En hverdag med vold og trusler var realiteten, da Mie Christensen i 2021 havde første dag på sit nye arbejde på Demenscenter Hotherhaven i Hårlev på Stevns.
Det kom som et chok
Truslerne og volden fra stedets beboere med demens satte sine tydelige spor på arbejdsmiljøet, og derfor var der både højt sygefravær og stor udskiftning blandt personalet.
I stedet for at blive skræmt væk, valgte Mie Christensen at tage arbejdshandskerne på.
- Der skulle helt sikkert fokus på vold og trusler, der skulle noget struktur til, og så skulle der mere viden ud til vores kollegaer. Helt fra start blev det et stort fokusområde, fortæller Mie Christensen.
Og det store arbejde er ikke gået ubemærket hen.
Mie Christensen blev for nyligt hædret med prisen som årets AMR (Arbejdsmiljørepræsentant, red.)
- Det kom som et chok. Det var en vild aften og har været nogle vilde uger, siger Mie Christensen.
Fællesspisning og fokus på håndtering
En undersøgelse foretaget af FOA fra 2022 viser, at 49 procent af de adspurgte medarbejdere på plejecentre indenfor det seneste år har oplevet vold på arbejdspladsen, samtidig har 53 procent oplevet trusler om vold.
- Man kunne sagtens få trusler som "jeg får dig fyret", "skal du have tæsk?", eller decideret opleve fysisk vold som slag, spark, riv og niv, siger Mie Christensen.
Der er kommet meget mere ro på både for vores beboere, men også for de ansatte
Det er blandt andet den udvikling Mie Christensen har forsøgt at vende ved at skabe mere struktur for både ansatte og beboere.
- Jeg har blandt andet udarbejdet fire skemaer om vold og trusler, om hvad vi gør, og hvordan vi håndterer det og arbejder med det, siger Mie Christensen.
Derudover har hun blandt andet også arrangeret fællesspisning med kollegaerne udenfor arbejdstid, så de har kunnet lære hinanden bedre og kende.
- Der er kommet meget mere ro på både for vores beboere, men også for de ansatte, og det er blandt andet, fordi vi har styrket relationsarbejdet, siger Mie Christensen.
Glad leder
Samme dag som Mie Christensen for første gang gik ind ad døren på Demenscenter Hotherhaven, tiltrådte også Maria Dror Graaner von Benzon som ny centerleder på stedet.
Hun har derfor fulgt Mie Christensens indsats fra begyndelsen.
- Jeg har en stærk følelse af, at vores kollegaer føler sig mere trygge, siger Maria Dror Graaner von Benzon.
Indsatsen for at forbedre arbejdsmiljøet inspirerer nemlig medarbejdere såvel som chefer.
- Jeg kan mærke, at det smitter af på hendes kollegaer, og det smitter også af på mig. Så jeg er selvfølgelig rigtig glad, fordi hvis vi ikke har det godt, hvorfor så komme på arbejde?, siger Maria Dror Graaner von Benzon.
Pårørende har fået godt indtryk
En af demenscenterets beboere er Michael Adrian.
Han flyttede ind den 1. november, og ifølge sin kone, Lone Adrian, virker plejecentret som det helt rigtige sted for hendes mand.
- Man kan mærke, når man kommer ind, at hele atmosfæren er her, og hvis ikke der var et godt arbejdsmiljø, jamen så ville det jo heller ikke være så positivt, når man kommer ind her, fortæller Lone Adrian.
Tidligere har Michael Adrian boet på et andet plejecenter, og forskellene på de to steder er tydelige.
- Der er altid personale og borgere. I opholdsstuen og på gangene. Du kan altid finde nogle. Det andet sted, vi var, kunne man aldrig finde nogen af borgerne. De sad inde på deres stuer, siger Lone Adrian.
Blod på tanden
For Mie Christensen har det været overvældende, at hun nu kan kalde sig årets arbejdsmarkedsrepræsentant.
- Jeg skal stadigvæk lige lande i det, siger hun.
Prisen betyder dog, at hun nu har fået endnu mere blod på tanden.
- Det gør, at jeg har lyst til at fortsætte mit hårde arbejde og lægge lige så meget tid i det, som jeg allerede har gjort, og så må vi se, hvad tiden ellers bringer, siger hun.
- Jeg er bestemt ikke på vej videre herfra.