Foreslår at nedlægge jobcentrene

Mens nogle kalder dem "helt forståelige" og "bekymrende", tager andre anderledes varmt imod anbefalingerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdet med at få endnu flere danskere i arbejde skal tænkes helt forfra.

Derfor skal jobcentrene nedlægges, borgere med komplekse problemer skal ikke straffes, og så skal der skæres gevaldigt i bureaukratiet.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne i hvert fald fra ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats, som mandag har afleveret sine anbefalinger.

- Det, vi lægger op til her, er en kæmpestor reform, kan jeg godt sige, som skal ændre fokus meget mere over på resultater, og at vi får tilrettelagt en indsats, som er tilpasset det enkelte individ, siger formand for ekspertgruppen i Claus Thustrup Kreiner.

Desuden foreslår ekspertgruppen "den største forenkling og afbureaukratisering" af beskæftigelsesindsatsen nogensinde.

Her er ekspertgruppens anbefalinger:

I alt har ekspertgruppen præsenteret seks anbefalinger:

  1. Færre målgrupper og særregler. I stedet for at blive inddelt i 13 målgrupper skal ledige kun inddeles i fem nye. Desuden skal en lang række særregler afskaffes.

  2. Individuelt tilrettelagt indsats for borgerne. Sagsbehandlere skal have mere frihed og fokus på at tilrettelægge en individuel indsats for borgerne.

  3. Mere værdighed og balance i sanktioner. Reglerne for sanktioner skal ændres, så for eksempel syge og borgere længere fra arbejdsmarkedet oftere møde mes tillid frem for straf. Sanktioner skal kun bruges ”når tilliden er brudt”

  4. Nedlæggelse af jobcentre og fri organisering. Jobcentrene nedlægges og kommunerne får fuld frihed til at organisere beskæftigelsesindsatsen – både internt i kommunen og hinanden imellem

  5. Mere plads til a-kasser og private leverandører. A-kasser og private leverandører får nye opgaver i indsatsen med mere valgfrihed for borgerne.

  6. Styring efter resultater. Friere rammer til kommuner, a-kasser og aktører med fokus på resultater frem for proceskrav.

Har arbejdet på anbefalinger i et år

Ekspertgruppen blev nedsat af regeringen i maj sidste år og fik til opgave at komme med forslag til løsninger på ét problem:

Alt for mange danskere kommer i klemme i forsøget på at få flere i arbejde.

Derfor skal beskæftigelsesindsatsen ”tænkes forfra”, så borgeren kommer i centrum og både sagsbehandlere og ledige får mere frihed, lyder det. Desuden skal der også spares tre milliarder kroner frem mod 2030.

Hvordan det skal lade sig gøre, har ekspertgruppen så haft godt et år til at undersøge.

Det er resultatet af det arbejde, som mandag bliver præsenteret på et pressemøde i Den Sorte Diamant i København.

- Vores konklusion er, at det, vi har opbygget, er en centralt, detailstyret beskæftigelsesindsats, hvor folk jages. Med krav om hvad borgere og sagsbehandlere kan og skal gøre i alle mulige situationer, siger Claus Thustrup Kreiner.

Det er nu op til regeringen og Folketinget at besluttes, om de vil følge anbefalingerne.

- Man skal ikke at høste, før man har sået

Blækket var knap nok tørt i ekspertgruppens rapport, før reaktionerne begyndte at pible frem. Hos blandt andre Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er man ikke videre imponeret.

Regeringen har før fået kritik for ambitionen om at spare tre milliarder på beskæftigelsesindsatsen, og det gentager næstformand Nanna Højlund.

- Der er stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Så virker det ærligt talt helt uforståeligt og kortsigtet at spare på at gøre de arbejdsløse klar til at arbejde, siger hun.

Læs også
Sygemeldte skal til færre samtaler med jobcentret
Læs også
Sygemeldte skal til færre samtaler med jobcentret

Desuden kritiserer næstformanden ekspertgruppens anbefalinger for at sætte kommunerne fri i højere grad end de arbejdsløse.

- For ekspertgruppen har det åbenbart handlet om at sætte kommunerne fri til at gøre præcis, hvad de har lyst til.

Kommunernes Landsforenings formand for arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalget, Peter Rahbæk Juel, anerkender den "svære opgave", eksperterne er blevet stillet.

Men selvom anbefalingerne "utvivlsomt" kan forbedre beskæftigelsesindsatsen, bekymrer særligt én ting ham:

- Det er bekymrende, at der fortsat holdes fast i en besparelse på tre milliarder kroner i en tid, hvor manglen på arbejdskraft er en af vores allerstørste udfordringer. Jeg har hele tiden sagt, at man skal passe på med ikke at høste, før man har sået, siger han.

Den helt rigtige vej at gå

Hos SMV Danmark, der repræsenterer landets små- og mellemstore virksomheder, tager man anderledes varmt imod anbefalingerne.

- At nedlægge jobcentre og sikre færre ydelser og ordninger er den helt rigtige vej. Det skaber et simplere system, der er nemmere at navigere i for virksomhederne, lyder det fra underdirektør Alexander Søndergaard.

Læs også
Jobcenter fik Anne i arbejde - og hun er langt fra den eneste
Læs også
Jobcenter fik Anne i arbejde - og hun er langt fra den eneste

Landets største arbejdsgiverorganisation, Dansk Industri, er også godt tilfreds med anbefalingerne

Det er nemlig "altid fornuftigt at se på, om man kan gøre tingene klogere, billigere eller mere effektivt", siger vicedirektør og chef for arbejdsmarkedspolitik Steen Nielsen.

- Det er svært at drive et jobcenter effektivt i dag med de mange forskellige krav og regler, som de skal opfylde for hver af de mange ydelsesgrupper.


Nyhedsoverblik