Regeringen vil tvinge frivillighed ind i ældreplejen

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) har dog ikke hørt om episoder, hvor døren er blevet lukket for frivillige, som vil hjælpe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fremover skal det være et krav til kommunerne, at civilsamfundet hjælper med aktiviteter i ældreplejen.

Det er en del af regeringens nye samlede ældreudspil.

Konkret vil regeringen kræve, at de enkelte kommuner skal hjælpe med at facilitere, at lokale foreninger, organisationer og NGO'er hjælper med aktiviteter i den lokale ældreomsorg.

quote Detaljen er at få en klar afgrænsning af, hvad kommunerne skal lave, og hvad de frivillige skal lave

Bjarne Hastrup, administrerende direktør, Ældre Sagen.

Kravet skal skrives ind i ældreloven.

- De kan hjælpe til at holde liv, skabe gejst og komme ind med noget hjertevarme. Simpelthen fordi de har lyst, for de har selv valgt at engagere sig. Det med at få civilsamfundet og vores foreninger tættere på er vi overbevist om, vil skabe noget mere livsglæde for vores ældre, siger Morten Dahlin, som er minister for byer og landdistrikter (V).

Hvorfor er der brug for lovgivning?

Morten Dahlin er "overbevist" om, at kommunerne gerne vil støtte op om projektet, for "de kan også godt se, hvor stor merværdi det kan skabe for de ældre".

Ifølge ministeren er der allerede kommuner i Danmark, som er gode til at tænke det ind i de kommunale plejehjem.

- Men måske glemmer de lige frie plejehjem, som jo fylder en større og større andel. Derfor er det her også en måde at skabe en kultur på, lyder det fra Dahlin.

Læs også
24-årig mistrives på plejehjem
Læs også
24-årig mistrives på plejehjem

Hvorfor er det overhovedet nødvendigt at gøre det til lovgivning – har der været episoder, hvor frivillige ikke har kunnet få lov til at hjælpe i en kommune?

- Jeg har ikke hørt om eksempler, hvor døren er blevet lukket. Men jeg kan godt komme på eksempler, hvor det her ikke er en integreret del af tankegangen, siger ministeren.

Kommuner kan hjælpe med at spotte ensomme ældre

Bjarne Hastrup, som er administrerende direktør for Ældre Sagen, synes som udgangspunkt, at regeringens idé er god.

Men, siger han:

- Djævlen ligger i detaljen. Og detaljen er at få en klar afgrænsning af, hvad kommunerne skal lave, og hvad de frivillige skal lave, sådan at kommunerne ikke begynder at misbruge det her til at lægge professionelle opgaver over på de frivillige.

Bjarne Hastrup fortæller, ligesom Morten Dahlin, at frivillige allerede spiller en rolle i ældreplejen i nogle danske kommuner.

Ifølge Hastrup har kommunerne et bedre overblik end frivillige organisationer over, hvor de ensomme ældre befinder sig.

Derfor kunne det ifølge ham være en god idé, hvis kommunerne fremover kan hjælpe de frivillige med at spotte ensomme ældre.

Læs også
Hanne frygtede at blive ensom - nu har hun travlt med sociale aktiviteter
Læs også
Hanne frygtede at blive ensom - nu har hun travlt med sociale aktiviteter

Bjarne Hastrup erkender dog, at han ikke ved, om der er nok frivillige rundt omkring i de danske kommuner til at løfte opgaven.

- Men vi ved, at hvis vi får defineret konkrete opgaver, der kan interessere og engagere frivillige, og hvor de kan se sig selv i den opgave, så kan vi få fat i frivillige.

- Og så kan vi også vise, hvad ældre, svækkede mennesker får ud af det her, og samtidig kan vi vise frivillige, hvad de får ud af det, nemlig at glæde andre mennesker, lyder det fra Bjarne Hastrup.


Nyhedsoverblik