Nye oplysninger - hyrede rocker til at dumpe forurenet jord ved mose

Jord fra et “bæredygtigt” byggeri er blevet dumpet ulovligt i beskyttet natur syd for Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Store mængder forurenet jord fra et byggeprojekt med 315 boliger i Vallensbæk er blevet dumpet ulovligt.

Det fortæller den mest centrale aktør på byggeriet på skjulte optagelser i TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane'.

quote Jeg kender jo en i Holbæk, hvis far har en kæmpe mark og grund, så har jeg sikret mig, hvor jorden skal hen

Fasar Abrar Raja, Bandidos-rocker

Her er erhvervsjuristen Amira Smajic muldvarp for TV 2, og mens skjulte kameraer optager, mødes hun med organiserede kriminelle og deres samarbejdspartnere.

Amira Smajic holder møde med Martin Odgaard, som var leder af byggeriet i Vallensbæk og indtil for nyligt partner i ejendomsselskabet 1927 Estate, som stod for byggeriet.

Martin Odgaard fortæller på optagelserne, at han havde hyret Bandidos-rockeren Fasar Abrar Raja til at skille sig af med den forurenede jord fra byggeprojektet i Vallensbæk.

Fasar Abrar Raja fortæller i dokumentaren, at han har fået lavet en falsk miljørapport over et stykke jord i Holbæk Kommune.
Fasar Abrar Raja fortæller i dokumentaren, at han har fået lavet en falsk miljørapport over et stykke jord i Holbæk Kommune. Foto: TV2 Danmark

Fasar Abrar Raja optræder også på de skjulte optagelser, hvor han i generelle termer fortæller Amira Smajic om, hvordan han sparer millioner af kroner på at dumpe forurenet jord fra byggeprojekter.

- Jeg kender jo en i Holbæk, hvis far har en kæmpe mark og grund, så har jeg sikret mig, hvor jorden skal hen, siger Fasar Abrar Raja på den skjulte optagelse.

Martin Odgaard fortæller på mødet, som blev filmet med skjult kamera, at han kendte til den ulovlige dumpning af forurenet jord. 

Hvem er Martin Odgaard?

Martin Odgaard er partner i den aarhusianske byggegigant 1927 Estate.

  • Virksomheden har et erklæret mål om at eje ejendomme for ti milliarder kroner inden for de kommende år og arbejder blandt andet sammen med virksomheder som DSB og mejerikoncernen Arla.

  • Martin Odgaard har ansvaret for en række større byggeprojekter, blandt andet opførelsen af lejeboliger på i alt 26.000 kvadratmeter i Vallensbæk Strand. En del af jorden under byggeriet var kraftigt forurenet.

  • 1927 Estate har suspenderet Martin Odgaard på baggrund af udtalelserne på de skjulte optagelser. De oplyser desuden, at de har meldt ham til politiet.

På optagelserne siger han også, at han havde et budget, der skulle holdes, og at Fasar Abrar Raja kunne hjælpe med at overholde budgettet.

Det sker, da Amira Smajic nævner, at Fasar Abrar Raja har talt om at køre forurenet jord ud til en landmand.

- Det var dét i Vallensbæk. Jeg tror, der røg 10.000 ton jord derud, siger Martin Odgaard på optagelserne.

Tilsyn konkluderer ulovligheder

Fortællingen om ulovligheder i forbindelse med jordhåndteringen på byggeriet i Vallensbæk understøttes af dokumenter fra rådgivningsvirksomheden Cowi, som TV 2 er i besiddelse af.

Cowi skulle føre tilsyn med, at håndteringen af den forurenede jord foregik efter reglerne.

'Den sorte svane'

  • 'Den sorte svane' er en TV 2-dokumentar i fem afsnit. 

  • I dokumentaren bliver navngivne advokater, erhvervsfolk, rockere og bandemedlemmer afsløret i at samarbejde om eller se igennem fingre med omfattende svindel, der både koster statskassen og miljøet dyrt. 

  • Afsløringerne udspringer fra et kontor på Frederiksberg i København, der har været fyldt med overvågningsudstyr.

  • Indehaveren af kontoret er TV 2s muldvarp, erhvervsjuristen Amira Smajic, der siger, at hun vil bryde med det miljø, som hun selv har været en del af. 

