I TV 2 dokumentaren ’Anbragt – efter helvedet’ fortæller søstrene Amal, Sapran og Nanna om deres barndom som anbragte børn fra Slagelse Kommune.
Efter årene med overgreb og vold hos en plejefar i Skælskør, blev de tre søstre anbragt på samme børnehjem i Ringsted. Det varede dog kort, for i 2006 valgte Slagelse Kommune at fjerne storesøster Nanna derfra, og knap et år efter blev lillesøsteren Amal også fjernet fra børnehjemmet. Resten af barndommen var søstrene anbragt hver for sig.
Amal
Lillesøster Amal Hassna er i dag 23 år og bor i Malaga i Spanien.
Hun har de seneste to år været selvstændig med et telemarketingfirma, men næste år vil hun skifte branche og åbne en beautyklinik i den sydspanske by.
Amal Hassna var anonym i den første dokumentar om søstrene, som blev sendt på TV 2 i februar 2016. I denne omgang har hun dog valgt at stå frem og sætte fokus på de anbringelser, søstrene var i gennem i resten af deres barndom, efter de blev fjernet fra deres voldelige plejefar. Men det var ikke et nemt valg for Amal.
- Jeg kan godt lide at være rigtig meget alene. Jeg er ikke så god til at tale om tingene, som mine søskende er. Jeg er slet ikke i nærheden af så langt, som de er kommet. Der er jeg meget anderledes.
Da Amal Hassna var bare 12 år gammel, mødte hun selv op hos Slagelse Politi for at anmelde sin plejefar. Det skete, fordi Slagelse Kommune ikke havde reageret på den underretning om vold og sexmisbrug, som den modtog tre måneder før. Det afgørende for Amals beslutning dengang var, at hun hørte, plejefaren havde andre små piger boende som plejebørn.
- Jeg kunne slet ikke leve med mig selv, hvis jeg vidste, at jeg ikke havde gjort noget ved det. Heldigvis har jeg ikke mistet medfølelsen til andre mennesker. Jeg vil aldrig nogensinde kunne leve med mig selv, hvis jeg bød en anden person det, som jeg havde været igennem.
Amal Hassna blev i 2007 anbragt i næsten ti måneder i Norge i et ulovligt projekt sammen med flere andre danske børn, der også fortæller, de blev udsat for vold. Den 28. september sender TV 2 dokumentaren ’Anbragt – med vold og magt i vildmarken’, der handler om netop de anbringelser, og i programmet opsøger Amal andre unge fra det projekt.
Amal Hassna er lige nu i Danmark for at deltage i nyhedsomtalen om programmerne, men når det er overstået, flyver hun hjem til Malaga og sin nye hundehvalp Snow White, som er en Pomeranian.
Sapran
Den mellemste søster Sapran Hassna er i dag 24 år og bor nord for København med sin mand, som hun blev gift med sidste år.
Hun skrev sidste år bogen ’Forbandede barndom’ om sine og søstrenes år som anbragte børn fra Slagelse Kommune.
Hun er studerende og læser religionsvidenskab på Københavns Universitet med fokus på islam og arabisk.
- Jeg har altid troet på, at der var en større mening med livet, og religionen betyder i dag alt for mig. I mine ungdomsår kom jeg lidt væk fra islam, men da jeg blev 19-20 år vendte jeg tilbage, og så begyndte jeg at studere religionsvidenskab for at komme tættere på min egen religion.
Hun mener, at det er vigtigt også at forstå andre religioner som f.eks. kristendom og jødedom for at kunne praktisere sin egen religion.
- Jeg har gjort det til min mission i livet at finde ud af, hvad andre religioner indeholder, og hvad min egen indeholder, og måske en dag være med til at hjælpe andre med at forstå religioner bedre, og hvad mennesker bringer ind i dem.
Sapran Hassna valgte for nylig at tage tørklæde på, og hun er helt klar over, at det ændrer den måde, folk opfatter hende på.
- Før var min religion mere privat, men nu er det helt åbenlyst. Før var jeg bare en velformuleret pige med stort, krøllet hår og en svær barndom. Nu føler jeg nogle gange, at jeg skal forsvare, hvorfor jeg tror, som jeg gør. Selvom jeg tror af hele mit hjerte, så ved jeg godt, at for andre ikke-troende så kan det lyde kugleskørt.
Sapran Hassna elsker at gå ture med hunden Coco, som er af racen Coton de Tulear.
Nanna
Storesøster Nanna Hansen er 25 år. Hun bor i København og arbejder på et opholdssted for autister og udviklingshæmmede. Hun er desuden ambassadør for Børns Vilkår og deltog i den forbindelse i Folkemødet i år.
Hun har også stiftet firmaet Calmpass, hvor drømmen er at videreudvikle en rejse-app. Hvis det projekt giver overskud, skal pengene ifølge Nanna Hansen bruges til en fond for omsorgsvigtede børn.
Allerede som teenager begyndte hun at kalde sig selv for Nanna i stedet for Randa. Da hun blev 21 år gammel, tog hun skridtet fuldt ud og skiftede navn til Nanna Sommer Hansen, fordi hendes oprindelige navn Randa Hassna mindede hende for meget om den triste barndom.
- Når jeg tænker på mit daværende navn, som er Randa, forbinder jeg det med smerte. Randa, du skal straffes. Randa, vi skal lege en leg. Det har været min måde at starte forfra på. Når folk siger "Nanna", finder jeg ro i det.
I modsætning til sine søstre er Nanna Hansen ikke troende og betegner sig selv som ateist.
Nanna Hansen er gået i gang med at skrive en bog om sin barndom og om de værktøjer, hun har brugt i sit voksne liv for at komme videre og udvikle sig selv. Planen er, at bogen skal udgives næste år.
Ligesom sine to søstre er Nanna glad for hunde. Hun har en Pomeranian, der hedder Mathilde.