I dag kan der falde dom: Kunne afdelingssygeplejerske have forhindret drabsforsøg?

I dag ventes der at falde dom i sagen mod afdelingssygeplejersken på Nykøbing Falster Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De sidste vidner skal i dag afhøres.

Går alt efter planen, forventes det også, at der falder dom i sagen mod afdelingssygeplejersken på Nykøbing Falster Sygehus. Sagen er en udspringer af retssagen mod den nu dømte 32-årige sygeplejerske Christina Hansen, der i maj 2017 blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter i Østre Landsret. 

Afdelingssygeplejersken er nemlig tiltalt for ikke at reagere på gentagne henvendelser fra andre ansatte, der havde mistanke til den nu dømte Christina Hansen.

Husker kun én henvendeles

Ved sidste retsmøde forklarede en lægesekretær i retten:  

- Jeg husker ikke, om jeg fortalte afdelingssygeplejersken, at jeg troede, Christina Hansen havde noget med de mange dødsfald at gøre. Men jeg sagde til hende, at Christina Hansens adfærd skabte problemer. 

Ifølge afdelingssygeplejersken husker hun kun én henvendelse angående Christina Hansen. Her havde en kollega fortalt, at hun troede, Christina Hansen slog patienter ihjel med medicin.

Men afdelingssygeplejersken fortalte i retten, at hun så Christina Hansen som en ansvarsfuld og dygtig sygeplejerske og vurderede, at kollegaens udsagn bare var et udtryk for personligt "fnidder" mellem kollegaer, som der var en del af på den medicinske afdeling på Nykøbing Falster Sygehus.

Kunne hun have forhindret drabsforsøg?

Afdelingssygeplejersken er tiltalt efter Lov om Autorisation for sundhedspersonale §75, som lyder ”en autoriseret sundhedsperson, der gør sig skyldig i grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed kan straffes med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder.”

Spørgsmålet i retssagen har været, om afdelingssygeplejersken kunne have forhindret, at patienterne på Nykøbing Falster Sygehus fik indgivet den dosis Morfin og Stesolid, som Christina Hansen er dømt for at have givet dem. Og om den tiltalte handlede ansvarsfuldt og samvittighedsfuldt, som en sundhedsperson bør gøre, på de informationer hun fik vedrørende Christina Hansen. 

Dommen ventes at falde omkring klokken 13.


Nyhedsoverblik