  • Gennem hendes kildenetværk får seerne et unikt indblik i den kriminelle underverden, og hvordan rockere og bandemedlemmer arbejder tæt sammen med velrenommerede erhvervsfolk og advokater i toppen af samfundet. 

  • Til sidst i programrækken kommer det frem, at TV 2s muldvarp har spillet et opsigtsvækkende dobbeltspil under optagelserne.

Men i en mailtråd mellem Martin Odgaard og den tilsynsførende hos Cowi, konstaterer den tilsynsførende, “at der ikke var styr på jordhåndteringen” og kalder jordhåndteringen ”ikke lovlig”.

Cowi-medarbejderen beskriver videre, at virksomheden ikke er blevet tilkaldt af 1927 Estate til at føre tilsyn, som kommunen ellers krævede for at give tilladelse til byggeriet.

Forurenet jord bliver gravet op og transporteret væk fra byggepladsen i Vallensbæk. Billedet er taget af Cowi efter at de begyndte at føre tilsyn på pladsen igen.
Forurenet jord bliver gravet op og transporteret væk fra byggepladsen i Vallensbæk. Billedet er taget af Cowi efter at de begyndte at føre tilsyn på pladsen igen. Foto: COWI

I stedet står der i mailen, at der uden tilsyn er blevet opgravet forurenet jord og opblandet ren og forurenet jord i strid med reglerne. Og at der er bortkørt jord, uden at den fornødne dokumentation er sendt til Cowi.

Derudover har 1927 Estates underentreprenør ifølge mailen forsøgt at skaffe sig af med jord, som blev kaldt rent, selvom den tilsyneladende var forurenet:

- Vi er blevet ringet op af kommunen pga. der blev kørt sted hen, hvor jorden ikke var blevet anvist til. En renjordsmodtager og jorden der blev leveret blev afvist på grund lugt af forurening, står der i mailen fra Cowi.

Læs også
- Jeg blev utrolig vred, siger borgmester
Læs også
- Jeg blev utrolig vred, siger borgmester

TV 2 kender til yderligere to jordmodtagere og landmænd, som har nægtet at modtage jord fra byggeriet i Vallensbæk af frygt for, at jorden var forurenet. Begge udtaler sig på betingelse af anonymitet med henvisning til rockerforbindelserne hos 1927 Estates underentreprenører.

En af landmændene fortæller videre, at han blev tilbudt et større kontantbeløb for alligevel at modtage jorden. Det tilbud afslog vedkommende.

Jord dumpet i beskyttet mose

I stedet blev store mængder jord ulovligt dumpet i en beskyttet mose på en grund i Undløse i Holbæk Kommune. Det kan TV 2 nu dokumentere.

1927 Estate forholder sig skeptisk til, at der skulle være kørt jord til Undløse fra virksomhedens byggeri i Vallensbæk.

- Hvis det skulle være ”vores” jord i Undløse, tager vi – forurenet eller ej – dyb dyb afstand til dette, lyder det i et skriftligt svar fra virksomheden til TV 2.

TV 2 har dog talt med fire forskellige kilder og er i besiddelse af køresedler, fakturaer og sms-korrespondance, som dokumenterer, at der er kørt store mængder jord fra byggeriet i Vallensbæk til Hovedgaden 37A i Undløse i december 2020.

Den beskyttede natur på grunden i Undløse.
Den beskyttede natur på grunden i Undløse. Foto: Ole Jakobsen / TV 2

En af kilderne er ejer af MTE. Aps, Martin Thygesen, som var ansvarlig for dele af jordhåndteringen og var hyret af Fasar Abrar Rajas selskab. 

En anden af kilderne er Wielsøe Transport, som stod for dele af transporten af jorden, og som har fremvist omfattende skriftlig dokumentation til TV 2.

