Smilet er ekstra stort hos vinavler Jesper Rye Jensen, når han går ned mellem rankerne af vinstokke på sin familieejede Vesterhave Vingaard.
Årets vinproduktion ser nemlig ud til at blive særdeles god i år.
Særligt vingårdene på Sjælland har haft det godt i år
- Jeg har lige målt sukkerindholdet på druerne, og vi er en til to uger foran i udvikling i forhold til det hidtil bedste vinår i Danmark, der var 2018, fortæller Jesper Rye Jensen til TV 2.
Han nævner især maj måneds flotte vejr med masser af sol og varme som en afgørende faktor for druernes flotte udvikling.
Dermed tyder meget på, at årets høst kommer til at overstige alle forventninger.
Optimale forhold
Vesterhave Vingaard ligger på den idylliske plet ved Karrebæksminde på Sydsjælland med udsigt ud over Storebælt.
Her driver Jesper Rye Jensen sammen med sin familie Danmarks største økologiske vingård med i alt 25.000 vinstokke fordelt på seks hektar jord.
Vingårdens placering er ikke helt ubetydelig, da den sjællandske vestkyst er et af de mest solrige områder i Danmark, hvilket både kommer områdets mange sommerhusgæster – samt vinstokkenes druer – til gode.
Derudover hjælper vingårdens placering tæt på Storebælt med at bibeholde et mildt klima og dermed holde temperaturen over frysepunktet frem mod høsten i oktober.
I dette optimale klima producerer familien en bred palette af forskellige vine – alt fra hvidvin til rødvin. Og i år ser det altså ud til at blive den bedste høst i vingårdens historie.
For at forstå denne succes, skruer vi lige tiden tilbage til maj.
Frostfri maj gav god begyndelse
Årets maj sluttede med en minimumtemperatur på 1,1 grader. Dermed gik vi for første gang i 129 år igennem en maj helt uden frost.
- En af de udfordringer, vi har som vinbønder, er, at når skuddene springer ud (typisk i starten af maj, red.) er der stadig risiko for nattefrost, forklarer Jesper Rye Jensen.
- Men fordi varmen var vedvarende i maj, fik skuddene lov til at vokse, lyder det videre fra vinbonden.
De første skud sprang allerede ud i slutningen af april, og det er tidligere end Jesper Rye Jensen nogensinde har oplevet.
Ifølge vinbonden kan det skyldes, at jorden stadig var fugtig, efter en meget våd vinter. Når forårsvarmen kommer, får det vinstokkene til at springe ud.
Markant større udbytte
Efter den gode begyndelse fulgte en ustadig sommer, hvor vejret langt hen ad vejen vekslede mellem både sol og regn.
Sådan fortsatte det indtil slutningen af august og begyndelsen af september, hvor vejret ligeledes blev perfekt, da den historiske sensommervarme gav druerne rig mulighed for at modne.
- Så vi har fået en god portion held fra vejret, siger Jesper Rye Jensen.
Som situationen er lige nu – på kanten af høstsæsonen – forventer Jesper Rye Jensen den største og bedste vinhøst fra en dansk vingård.
- Jeg forudsiger, at vi får mellem 20 og 30 procent mere udbytte ud fra årets høst i forhold til det bedste år, vurderer Jesper Rye Jensen.
Danmark på vej til at blive et vinland
Vesterhave Vingaard er langt fra det eneste sted i landet, der er på vej mod en forrygende sæson.
- Jeg fornemmer, at det er generelt (med den gode vækstsæson, red.). Men særligt vingårdene på Sjælland har haft det godt i år, siger Jesper Rye Jensen.
I det hele taget oplever de danske vinavlere i disse år en positiv fremgang. Over de sidste 24 år er antallet af kommercielle vinavlere gået fra tæt på nul til omkring 120.
- Vi nyder det i den grad, og vi har da armene over hovedet over den udvikling, fortæller Jesper Rye Jensen om den nuværende situation.