Ole Nørby fra Stevns er i gang med at trække fiberdugen af årets første kartofler. Der går lidt tid, før de er spiseklare, men det lune vejr har sat godt gang i væksten.
Og det er ikke bare de høje varmegrader, der sender humøret til tops. Et kig i tallene fra Danmarks Statistik er også behagelig læsning, når man har gjort det til sin levevej at producere økologiske grøntsager.
- Jeg har mærket, at det er gået stille og roligt frem år for år, fortæller han.
Danskerne køber mere økologi
I 2015 lagde danskerne for 2 mia. kroner økologisk frugt og grønt i indkøbskurvene, og de seneste tal fra Danmarks Statistik fortæller, at danskerne i 2017 købte økologisk frugt og grønt for hele 3,7 mia kroner.
På Stevns dyrker Ole Nørby 12 hektar med økologiske grøntsager, og selvom det er et meget lille landbrug, så mærker han den stigende interesse. Dels i gårdbutikken, hvor han afsætter hovedparten af sine grøntsager, men senest har han også fået en ordre på hver uge at levere indholdet til 100 såkaldte grøntsagskasser til private københavnere.
- Folk er blevet meget mere bevidste om, hvad de spiser, og derfor vil mange gerne have økologi. Det er bare vigtigt at forstå, at økologi koster mere, end hvis du producerer grøntsager ved at bruge de nemme løsninger, som eksempelvis sprøjtegift, siger Ole Nørby.
Nye kunder fra København
De 100 københavnske kunder betaler forud per halvsæson for 12 grøntsagskasser. Ideen til den forretningsmodel er født på Østerbro i København, hvor en flok unge driver en grøntsagshave på taget af et fitnesscenter. Og for folkene her er det helt afgørende, at betalingen sker forud:
Selvfølgelig giver det noget mere arbejde, og vi har meget mere fat i alle produkterne, men det er jo også det, der gør det sjovt
- Her handler det om at putte noget i jorden i starten af sæsonen og vide, at der kommer et afkast i form af en høst senere. Det giver mening, at forbrugerne betaler på forhånd, altså der hvor landmanden har brug for kapital. Det handler også om, at grøntsager skal spises friske, og det er rigtig ærgerligt, at man som producent har brugt energi på at producere noget, der så ikke bliver afsat, forklarer landmanden.
Aldrig mere sprøjtegift
Ole Nørby har tidligere drevet et konventionelt landbrug, og selvom det på mange måder var lettere, så ønsker han sig ikke tilbage til dengang, hvor han kunne sprøjte sine marker:
- Det gør jeg slet ikke, - man bliver nødt til at acceptere, at der er meget mere ukrudt i markerne. Selvfølgelig giver det noget mere arbejde, og vi har meget mere fat i alle produkterne, men det er jo også det, der gør det sjovt. Det synes jeg i hvert fald, siger Ole Nørby.