Blandt andet denne køreseddel:

På denne køreseddel fra Wielsøe Transport fremgår det, at der den 3. december 2020 er kørt tre læs jord fra Vejlesvinget i Vallensbæk til Hovedgaden 37A i Undløse.
På denne køreseddel fra Wielsøe Transport fremgår det, at der den 3. december 2020 er kørt tre læs jord fra Vejlesvinget i Vallensbæk til Hovedgaden 37A i Undløse. Foto: TV 2

I dokumenter identificerer Holbæk Kommune ligeledes 1927 Estates byggeri i Vallensbæk som en af kilderne til den ulovlige jordtilførsel til netop grunden i Undløse.

Af de kommunale dokumenter fremgår det, at tilførslen af jord var ulovlig. 

Dels fordi jorden blev dumpet i en beskyttet mose på grunden. Dels fordi Holbæk Kommune ikke havde givet tilladelse til modtagelse af store jordmængder.

- Ganske rystende

En del af jorden i Undløse blev kørt i netop den periode, hvor Cowi påpegede, at der foregik ulovligheder på byggepladsen i Vallensbæk. 

Det fremgår af dokumenter fra Wielsøe Transport, som TV 2 er i besiddelse af.

quote Det kan gå ud over biodiversiteten, idet forurening kan strømme ud i overfladevand og forhindre nogle ting i at gro

Mette Broholm, lektor på DTU

TV 2 har forelagt sagsforløbet for lektor i miljøplanlægning Thomas Budde Christensen:

- Jeg synes, det er ganske rystende, at det står sådan til, og at det her kan lade sig gøre, fortæller Thomas Budde Christensen, der er lektor på RUC og har forsket i håndteringen af forurenet jord fra byggeprojekter.

På billederne herunder kan man se, hvordan grunden så ud før jorden fra byggeriet i Vallensbæk ifølge TV 2s dokumentation blev kørt til grunden i Undløse i Holbæk Kommune. 

Og hvordan grunden så ud efter, jorden blev kørt til Undløse og fordelt på grunden. De røde markeringer illustrerer et beskyttet moseområde.

Den sorte svane
Den sorte svane

12.000 ton jord

Holbæk Kommune vurderede, at der i alt blev kørt omkring 12.000 ton jord til grunden i Undløse, og at langt størstedelen – sandsynligvis – kom fra byggeriet i Vallensbæk. 

Kommunen undersøgte tilførslen af jord i samarbejde med den nuværende ejer af grunden, efter at de konstaterede ulovlige tilførsel af jord.

1927 Estate anfægter, at der skulle være kørt så meget jord til grunden i perioden. 

Læs også
- Selskaber skal ikke blandes sammen med mig, siger erhvervsmand efter dokumentar
Læs også
- Selskaber skal ikke blandes sammen med mig, siger erhvervsmand efter dokumentar

Det bygger virksomheden på en analyse af luftfoto over grunden, hvor man også kan se højden på de forskellige dele af grunden.

Holbæk Kommune fastholder dog vurderingen:

- Det kan være svært at vurdere mængder af jordtilførsel alene ud fra luftfoto. Vi har også lavet inspektioner på grunden både før og efter tilførslen, siger Sune Bach, som er specialkonsulent i Holbæk Kommune og arbejder med jordforurening.

Kommune: Jorden var ren

TV 2 kan ikke dokumentere, om jorden var forurenet eller ej. Holbæk Kommune vurderede, at jorden, som blev kørt fra Vallensbæk, var ren.

Det gjorde kommunen delvist på baggrund af, at Cowi har ført tilsyn med udgravningen af jorden i Vallensbæk og delvist på baggrund af fem stikprøver taget af jorden.

Men som tidligere beskrevet tilkaldte 1927 Estate ikke Cowi, da den første del af jorden blev gravet op og bortkørt. 

quote Vi fik at vide, at jorden, vi kørte til Undløse, var ren, men den lugtede af olie

Claus Bengtsson, lastbilchauffør

Når Cowi reelt ikke har ført tilsyn i den periode, mener lektor Mette Broholm fra DTU ikke, at man kan konkludere, at jorden, som er kørt fra Vallensbæk, er ren:

- Man kan ikke vide, om jorden er ren, når man ikke kan stole på tilsynet. Det er meget svært at bruge stikprøver til at sige noget om, hvorvidt den tilkørte jord var forurenet, siger Mette Broholm, der er lektor på DTU, hvor hun arbejder med jordforurening

Læs også
Erhvervsmand trækker sig fra alle bestyrelsesposter efter TV 2-dokumentar
Læs også
Erhvervsmand trækker sig fra alle bestyrelsesposter efter TV 2-dokumentar

TV 2 har talt med lastbilchauffør Claus Bengtsson, som kørte jord fra Vallensbæk til Undløse, og som tydeligt husker opgaven, selvom det foregik i december 2020:

- Vi fik at vide, at jorden, vi kørte til Undløse, var ren, men den lugtede af olie, siger han.

