Smitten med corona "stiger meget kraftigt"

Fire år efter at pandemien brød ud, er der stadig ikke noget, der er almindeligt, når det gælder coronavirus, siger overlæge fra SSI.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For fjerde uge i træk stiger koncentrationen af coronavirus i spildevandet. Denne gang er der for første gang i år tale om en "meget kraftig stigning."

Det fremgår af de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI), der er netop er opdateret.

- Der er en tydelig stigning i spildevandet. Vi hører også, at mange taler om symptomer på coronavirus i deres omgangskreds, siger Bolette Søborg, der er overlæge og sektionsleder ved SSI, til TV 2.

Niveauet i spildevandsovervågningen er udtryk for den generelle smitte med coronavirus i samfundet. Det niveau er ifølge SSI's inddeling nu på middel niveau.

- Vi forventer, at der er en sommerbølge, men vi forventer ikke, at den kommer til at se ud som om vinteren, siger overlægen.

Flere indlæggelser end sidste sommer

Smitte med coronavirus bølger generelt frem og tilbage – også om sommeren. Det var også tilfældet sidste år, men her nåede samfundssmitten først det nuværende niveau i efterårsmånederne.

quote Vi har stadig en grundimmunitet fra tidligere infektioner og vaccinationer

Bolette Søborg, sektionsleder og overlæge, Statens Serum Institut

Også antallet af påviste smittetilfælde og antallet af indlagte stiger, men belastningen af sundhedsvæsenet er stadig på et lavt niveau, fremgår det.

- Det er vigtigt at huske, at det er på et moderat niveau, siger Bolette Søborg.

Antallet af indlæggelser er på nuværende tidspunkt også på et højere niveau, end det var tilfældet sidste sommer. Det samme gælder antallet af påviste tilfælde.

Bolette Søborg forklarer, at der fire år efter, at pandemien med covid-19 brød ud i 2020, stadig ikke er noget, der er almindeligt, når det gælder coronavirus:

- De sidste tre år har vi set, at der også er kommet smitte hen over sommeren, og den er så kommet i juni i år.

Har det misrable sommervejr betydning for stigende smitte?

Danmark er ikke det eneste land, der oplever stigende smitte med coronavirus. Det er gældende i flere europæiske lande og i USA.

I USA bliver stigningen blandt andet forklaret med en hedebølge, der får folk til at opholde sig indenfor. Og fordi coronavirus er luftbåren, skaber det større risiko for smitte.

I Danmark er det lige omvendt. Her er det regnen, der får danskerne til at opholde sig indendørs. Spørgsmålet er, om det får smitten til at stige herhjemme?

Bolette Søborg peger på, at der er tre forhold, der har betydning for, om smitte med coroanvirus stiger: De cirkulerende coronavarianter, immunitet og smitteforebyggende foranstaltninger.

Her peger hun mere på den variant – omikronvarianten KP.3 – der lige nu er dominerende i Danmark, end på det danske sommervejr.

- Der skal være en variant, som er smitsom, og som man ikke er immun overfor. Og det er der. Det vil sige, at der lige nu er en variant, som kan finde ud af at smitte os, siger SSI-overlægen.

Også immunitet fra enten tidligere smitte eller vaccination har betydning for, om smitten med coronavirus stiger.

Omikronvariant undviger immunitet bedre

KP.3 også lidt anderledes end tidligere varianter, når det gælder immunitet, fordi det ser ud til, at den både undviger eksisterende immunitet bedre, og at den er mere smitsom.

- Det er et stykke tid siden, at vi blev vaccineret og havde en smittebølge, så der er aftagende immunitet, forklarer overlægen.

Læs også
Børn blev ikke alvorligt coronasyge - nu viser studier hvorfor
Læs også
Børn blev ikke alvorligt coronasyge - nu viser studier hvorfor

Hun understreger, at det dog ikke betyder, at immuniteten er ikkeeksisterende:

- Vi har stadig en grundimmunitet fra tidligere infektioner og vaccinationer.

Skal vi til at finde mundbindet frem igen?

Bolette Søborg opfordrer alligevel til, at særligt udsatte og ældre skal være opmærksomme på de smitteforebyggende foranstaltninger. Altså for eksempel at holde afstand, at hoste i ærmet og vaske hænder.

Skal vi til at finde mundbindet frem igen?

Læs også
Hussalget er over niveauet i tiden før corona
Læs også
Hussalget er over niveauet i tiden før corona

- Der er ingen særlig anbefaling om mundbind, så det må være op til folk selv, om de synes mundbindet er tryghedsskabende for dem, siger hun.

Bolette Søborg fremhæver i stedet, at danskerne skal huske alle de gode råd, som vi lærte under pandemien:

- Og har man symptomer – også selv om man står overfor at skulle noget sjovt – så skal man altså blive hjemme. Og vi kan også minde hinanden om at holde lidt afstand, at hvis vi ser nogen, der er syge.


Nyhedsoverblik