Hun er 26 år gammel, og så er hun direktør.
Man er ikke en fabriksarbejder, når man arbejder i sådan en produktion
Hendes navn er Sarah Tejlmann Madsen, og hun har for nylig overtaget driften af Hårbølle Mejeri på det vestlige Møn.
- Jeg fik at vide, at hvis jeg ikke blev direktør, risikerede mejeriet at skulle lukke, og det ville jeg være meget ked af, siger hun.
Hun kommer oprindeligt fra Lolland, men er for en måned siden flyttet til Møn, så hun kan være tæt på mejeriet, der producerer håndlavede oste, yoghurt, fløde og mælk fra egne får og lokale køer.
- Det er meget unikt, og det er et meget småt mejeri. Man er ikke en fabriksarbejder, når man arbejder i sådan en produktion, siger hun og fortsætter:
- Der findes ikke mange mejerier af den størrelse, så det er meget mere traditionel mejeriproduktion, end hvad man ellers ser i Danmark.
Frygtede at gå nedenom og hjem
Mejeriet har i flere år været drevet af den 78-årige Per Sørup, indtil han i 2022 besluttede, at han ville gå på pension.
Det var oprindeligt meningen, at mejeriet skulle overtages af tre kvinder i 20'erne, som dengang arbejdede på matriklen.
Men trods flere forhandlinger med den daværende direktør, endte kvinderne i maj sidste år at trække sig, hvilket gjorde mejeriets fremtid usikker.
- De gav mig lidt mere end opsigelsesfristen, og blev der indtil 1. oktober. Men siden da har produktionen været på kraftigt nedsat blus, indtil Sarah kom i januar, siger Per Sørup.
En tid, der tog på kræfterne hos den tidligere direktør.
- Hele den proces har været utroligt anstrengende. Jeg orkede nemlig ikke mere, så det er fremragende, at Sarah er kommet til. Det er jeg utroligt glad for, siger Per Sørup.
Senere hen har Per Sørup lavet Hårbølle Mejeri om til et anpartsselskab, som har otte til ti anpartshavere med tråde til fødevarebranchen.
Reddet på målstregen
Sarah Tejlmann Madsen har en tilknytning til stedet. Hun var nemlig i lære som mejerist fra 2020 til 2021, hvor hun efterfølgende prøvede kræfter andre steder.
Nu er hun tilbage, og hun understreger, at 2023 har været et hårdt år for mejeriet, men at hun er klar til opgaven som direktør.
- Det er noget af en udfordring, jeg står med i forhold til, hvad jeg ellers har prøvet. Men jeg må tage det, som det kommer.
- Der var mange omlægninger af hele driften, så nu er der noget, der skal indhentes igen, siger hun.
Hun understreger, at hun dog ikke er bange for, at mejeriet kommer til at lukke i fremtiden.
Mejeriet leverer blandt andet ost til Michelin-restauranter som Frederiksminde, Alchemist, NOMA og Geranium.