En nabo til grunden i Undløse skrev også i en mail til Holbæk Kommune, at han ”betvivler”, at jorden er ren:

- Det er ikke det, at vi hører fra de chauffører, som har transporteret jorden til arealet, skrev naboen Per Andersen.

Også en anden nabo har fortalt, at han så lastbiler dumpe store mængder jord af i området:

Konsekvenser af dumpning

Hvis forurenet jord som det fra Vallensbæk havner i naturen, kan det i værste fald gå ud over både naturen og de folk, som færdes i den.

Det fortæller lektor Mette Broholm, som kalder sagen ”meget alvorlig”:

- Det kan gå ud over biodiversiteten, idet forurening kan strømme ud i overfladevand og forhindre nogle ting i at gro, siger Mette Broholm, der er lektor på DTU.

Sådan skal jord fra forurenede byggegrunde håndteres

  • Jorden, som blev transporteret fra byggeriet i Vallensbæk til grunden i Holbæk Kommune, burde være nævnt i hvert fald tre steder i dokumenterne til miljømyndighederne for byggeriet i Ishøj Kommune.

  • Når man skal skille sig af med forurenet jord på en byggeplads, så er der forskellige modtagere, som er godkendt til at tage imod den slags jord til enten deponi eller oprensning.

  • Når man transporterer jorden, så skal man anmelde det til kommunen uanset om den er ren eller forurenet. Medmindre modtageren af jorden er et godkendt modtageranlæg, så skal den modtagne kommune også godkende, at jorden bliver transporteret ind i kommunen.

  • Til sidst når arbejdet med jorden er færdigt, så skal bygherre – i det her tilfælde Estate 1927 – aflevere en redegørelse for hele jordhåndteringen, hvor der skal være en opgørelse over modtaget jord fra de forskellige jordmodtagere.

  • Holbæk Kommune godkendte, at grunden i Undløse kunne modtage en smule jord til at anlægge en sti, men kommunen lavede et påbud om at stoppe jordtilførsel, da den blev opmærksom på, hvor store mængder jord, der blev tilført.

  • 1927 Estate og firmaets samarbejdspartnere har ikke sendt en anmeldelse på de mange tusind ton jord til grunden i Undløse, og de fremgår heller ikke af den endelige redegørelse over, hvor jorden fra byggeriet er kørt hen.

Hun fortæller, at stofferne også kan have konsekvenser for mennesker.

- Det er skadelige stoffer, som kan give allergiske reaktioner og i værste fald være kræftfremkaldende, siger Mette Broholm, som understreger at det kræver mange års eksponering, før det er så alvorligt.

Mistænkelige pengestrømme

Det er ikke alene håndteringen af jorden, der er mistanke om svindel med. Pengestrømmene i processen med jordhåndteringen vakte dengang også mistanke hos politiet.

Det fremgår af en større analyse af økonomien bag jordhåndteringen, som er foretaget af politiet i forbindelse med undersøgelse af en sag om mulig hvidvask, og som TV 2 har indsigt i.

Her fremgår det blandt andet, at der er betalt penge fra 1927 Estate til Fasar Rajas selskab og herfra videre til en underentreprenør, der samlet har hævet 277.000 kroner i kontanter ad flere omgange i samme periode, som jordhåndteringen stod på.

Hvem er Fasar Abrar Raja?

  • Fasar Abrar Raja er 48 år, har pakistansk baggrund og har gennem mange år været tilknyttet rockerklubben Bandidos.

  • Fasar Abrar Raja er førtidspensionist, men driver uofficielt flere virksomheder inden for nedrivning og byggeri sammen med en række familiemedlemmer.

