Et gennemsnitligt sygefravær på 14,3 dage pr. medarbejder om året er ikke ligefrem noget, de er stolte af i Slagelse Kommune:
- Det er en utrolig ærgerlig statistik. Derfor har vi også valgt at lægge et stort fokus på vores sygefraværsstatistik, siger Danni Wulff, som er HR-chef i Slagelse Kommune.
De 14,3 dage gør Slagelse Kommune til den kommune her i landsdelen, hvor de ansatte i gennemsnit har mest sygefravær.
Sådan er sygefraværet udregnet
- Alle oplysninger stammer fra Det Kommunale og Regionale Løndatakontor (www.krl.dk), SIRKA.
- Data omfatter ordinært ansatte, det vil sige, at elever og fx flexjobbere ikke er medtaget.
- Fraværet er opgjort som antal dagsværk.
- Data er afgrænset til egen sydom og arbejdsskade. Dermed er nedsat tjeneste og § 56 samt barsel ikke medtaget.
Kilde: VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Taler åbent om sygefravær
På plejecentret Blomstergården i Slagelse kan de ansatte sagtens mærke, at Slagelse Kommune har skruet op for sit fokus på at få sygefraværet ned.
- Vi har tavlemøder en gang om ugen, hvor vi snakker om sygefraværet, og vi har haft nogle møder, hvor vi har spillet sådan et arbejdsmiljøspil, fortæller Lene Larsen, som er SOSU-assistent i C-huset på Blomstergården.
- Vi taler om det, og vi er åbne omkring det, og vi får ligesom afstemt, hvornår man er syg, siger den daglige leder i C-huset, Kirsten Meilvang.
Den store gruppe af SOSU'ere i Slagelse Kommune er med til at trække det gennemsnitlige sygefravær op.
Mens kommunalt ansatte SOSU'er på landsplan havde lige under 16 sygedage sidste år, så havde SOSU'erne i Slagelse Kommune 22,3 sygedage.
Det viser tal fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Et højt sygefravær er dyrt og dumt, mener leder, Kirsten Meilvang:
- Det presser økonomien, men det går også ud over kvaliteten på det arbejde, vi leverer, når man skal rende hurtigere, fordi der mangler medarbejdere. Så det presser faktisk også arbejdsmiljøet.
Færre syge på Blomstergården
Blomstergården har et lavt sygefravær sammenlignet med andre grupper af SOSU'er i Slagelse Kommune. Alligevel er der bl.a. indført ordninger for, at lederen ringer til sygemeldte ansatte undervejs i sygdomsperioden.
- Min holdning er, at man ikke skal tage det så negativt, når ens leder ringer. Jeg kunne godt have det sådan lidt selv i starten, men jeg har vænnet mig til det, og jo mere, vi vænner os til det, jo mere bliver det en naturlig ting i vores hverdag, siger SOSU-assistent, Lene Larsen.
Tiltagene ser ud til at virke. Sammenligner man sygefraværet i første halvår af 2017 med første halvår af 2016, har de ansatte på Blomstergården hver især haft en sygedag mindre.
Det laveste sygefravær blandt landsdelens kommuner har de i Lolland Kommune. her havde medarbejderne i gennemsnit 10.8 sygedage i 2016, viser tal fra VIVE.