9. og 10. klasses-elever i Stevns Kommune må fejre sidste skoledag uden alkohol i år – i hvert fald så længe de deltager i det fælles arrangement, som kommunen arrangerer.
Eleverne har tidligere været vant til at kunne medbringe og indtage alkohol på max seks procent til kommunens arrangement, men det bliver der nu sat en stopper for.
Det klinger lidt hult, hvis vi går ud og siger, at det er for tidligt at drikke, hvis vi så samtidig accepterer det på sidste skoledag
- De er simpelthen ikke gamle nok til at købe alkohol endnu, og det er dét, der er hovedargumentet. Det har vi en masse forebyggelsesundervisning om ude på skolerne, så det klinger lidt hult, hvis vi går ud og siger, at det er for tidligt at drikke, hvis vi så samtidig accepterer det på sidste skoledag, fortæller René Christensen, der er SSP-konsulent i Stevns Kommune.
Regler for køb af alkohol:
Drikkevarer med 1,2 procent alkohol eller derover må ikke sælges til personer under 16 år fra detailbutikker
Drikkevarer med 16,5 procent alkohol eller derover må ikke sælges til personer under 18 år fra detailbutikker
Der skal kræves legitimation med billede, hvis en sælger er i tvivl, om en kunde er gammel nok til lovligt at købe alkohol
Butikker skal skilte med, at salg af alkoholholdige drikkevarer kræver billedlegitimation, hvis sælgeren er i tvivl, om kunden opfylder aldersgrænserne
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen
Kommunen forsøgte allerede sidste år at gennemføre arrangementet på sidste skoledag uden alkohol, men den ændrede alkoholpolitik slog ikke helt igennem.
- Der var desværre nogle skolelærere, der sidste år ikke havde forstået beskeden, og der var lidt sådan en ja, ja, det siger de bare-holdning blandt eleverne, fortæller René Christensen.
For at undgå samme scenarie i år vil SSP-konsulenter derfor tage ud til alle afgangsklasser dagen inden sidste skoledag og informere dem om, at det ikke er tilladt at drikke alkohol på sidste skoledag. Gør eleverne det alligevel, vil alkoholen blive inddraget, indtil arrangementet er slut.
- Hvad de gør bagefter er deres forældres ansvar, men så længe de deltager i eftermiddagsarrangementet, har vi ansvaret for dem, siger René Christensen.
11 ud af 12 kommuner praktiserer nultolerance
Den ændrede holdning til alkohol på sidste skoledag i Stevns Kommune er et godt billede på den alkohol-kurs, som mange kommuner har sat de seneste år.
TV2 ØST har spurgt samtlige kommuner i TV2 ØSTs sendeområde, om de har en alkoholpolitik ved kommunale arrangementer målrettet unge under 18 år. Her svarer 11 ud af 12 kommuner, at det ikke er tilladt for unge at drikke alkohol, når de afholder ungearrangementer.
Flere af kommunerne oplyser i den forbindelse, at de ikke afholder et kommunalt arrangement på sidste skoledag, men henviser til, at sidste skoledag arrangeres af de enkelte skoler, der generelt har nultolerance i forhold til indtagelse af alkohol.
Næstved Kommune går enegang
Det er kun Næstved Kommune, der skiller sig ud, fordi kommunen som den eneste i regionen tillader unge at medbringe og indtage alkohol under fem procent til det sidste skoledags-arrangement, som kommunen står for at arrangere.
Formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe (R), forsøgte ellers i april at få trumfet et forbud for alkohol på sidste skoledag igennem. Fire ud af syv medlemmer valgte dog at stemme imod et forbud, og det gav anledning til både frustration og forargelse hos formanden.
- Vi har som kommune ansvaret for børnene den dag. At vi accepterer, at børnene drikker alkohol, er helt i skoven. Vi skal selvfølgelig vise, at man kan have en fantastisk dag uden alkohol - for det kan man, sagde han dengang og fortsatte:
- Sundhedsstyrelsen fraråder al alkohol til unge under 18 år. Og det synes jeg, at vi som ansvarlige politikere skal følge. Det er et forkert signal at sende, at man tillader børn at drikke - endda til et arrangement, som kommunen står bag. Det gør det kun endnu mere ærgerligt at vi her i Næstved står fast på at lade eleverne drikke, når man sammenligner med andre kommuner, der afholder alkoholfrie fester.
Medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget, Michael Perch (S), var en af de fire, der stemte imod forslaget om et forbud. Det skyldes blandt andet, at han frygter, at et forbud vil drive de unge væk fra festen, og at de drikker deres alkohol i smug i stedet.
- Jeg mener, at det er bedre, hvis eleverne lærer at håndtere alkohol på en fornuftig og sund måde. Det gør de under forsvarligt opsyn af de mange forældre og frivillige fra SSP, som er til stede, siger han i forbindelse med beslutningen.
Sundhedsstyrelsen fraråder unge under 18 år at drikke alkohol:
Det er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at børn og unge under 18 år ikke drikker alkohol.
Børn og unge er mere sårbare for alkohols skadelige virkninger end voksne. Det skyldes blandt andet, at hjernen ikke er færdigudviklet, før man er ca. 25 år. Indtag af alkohol - og i særdeleshed rusdrikning - kan derfor påvirke modningen og udviklingen af hjernen. De hjernefunktioner, der påvirkes, er bl.a. hukommelse, læring, planlægning, beslutninger, impulskontrol og sprog.
Desuden er unge generelt mere risikovillige end voksne, og særligt i kombination med alkohol øger det risikoen for skader, ulykker og død. En opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der fra 2010-2019 årligt døde 14 unge mellem 15 og 25 år pga. alkohol.
Rusdrikning blandt unge er associeret med øget risiko for depressive symptomer. Der ses desuden en sammenhæng mellem alkoholforbrug og selvskade, selvmordstanker og selvmord.
Herudover er der en øget risiko for at unge indgår i risikofyldt seksuel adfærd, når alkohol er involveret. Ligesom der ses en øget risiko for at opleve uønskede seksuelle tilnærmelser.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Samler elever til fælles arrangement
I Stevns Kommune anerkender SSP-konsulent René Christensen, at det kan være svært at gennemføre et forbud mod alkohol, hvis eleverne kan komme og gå til kommunens arrangement, som de lyster.
Dette burde dog ikke blive et problem for Stevns Kommune, da kommunen i årevis har haft tradition for, at man samler de lidt over 200 afgangselever i kommunen ved Garderhytten i Strøby Ladeplads.
- Vi samler alle elever ét sted. Vi henter dem i busser og står for transporten til og fra stedet. Så når man laver det et neutralt sted, hvor vi styrer afgangene til og fra stedet, er det alt andet lige nemmere at lave sådan nogle regler og få folk til at følge dem, siger han.
Det er ifølge René Christensen SSP-konsulenternes opgave at vise de unge, at man sagtens kan feste, uden det behøver involvere alkohol.
- Vi har sat et skydetelt op og har en rodeotyr kørende og sådan nogle ting. Det er nogle lidt farlige ting at have kørende, hvis man er fuld. Så vi prøver at gøre nogle andre ting som argumenter for, at man ikke skal drikke alkohol, men bare hygge sig i stedet.
Skal minimere alkoholpres
Det er ikke kun til sidste skoledag, at SSP-konsulenterne i Stevns Kommune er opmærksomme på det alkoholpres, der kan opstå blandt unge. Derfor arbejder kommunen også på at få rykket konfirmationen fra syvende til ottende klasse, da SSP-konsulenterne oplever, at det ofte er ved de unges konfirmation, at de får lov at drikke for første gang.
For René Christensen handler det om at udskyde de unges alkoholdebut så længe som muligt og dernæst vise de unge, at man godt må sige nej tak til at drikke, hvis man ikke har lyst.
- Dem der dyrker elitesport må godt være med til festerne, selvom de ikke drikker. Men de her unge, som bare ikke har lyst til at drikke og miste kontrollen endnu, de bliver set som kedelige og bliver måske ikke inviteret med til festerne. Og så bliver der nogle gange denne her opdeling i klasserne mellem de risikovillige festaber og så de andre.
I forhold til forbuddet mod alkohol, der nu hviler over arrangementet på sidste skoledag, tror René Christensen på, at det nok skal blive en succes, selvom det fik en lidt sløv start sidste år.
- Det er jo en engangsfornøjelse. De har ikke prøvet det før, så hvis vi sætter rammerne for traditionen, så bliver det også os, der sætter traditionen og ikke dem. I starten er der selvfølgelig nogen, der vil have i baghovedet, at man har kunne drikke alkohol de tidligere år, men det vil blive mindre fra år til år.
Sidste skoledag afholdes onsdag den 17. maj.