I fire år har Jimmi Lillelunds ekskærester håbet på en afklaring. For siden 30. april 2020 har de ikke fået livstegn fra en person, de hver især tidligere var kæreste med, og som de hver har et barn med.
Begge håber på, at politiet nu endelig er ved at få løst gåden om, hvad der er sket. Den sidste kæreste var Louise Ebbesen:
- Jeg håber, at politiet har, hvad de skal bruge til at få dem, der har gjort det, dømt. Det vil give noget ro at vide, hvad der skete den dag, siger hun.
Håbet kommer, efter at politiet lørdag ved Retten i Holbæk fik varetægtsfængslet tre personer.
- Det har været hårdt. Hver gang der kommer nyt, giver det et sug i maven. Man håber hele tiden, at der er nogen, der melder sig på banen med oplysninger om, hvad der er sket, siger Louise Ebbesen.
De tre sigtede, en 60-årig mand fra Roskilde, en 27-årig mand og en 48-årig kvinde, der begge kommer fra Lolland, blev i juni løsladt efter afhøringen.
Flere andre drabsgåder løst i år
De tre sigtede – en kvinde på 48 og to mænd på 27 og 60 år – blev i juni sigtet for at have dræbt den forsvundne Jimmi Lillelund.
Og nu har politiet altså fremlagt tilstrækkeligt bevismateriale til at sikre en fængslingskendelse for de tre mistænkte.
Dermed kan 2024 muligvis byde på endnu en opklaring af et gammelt drab.
Der er helt sikkert aldrig tidligere opklaret så mange "gamle sager" inden for samme år
Flere andre op til 34 år gamle drabssager er blevet opklaret i 2024 – en enkelt afgørelse er dog anket af den dømte.
Seneste eksempel stammer fra 10. juli, hvor en 54-årig mand blev dømt for drabet på Hanne With. Hun blev nytårsnat 1990 fundet død i sin lejlighed i København af sin kæreste.
Den daværende kæreste fortalte tidligere i år i retten, hvor traumatiserende det var, da han dengang fandt sin kæreste liggende stranguleret og død i deres fælles hjem.
- Det har jeg rendt rundt med i 30 år. Hvad fanden er der sket her, sagde den tidligere kæreste med henvisning til sine tanker, da han låste døren op til lejligheden.
Et par uger før Hanne Withs drabsmand fik sin dom, var det drabet på Emilie Meng, der forsvandt fra Korsør Station i 2016, og hvis lig senere blev fundet i en sø ved Ringsted, der fik en slags punktum.
Det skete, da den 33-årige Philip Westh blev idømt livstid for at have dræbt den unge kvinde. Han har anket dommen, og anklagemyndigheden har siden kontraanket.
Drabssag fra 1995 også løst – men for sent
Juni bød på dom til gerningsmanden til drabet i 2016 på den gravide Louise Borglit i Herlev. Her blev en nu 30-årig mand idømt en forvaringsdom.
Tre dage før – 7. juni – var det drabet i 1995 på den syvårige Roujan Ismaael, der nåede til en opklaring. Pigen blev dengang fundet dræbt i en baggård på Nørrebro i København.
Men i juni i år kunne politiet ved hjælp af nyere dna-teknologi fastslå, at drabsmanden måtte være en mand, der døde i 2012.
Tidligere drabschef Jens Møller understreger, at 2024 bliver et rekordår, hvis man kan bruge det udtryk, når det gælder opklaring af gamle drabssager.
- Der er helt sikkert aldrig tidligere opklaret så mange "gamle sager" inden for et år, fastslår Jens Møller.
Og der er et mønster i de mange opklaringer.
- Teknologien udvikler sig hele tiden. Det har vi set på dna-området. Og vi har også set i Hanne With-sagen, at man ved brug af nye væsker har kunnet genskabe fodaftryk, siger Jens Møller.
Den tidligere drabschef understreger, at drabssager aldrig forældes, og han selv personligt har ærgret sig i de tilfælde, hvor det ikke lykkedes at finde frem til den eller de skyldige.
- De nager rigtig meget. Det ærgrer selvfølgelig en, når medierne nogle gange tager drabssager op, at man har uopklarede sager.
Skulle hente søn men dukkede aldrig op
Sagen om den forsvundne Jimmi Lillelund begyndte, da han 30. april 2020 skulle have hentet sin dengang 17-årige søn hos ekskonen Maria Lillelund. Han dukkede aldrig op.
- Så blev vi urolige og tænkte: Det ligner ham ikke. Vi tænkte: Hvor er han henne, hvad er der sket, siger Maria Lillelund.
Hun fortæller til TV 2, at hun næsten dagligt taler med sin søn om den forsvundne – og ifølge politiet – dræbte far.
To dages yderligere venten dengang i 2020 endte med, at Maria Lillelund ringede til Jimmi Lillelunds ekskæreste Louise Ebbesen, og de to blev enige om at gå til politiet.
- Vi har altid bevaret håbet om en afklaring. Det vil betyde rigtig meget. Det vil betyde et punktum for os, siger Maria Lillelund.
Hun appellerer til, at alle, der kender noget til, hvad der er sket dengang med Jimmi Lillelund, går til politiet med deres viden.
Gravede ved den forsvundnes bopæl
I juli i år gravede politiet efter liget af Jimmi Lillelund på hans tidligere bopæl i Gundsømagle ved Roskilde. Men foreløbig er den forsvundne mands jordiske rester altså ikke dukket op.
For Maria Lillelund er det afklaringen af, hvad der er sket, og ønsket om at få dømt de skyldige, der er det allervigtigste.
- Hvis man ikke finder Jimmi, må vi jo finde en anden måde at begrave ham på, siger hun.
Midt- og Vestsjællands Politi har ikke oplyst, hvordan de tre varetægtsfængslede stiller sig til sigtelserne. Politiet har heller ikke oplyst, hvorvidt de tre har nogen relation til Jimmi Lillelund, eller hvad den i givet fald måtte være.