Kommune vil skære på ældreplejen - kritiker frygter masseflugt

En besparelse på ældreplejen i de kommende år er på vej i Stevns Kommune. Enhedslisten frygter, at de ansatte vil søge væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En besparelse på ældreplejen på omkring fire millioner i 2023 og seks millioner kroner i 2024.

Det er indholdet i et forslag, der netop er sendt i høring i Stevns Kommune.

Forslaget skal balancere kommunens økonomi, men det vil konkret føre til, at der skal løbes hurtigere blandt de ansatte, der i forvejen kæmper med et meget højt sygefravær.

Det mener Enhedslisten i Stevns, der sammen med SF har forsøgt at undgå spareforslaget, der onsdag blev sendt i høring hos ældreudvalget i kommunen.

- Jeg synes, det er et meget problematisk forslag, fordi vi i forvejen har meget svært ved at rekruttere personale til vores ældrepleje, siger Sejer Folke, der repræsenterer Enhedslisten i byrådet.

- Jeg håber, at de vil vise deres utilfredshed ved at protestere mod forslaget. Det vil være meget bedre, end de demonstrerer utilfredsheden ved at søge andet arbejde, tilføjer han.

Mindre tid til hver borger

Da forslaget onsdag blev behandlet i Udvalget for Social & sundhed i kommunen blev der lagt op til at reducere den tid, som de enkelte borger er tildelt i kommunen.

En konsekvens af dette er, at der skal foretages en administrativ revisitering af alle borgere i hjemmeplejen. Revisiteringen vil senest være gennemført med udgangen af andet kvartal 2023.

Enhedslisten vurderer, at besparelserne svarer til, at der skal løbes op mod 16 procent hurtigere blandt de ansatte, fordi politikerne i forbindelse med forslaget ikke samtidig har reduceret på serviceniveauet for de ældre i kommunen.

Læs også
Rollatorbanden protesterer: - Vi har arbejdet hele vores liv, og så skal vi ydmyges på den måde
Læs også
Rollatorbanden protesterer: - Vi har arbejdet hele vores liv, og så skal vi ydmyges på den måde

- Det er klart, at det i hele kommunens store økonomi kan virke som en lille besparelse, men den rammer meget uheldigt både på rekrutteringen, hvor vi i forvejen er pressede, og samtidig rammer de ældre, hvor konsekvenserne bliver særdeles mærkbare, siger han og peger på konkrete konsekvenser som for eksempel, hvis en ældre kun tilbydes bad hver anden uge og ikke hver uge som nu.

Et andet eksempel kan fremover være, at de ældre får gjort rent hver tredje uge, og ikke hver anden uge, oplyser Sejer Folke.

En bunden opgave

Borgmester Henning Urban Dam oplyser til TV2 ØST, at kommunen havde en bunden opgave med at finde 35 millioner kroner i næste års budget.

- Forholdsmæssigt er Social og Sundhedsudvalget, hvor ældre området hører til, skånet en lille smule forstået som, at vi sparer mindre end den budgetmæssige del, der er på området, udtaler borgmesteren.

- Det budget Enhedslisten er en del af, mener jeg ikke tager det nødvendige økonomiske ansvar. De pynter deres budget med forventede indtægter for skatter og tilskud samt forventede og urealistiske høje indtægter for salg af kommunale arealer. Derfor kan de lave et budget med færre reduktioner, men det holder ikke i længden og er i min optik uansvarligt. 

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra formand for Udvalget for Social & Sundhed Tim Christensen (S). Han er ikke vendt tilbage.


Nyhedsoverblik