Over halvdelen af befolkningen er færdigvaccineret, indlæggelsestallene er stabile, og samfundet er mere eller mindre genåbnet.
På den anden side er den smitsomme Delta-variant blevet altdominerende, og forude venter koldere måneder, hvor virus som bekendt har bedre betingelser.
Så hvor står Danmark lige nu, og hvordan ser den kommende tid ud? Det giver Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, sit bud på.
- Der er ingen tvivl om, at vi skal være bekymrede for Delta-varianten. Når det så er sagt, er vi virkelig godt rustet i Danmark, siger han til TV 2.
Konkret peger Søren Brostrøm på tre grunde til, at Danmark står som et af de stærkeste lande i verden knap 18 måneder inde i pandemien.
Test, coronapas og vacciner
Det danske sundhedsvæsen har arbejdet på højtryk, siden landet lukkede ned første gang i marts 2020, og der er blevet opbygget et system, som både er effektivt før, under og efter coronaudbrud, lyder det fra Søren Brostøm.
For det første gør det massive testsystem en afgørende forskel, mener han:
- Vi både tester mange, men vi har også fuldstændig styr på vores varianter, fordi vi tester alle positive prøver. På det punkt er vi langt foran mange andre lande, siger Søren Brostrøm.
Da Danmarks kapacitet var højest, kunne 200.000 danskere blive testet hver dag. Det er nu reduceret til 100.000, fordi færre lader sig teste.
Et andet afgørende element er coronapasset, som ifølge Søren Brostrøm har en forebyggende effekt og gjort det muligt at åbne samfundet mere og hurtigere.
Vi både tester mange, men vi har også fuldstændig styr på vores varianter, fordi vi tester alle positive prøver. På det punkt er vi langt foran mange andre lande
Slutteligt - men allervigtigst - peger han på vaccineudrulningen, som betyder, at over tre millioner danskere nu er færdigvaccineret, og over fire millioner har fået første stik.
- Det kører helt fantastisk med vaccineudrulningen. Der er meget lidt vaccineskepsis i Danmark, og langt de fleste tager imod tilbuddet om vaccination, siger Søren Brostrøm til TV 2.
Personligt håber han, at 95 procent af danskerne over 12 år vil lade sig vaccinere - noget han også tror er realistisk.
Fokus på 12-15-årige
Netop vaccinationsdækningen (andelen af personer der lader sig vaccinere) er altafgørende for, hvordan Danmark klarer de næste måneder, lyder det fra Søren Brostrøm.
Målet er nemlig at komme så tæt på flokimmunitet som muligt, så coronavirussen ikke kan brede sig, og det opnår vi gennem vaccination.
Mens 95 procent af danskere over 50 år er i gang med at blive vaccineret, hænger de unge mere i bremsen, fortæller Søren Brostrøm.
- Skynd jer nu herned og tag den vaccine, det er så vigtigt, siger han og tilføjer, at der er masser af ledige tider.
Fredag sendte Søren Brostrøm en opfordring til de 12-15-årige og deres forældre om at få børnene vaccineret inden skolestart for at undgå smittespredning med Delta-varianten.
På nuværende tidspunkt er 36 procent af de 12-15-årige i et vaccinationsforløb.
Et tredje stik kan blive nødvendigt
Hvis ikke børnene bliver vaccineret, vil der ifølge Søren Brostrøm komme mange såkaldte gennembrudsinfektioner til efteråret. Det betyder, at man bliver smittet, selvom man er vaccineret.
Det kan ske, fordi Delta-varianten er så smitsom, og studier tyder på, at vaccinerne er en smule mindre modstandsdygtige overfor netop denne variant.
Selvom alle 12-15-årige lader sig vaccinere, kan vi dog ikke helt undgå smitte i de kommende måneder, fortæller Søren Brostrøm.
- Jeg forventer stigende smitte, når vi alle vender tilbage efter sommerferien, og vejret bliver koldere. Det kan ikke være anderledes, når vaccinerne ikke er 100 procent sikre, og ikke alle er vaccineret, siger han.
Derudover ved sundhedsmyndighederne endnu ikke, hvor længe og hvor godt immuniteten fra vaccinerne holder. Derfor kan det blive nødvendigt med et tredje stik til udsatte grupper til efteråret, oplyser Søren Brostrøm.
Andre tiltag kan også blive taget i brug, men han afviser eksempelvis at vaccinere børn under 12 år eller genindføre krav om mundbind.