Først nægtede arbejdsgiveren ham at bo med sine børn – så blev han fyret

I over et år fastholdt entreprenøren for byggeriet af Femern-forbindelsen flere medarbejdere i at bo uden deres familier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Daniel Vyhnanek var indtil for nylig en af hundredevis af udenlandske ansatte på Femern-byggeriet i Rødby.

Omkring 1300 af dem bor i en indhegnet boligområde kaldet Tunnelbyen.

quote Jeg var i chok

Daniel Vyhnanek, ansat hos Femern Link Contractors (FLC)

Sidste år kontaktede Daniel Vyhnanek 'Operation X', fordi han var blevet nægtet tilladelse til at flytte ud af Tunnelbyen. Hans ønske var at flytte ind til Rødby, så han kunne have en hverdag sammen med sin kone og to drenge på henholdsvis syv og ti år – familier er nemlig ikke tilladt i Tunnelbyen.

- Det er meget svært for mig, at jeg ikke kan være nær mine børn. Jeg kan ikke være så god en far, som jeg gerne ville, siger han.

Men kort efter, at han lejede et hus i Rødby, fik Daniel Vyhnanek besked fra sin arbejdsgiver Femern Link Contractors (FLC), om, at hvis han ikke flyttede tilbage i Tunnelbyen, ville han blive fyret. En besked, som TV 2 har set.

Tunnelbyen ved Femern

I forlængelse af Femern-byggepladsen ligger FLC Village – i folkemunde kaldet ”Tunnelbyen”. Her bor flere end 1300 udenlandske arbejdere, mange fra Polen og Rumænien, som til dagligt arbejder på den 18 kilometer lange sænketunnel, der skal forbinde Danmark med Tyskland.

Her bor arbejderne i containere, stablet oven på hinanden, og hver arbejder har et værelse på 8,8 kvadratmeter. Boligområdet er indhegnet, og der er flere hundreder overvågningskameraer.

Boligområdet har kantine og fællesfaciliteter til de mange medarbejdere. Der er minimumskrav for værelsesstørrelse, lyd- og lysdæmpning, indeklima, indretning, internetadgang med mere. Boligerne har desuden eget bad og toilet.

I maj 2024 blev lejren udvidet med flere hundrede boliger uden for lejren.

Daniel Vyhnanek følte sig presset til at flytte tilbage til Tunnelbyen, og hans kone rejste hjem til Polen med drengene. Daniel Vyhnanek kunne se dem, når han efter fire ugers arbejde var hjemme i Polen i to uger.

Men han forstod ikke, hvorfor FLC ikke ville tillade ham at bo ti minutter væk i Rødby med sin familie, når han – ifølge ham selv – fortsat kunne passe sit job på præcis samme vilkår, som hvis han boede i Tunnelbyen.

- Jeg var i chok. Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at jeg skulle blive tvunget til at bo et sted, hvor jeg ikke havde lyst til at bo, fortæller Daniel Vyhnanek.

Som en fængselscelle

Femern-forbindelsen er Danmarkshistoriens største anlægsbyggeri og drives af Femern A/S, som er direkte ejet af staten.

quote Det er ligesom en fængselscelle, og hver gang man kommer tilbage, får man et nyt værelse med nye naboer

Daniel Vyhnanek, ansat hos Femern Link Contractors (FLC)

Selskabet har hyret et konsortium til at udføre selve byggeriet – en sammenslutning af selskaber, som går under navnet FLC (Femern Link Contractors), og som består af blandt andet Danmarks største entreprenørvirksomhed Aarsleff, franske Vinci Construction og tyske Max Bögl Group.

Byggeriet bliver anslået til at koste den danske stat mere end 55 milliarder kroner.

Femern-forbindelsen er Danmarkshistoriens største anlægsbyggeri og drives af Femern A/S, som er direkte ejet af staten.
Femern-forbindelsen er Danmarkshistoriens største anlægsbyggeri og drives af Femern A/S, som er direkte ejet af staten. Foto: TV 2/Operation X

Til at bygge den 18 kilometer lange sænketunnel har FLC hyret flere hundrede udlændinge. Mange af dem kommer fra Polen eller Rumænien og bor i Tunnelbyen.

Byen rummer flere end 1300 etværelses boliger fordelt i barakker med fire personer i hver. Der er flere hundrede overvågningskameraer – blandt andet et i hvert fællesrum i medarbejdernes barakker. Medarbejderne bor i byen fire uger ad gangen, hvorefter de rejser hjem og holder fri i to uger.

- Værelset er kun ni kvadratmeter, så det er ligesom en fængselscelle, og hver gang man kommer tilbage, får man et nyt værelse med nye naboer, fortæller Daniel Vyhnanek.

Læs også
Ny bydel tager form i Rødbyhavn - indbyggertallet bliver fordoblet
Læs også
Ny bydel tager form i Rødbyhavn - indbyggertallet bliver fordoblet

Daniel Vyhnanek skrev i april 2023 til Femern A/S og bad om hjælp og tilladelse til at bo i sit lejede hus i Rødby med sin familie.

Men i stedet for hjælp fik han en kort afvisning:

- Der er intet i vores kontrakt med FLC, der forhindrer FLC i at kræve, at deres personale skal bruge lejren som bolig, skrev lederen af Industrial Relations fra Femern A/S i et svar til Daniel Vyhnanek, som TV 2 har set, og opfordrede ham til at spørge FLC igen.

Det gjorde han, men fik det svar, at hvis han flyttede ud, så ville det give FLC ret til øjeblikkeligt at annullere hans ansættelseskontrakt. TV 2 har også set svaret fra FLC.

Det svar kom på trods af, at der på Femern-byggeriets hjemmeside står, at “det er frivilligt, om ansatte vælger at tage imod tilbuddet om bolig eller selv ønsker at sørge for indkvartering af hensyn til eksempelvis familie”.

