- Så er dobbeltsengen redt til brudeparret, når storkeparret forhåbentlig kommer inden længe.
Sådan lyder meldingen fra Bjarne Østergaard Rasmussen, der netop har færdiggjort arbejdet med at klargøre endnu en storkerede i Varpelev på Stevns.
Han er med i bestyrelsen for storkeforeningen Storkene.dk, der arbejder ihærdigt på, at storken med de lange ben bliver et mindre sjældent syn i Danmark.
Kommer indenfor en måneds tid
Søndag var fire mand på tur i det sjællandske område for at gøre rederne klar.
- I den næste måneds tid kommer de fra Spanien og Afrika. Hvis der så er en rede, der er virkelig indbydende, og de kan se Trygge Vælde Ådal, så kan det være, at så er det jo, at chancen er der for, at de tager den her rede, siger Bjarne Østergaard Rasmussen.
Med en lift hejser de sig de otte-ti meter op til rederne, der fores med frisk spagnum, grene og halm og gøres forårsklar til indflytningen.
VIDEO: Sådan her så det ud, da der blev bygget storkereder i dag:
Storkene indvandrede i Danmark fra Asien i 1400-tallet og blev hurtigt en meget almindelig fugl. I starten af 1800-tallet anslår man, at der var 10.000 storkepar i Danmark. Men siden midten af 1800-tallet er det gået stærkt ned ad bakke med de danske storke, så der nu kun er enkelte par tilbage i herhjemme.
- Vi har ét par i Gundsølille ved Roskilde, og tre ovre i Sønderjylland. Dem hjælper vi, så godt vi kan, og så skulle der gerne blive flere med tiden. Kan vi få 30 før 2030, så er vi nået rigtig, rigtig langt, siger han.
Klargør reder på samlebånd
Foreningen er i gang med at bygge nye storkereder forskellige steder. I denne omgang sættes der reder op i Vetterslev syd for Ringsted, I Holme-Olstrup, Vallø, Strøby, Hellested og her i Varpelev.
- Det plejer at starte med, at der kommer en han og undersøger et område og finder ud af, om han kan lide at være her. Så står han og venter på, om der skulle komme en hun - og så gør han sig lækker og kalder på hende, når hun kommer, siger han.
Om det lykkes ved vi først i løbet af foråret.