej til det, som er grønt og bæredygtigt - og derfor vil vi også meget gerne i dialog med selskabet bag planerne. Men det er klart, at den plan, som ligger nu, den synes vi ikke særlig godt om, siger han, og kalder forslagets omfang for 'voldsomt stort'.
Hørte første gang om projektet fredag
Henning Urban Dam Nielsen oplyser, at kommunen første gang hørte om projektet fredag i sidste uge, da kommunen fik mulighed for at gøre indsigelse mod projektet.
- Jeg er ked af den proces, der ligger forud. Vi vil gerne være med til at se på, hvad der kan gøres. Men må altså rejse en skarp kritik mod de planer, der ligger mod området lige nu, siger han.
Han peger dog på, at hvis møllerne for eksempel flyttes længere ud på havet, så de ikke er så synlige fra land og havet i øvrigt får det bedre efter de er sat op, end det havde før, så vil kommunen godt kunne arbejde med planerne. Desuden vil borgmesteren meget gerne have, at borgerne i kommunen inddrages og for medejerskab, før man går videre med de store planer.
På et skidt tidspunkt
Borgmesteren oplyser, at forslaget kommer på et skidt tidspunkt for kommunen.
Efter den 1. juli vil der være nye regler på området, der modsat i dag vil give kommunerne vetoret overfor sådanne planer. Nu vil kommunen dog kun have indsigelsesret - og dermed også en dårligere position, når det kommer til at forhandle med selskabet og myndighederne om en tilladelse.
Han håber dog, at man finder en fælles løsning.
- Det skal ikke være sådan, at uanset hvor man kigger ud over vandet i vores kommune, så ser man vindmøller. Men vi vil meget gerne være med til at finde fælles løsninger, siger han.