Ulovlig praksis på statsejet byggeri

Daniel Vyhnanek følte, at han var nødt til at blive boende i Tunnelbyen for at bevare sit job, og hans familie måtte blive boende i Polen.

Daniel Vyhnanek taler med sine børn på Facetime.
Daniel Vyhnanek taler med sine børn på Facetime. Foto: TV 2/Operation X

Han er ikke den eneste, der er blevet udsat for FLC's krav om at bo i barakkerne.

'Operation X' har været i kontakt med flere andre medarbejdere, som fortæller om dette krav.

En af dem er Constantin Rosca. Han blev fyret, da han nægtede at bo i Tunnelbyen.

- Jeg er meget skuffet over den måde, jeg blev behandlet, da jeg ikke kunne bo med min familie, fortæller Constantin Rosca.

TV 2 har set dokumentation for Constantin Roscas forløb og afskedigelse.

Men Daniel Vyhnaneks nødråb til det statsejede Femern A/S satte alligevel en proces i gang, som ti måneder senere førte til en ændring af FLC's praksis. Bygherren drøftede nemlig klagen med FLC i de følgende måneder, og knap et halvt år efter klagen kontaktede Femern A/S så Kammeradvokaten – statens advokat – angående de tvungne boligforhold.

quote Jeg kan ikke ændre mit svar til dig. At bo i lejren er fortsat en del af din arbejdskontrakt

Svar til Daniel Vyhnanek fra FLC's HR-chef

Drøftelserne lod dog ikke til at have gjort meget indtryk på FLC, for i efteråret 2023 skrev Daniel Vyhnanek direkte til direktøren, Hakim Naceur, og bad igen om lov til at flytte ud af barakområdet uden at miste sit job, fordi han savnede sin familie.

19. oktober fik han i et svar fra FLC's HR-chef, som TV 2 har set, en afvisning på tre linjer.

- Jeg kan ikke ændre mit svar til dig. At bo i lejren er fortsat en del af din arbejdskontrakt.

FLC og Femern

Da 'Operation X' i december kontaktede Femern A/S og fik en rundvisning i det indhegnede boligområde, lød svaret, at der var en uafklaret situation med hensyn til boligkravet.

Først i februar kom der afklaring – altså ti måneder efter Daniel Vyhnanek kontaktede Femern A/S om boligkravet.

'Operation X's Morten Spiegelhauer med bæredygtighedsdirektør for Fermern A/S Emilie Juel-Helwig.
'Operation X's Morten Spiegelhauer med bæredygtighedsdirektør for Fermern A/S Emilie Juel-Helwig. Foto: TV 2/Operation X

I et skriftligt svar til TV 2 udtaler Femern A/S følgende:

- Kammeradvokaten indikerede foreløbigt, at FLC's daværende praksis muligvis kunne være i strid med loven og tilføjer, at de har noteret, at FLC har præciseret, at indkvarteringen er et frivilligt tilbud.

Dermed kan det have været ulovligt, da FLC fastholdt, at Daniel Vyhnanek skulle bo i Tunnelbyen, hvis han ville beholde sit job.

'Operation X' har forelagt sagen for professor i offentlig ret Bjørn Holtze fra Aalborg Universitet.

- Jeg kan tilslutte mig den vurdering, at den praksis nok var ulovlig, siger Bjørn Holtze.

Fyret en måned senere

Kommunikationschef fra FLC Eva Bunimowicz vil ikke forholde sig til Kammeradvokatens og Bjørn Holtzes kritik om, at selskabet lader til at have ført en ulovlig praksis over for sine medarbejdere.

Læs også
Kæmpe hotel vækker undren i kriseramt landsby
Læs også
Kæmpe hotel vækker undren i kriseramt landsby

Men hun mener, at perioden på over et år, hvor Daniel Vyhnanek og andre medarbejdere følte sig pressede til at bo i Tunnelbyen, beror på en misforståelse.

- Derfor er vi kede af, hvis dette i nogle tilfælde ikke har været kommunikeret ordentligt, skriver hun.

Hvilken misforståelse vil hun dog ikke uddybe over for TV 2.

Daniel Vyhnanek fik direkte besked fra FLC 14. februar om, at han måtte flytte ud af Tunnelbyen, hvis han ønskede det.

En måned senere blev han fyret.

- Det er en skam. Jeg prøvede at gøre det rigtige, men man kan se, at de (FLC, red.) har magten, siger Daniel Vyhnanek, som nu bor hos sin familie i Polen og er arbejdssøgende.

FLC og Femern A/S vil ikke kommentere på fyringen, da det er en personalesag.

Transportminister ikke orienteret

Det er Transportministeriet, der er den officielle ejer af Femern A/S, men selskabet har ikke informeret ministeriet om den mulige ulovlige praksis – og sagen er derfor ikke nået til ministerens bord.

Læs også
Femern-byggeplads blokeret - ansatte kræver mere i løn
Læs også
Femern-byggeplads blokeret - ansatte kræver mere i løn

'Operation X' har forelagt sagen for transportminister Thomas Danielsen (V), som i et skriftligt svar understreger, at Tunnelbyen er oprettet, fordi at Femern A/S har stillet krav om ordentlige boligforhold for de ansatte.

- Der er derfor tale om et anliggende mellem Femern A/S og FLC, og der synes at være rettet op på vilkårene for at vælge bolig i forbindelse med anlægsarbejdet.

FLC har i maj udvidet Tunnelbyen med flere hundrede boliger uden for hegnet og kalder selv området for Danmarks største hotel.

Men i dag er det altså frivilligt for de ansatte, om de vil checke ind eller ud.


Nyhedsoverblik