  • Fasar Abrar Raja har fået en lang række domme for blandt andet vold, trusler, våbenbesiddelse og smugling af intet mindre end 160 kilo amfetamin.

Af pengesporet fremgår det videre, at partner i 1927 Estate Martin Odgaard fik overført i alt 200.000 kroner til sin privatkonto fra Fasar Abrar Rajas selskab. Pengene blev overført igennem en række mellemmænd.

Først blev pengene overført til en privat konto tilhørende direktøren i Fasar Abrar Rajas selskab. Kort efter blev de flyttet til direktørens søns konto, hvorefter de til sidst blev overført til Martin Odgaards privatkonto.

Martin Thingstrup Odgaard var indtil for nylig partner i 1927 Estate. I 'Den sorte svane' fortæller han om, hvordan giftig jord er blevet dumpet ulovligt.
Martin Thingstrup Odgaard var indtil for nylig partner i 1927 Estate. I 'Den sorte svane' fortæller han om, hvordan giftig jord er blevet dumpet ulovligt. Foto: TV 2

Politiet lagde sagen ned på baggrund af manglende beviser for hvidvask. Håndteringen af forurenet jord var ikke en del af efterforskningen.

Martin Odgaard afviser over for TV 2 at kommentere på de 200.000 kroner, som han gennem mellemmænd har fået overført fra Fasar Abrar Rajas selskab.

- Pæn pige

Martin Odgaard afviser også, at hans udtalelser på de skjulte optagelser har hold i virkeligheden. Han fremfører, at han udelukkende forsøgte at imponere Amira Smajic, fordi ”hun var en pæn pige”.

1927 Estate har suspenderet Martin Odgaard og de oplyser, at de har meldt ham til politiet på baggrund af udtalelserne på de skjulte optagelser.

Som TV 2 forstår svaret fra 1927 Estate, mener virksomheden, at der er redegjort for al jordkørsel på projektet. Hvis der på trods af det er kørt jord til grunden i Undløse, så understreger virksomheden, at direktionen aldrig har kendt til det.

1927 Estate har nu hyret Rambøll til at undersøge håndteringen af jorden fra Vallensbæk.

Kommune vil undersøge sagen

1927 Estates underentreprenør MTE. Aps, som var ansvarlig for kørslen af jorden til grunden i Undløse, fastholder, at alt er foregået lovligt.

Ejeren af MTE. Aps, Martin Thygesen, mener, at han havde anmeldt jorden til Undløse efter reglerne.

Der foreligger ganske rigtigt en anmeldelse til Undløse. Det er bare til en anden adresse, som også er ejet af det samme firma, der ejer grunden, hvor jorden er endt.

Læs også
Rocker snød kommune
Læs også
Rocker snød kommune

Selvom det fremgår tydeligt af loven, at man skal anmelde ”ejernavn og adresse og matrikelnummer for det areal hvortil jorden forventes flyttet”, mener Martin Thygesen, at anmeldelsesskemaet kan misforstås:

- Det er derfor kommunens ansvar, at de beder om, at få de rigtige oplysninger på deres skema, skriver Martin Thygesen til TV 2.

Han mener ikke, at Cowis udlægning af den ulovlige håndtering af jorden på byggepladsen er korrekt. Ifølge Martin Thygesen foregik alt efter bogen.

Omkring den ulovlige tilkørsel af jord til Undløse og dumpningen af jord i beskyttet natur, siger Martin Thygesen, at ansvaret ligger hos den daværende ejer af grunden.

Den daværende ejer fortæller til TV 2, at han ikke kender noget til ulovlig tilførsel af jord, og at han ikke har fået nogen penge for, at Martin Thygesen kørte jord til grunden. Han henviser til Martin Thygesen stod for det hele´.

TV 2 ville gerne have interviewet Fasar Abrar Raja om de kritikpunkter, der kommer frem i dokumentaren. Men Fasar Abrar Raja har ikke ønsket at stille op til et interview.

Via sin advokat oplyser han, at hans udtalelser ikke har noget med virkeligheden at gøre, og at han aldrig har foretaget sig noget af det, som fremgår af programmet.

På baggrund af de nye oplysninger i sagen vil Holbæk kommune undersøge jorden på grunden i Undløse nærmere.


Nyhedsoverblik