Aftenen før valget til Europa-Parlamentet står Folkebevægelsen mod EU nu til at beholde sin plads i parlamentet. Til gengæld ser Enhedslisten ikke ud til at komme ind.
Det viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken.
Ved den forrige Megafon-måling fra onsdag 22. maj svingede pilen den anden vej. Da stod Enhedslisten til at få en plads, mens Folkebevægelsen så ud til at ryge ud af parlamentet
Stor usikkerhed
Folkebevægelsen mod EU står nu til 5,6 procent af stemmerne, mens Enhedslisten ser ud til at få 5,2 procent.
Der er dog stor usikkerhed forbundet med målingen. Det skyldes, at valgdeltagelsen er markant lavere end ved folketingsvalg, og at mange vælgere stadig er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds.
Den nye måling er særdeles godt nyt for Folkebevægelsen mod EU. Mens de andre partier sidder i Folketinget, er den EU-kritiske bevægelse helt afhængig af at være repræsenteret i Europa-Parlamentet. Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell.
- Jeg har meget svært ved at se Folkebevægelsen klare sig både økonomisk og med at engagere folk, hvis de ikke er i Europa-Parlamentet i en hel femårig periode. Så derfor er det for dem meget vigtigt, om de kommer ind eller ikke kommer ind, siger han.
Omvendt er det også vigtigt for Enhedslisten, som ser ud til at få et pænt folketingsvalg og for første gang stiller op til Europa-Parlamentsvalget.
- De ligger i forvejen højt, og det ser da nogenlunde fornuftigt ud for dem, så det vil være noget af et slag for dem, hvis ikke de kan få mandatet i EU, siger Hans Engell.
Radikale kan fordoble
I forhold til onsdagens måling står Radikale Vestre nu til at få to pladser i parlamentet i stedet for en. Dermed kan partiet fordoble sit antal af mandater fra valget i 2014. De radikales andet mandat er det 14. mandat, som først udløses, når Storbritannien forlader EU.
Til gengæld står Venstre kun til tre pladser mod fire pladser ved seneste måling. Det er dog stadig en fremgang fra de to mandater, partiet har.
Ifølge Hans Engell er det påfaldende, at statsministerkandidaterne for de to store partier, Socialdemokratiet og Venstre, ikke brugt mere tid på EU under valgkampen.
- Det kan godt være, det har kostet lidt på kontoen, fordi et eller andet sted ville noget mere fokus på området måske have styrket deres partier. Men det er ikke til at vide, og man kan sige, hvis de kommer ud med tre mandater hver, så tror jeg, både Mette Frederiksen og Lars Løkke vil være rimelig godt tilfredse, siger han.
Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står til samme antal mandater som ved seneste måling. Det vil for Dansk Folkeparti betyde, at partiet bliver halveret fra de nuværende fire til to mandater.
I alt skal der fordeles 14 mandater. Alternativet, Liberal Alliance og Enhedslisten får ikke nogen mandater ifølge den nye måling.
3015 respondenter har medvirket i den nye måling. Den er foretaget som web- og telefonundersøgelse i perioden 24.-25. maj.