Beboere siger nej tak til stor feriepark på Møn: - Omfanget gør, at vores frihed er truet

En dansk investor fra Monaco drømmer om at opføre 500 ferieboliger ved Hjelm Bugt på Møn. Nu har lokale beboere samlet 1500 underskrifter ind for at få stoppet projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jesper Karup bor på Møn og spejder udover de solbeskinnede marker. Han er blevet formand i den nyopstartede gruppe Hjelm Bugts Venner, der kæmper for at forhindre planerne om en ny feriepark med 500 boliger, der skal ligge i området.

quote Vi har hele tiden haft en turismestrategi, og det er en enig kommunalbestyrelse, der ønsker mere overnatningskapacitet. Det er dét, der er efterspurgt

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

- Man har udsigten lige her til Høje Møn, og den forsvinder jo, hvis man lægger så mange ferieboliger her, siger han.

Gruppen har over 700 medlemmer på Facebook og har indtil videre indsamlet 1571 underskrifter imod projektet Møns Klint Feriepark.

- Der er mange, der kommer til Møn for at opleve naturen og måske for at komme ned i tempo. Vi synes, at ferieparken her, med den størrelse den har, appellerer til et helt andet publikum end de turister, der kommer i dag, siger Jesper Karup.

Det er firmaet Cliffs of Denmark, der vil bygge den nye feriepark på Hjelm Bugt. De 500 feriehuse skal være bæredygtige og stå færdige om to år. 

Landmænd: Der er ikke plads på vejene

Benjamin Christensen bor 800 meter fra området, hvor det er planlagt, at feriehusene skal placeres. Han er landmand og ejer af Møn Is, og selvom han er glad for turister, så bekymrer projektet ham.

- Hovedtrafikåren på Møn er Klintevej, og vi oplever allerede nu, at bilerne kører kofanger mod kofanger mod øst om formiddagen og vest om eftermiddagen, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Benjamin Christensen, landmand og erhvervsdrivende på Møn, har ikke noget imod turister, men ikke i det omfang, som en feriepark vil gøre det til. 
Benjamin Christensen, landmand og erhvervsdrivende på Møn, har ikke noget imod turister, men ikke i det omfang, som en feriepark vil gøre det til.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hele sommeren har der været så mange danske turister på Møn på grund af coronavirus, at han ikke efterlyser flere turister lige nu.

- Det her er et omfang, der gør, at jeg som erhvervsdrivende landmand og beboer på Møn føler, at vi har noget frihed, der er truet.

Stjerneekspert: Det vil gå udover Dark Sky-Fænomenet

Nattehimlen på Møn og ved Nyord er såkaldt Dark Sky-certificeret. Det betyder, at der er en international standard for mørket i området, og at det er et særligt godt område, hvor man kan opleve stjernehimlen. Det har taget lokalbeboeren Tom Axelsen fire år at få den amerikanske certificering til Møn, og han frygter nu, at lyset fra de 500 huse vil gå udover Dark Sky-fænomenet.

- De mange gæster vil jo tænde lys i vinduerne, og det vil påvirke nattemørket og give lysforurening i området, forklarer han.

p1.jpg
Læs også
Naturfænomen skal være verdensarv – kommune afsætter 1,5 millioner kroner
p1.jpg
Læs også
Naturfænomen skal være verdensarv – kommune afsætter 1,5 millioner kroner

På hjemmesiden for Møns Klint Feriepark reklameres der endda for Dark Sky-fænomenet. Stjernekonsulenten mener dog, at certificeringen i sig selv ikke kun handler om reklame.

- Når man har fået certificeringen, må man bruge den som markedsføring af området, men det er også et kvalitetsstempel for at passe på naturen.

Måske i strid med planloven

Formanden for Hjelm Bugts Venner, Jesper Karup, mener, at planerne om ferieparken er i strid med den nuværende planlov.

- Der står i det, der hedder nationale interesser, at ferieparker skal ligge i forbindelse med allerede eksisterende bysamfund eller større ferie- og fritidsanlæg. Hvis vi kigger rundt, så er der jo ikke noget her, så det lever jo ikke op til det her krav, siger han og spejder udover landskabet.

Borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed (S) vil først undersøge, om projektet strider imod planloven, når de modtager en officiel ansøgning fra investoren bag Cliffs of Denmark.

quote De mange gæster vil jo tænde lys i vinduerne, og det vil påvirke nattemørket og give lysforurening i området

Tom Axelsen, beboer, Møn

- Jeg tror først, vi kigger på det i forbindelse med lokalplanarbejdet. Der ligger jo et sommerhusområde tæt på i forvejen, og området har været udlagt siden 2005, siger han.

Selvom kommunens planchef og plan- kultur- og fritidsdirektør medvirker i videomateriale på projektets hjemmeside, så understreger borgmesteren, at intet er besluttet endnu. Han forholder sig dog positiv overfor ideen om nye feriehuse.

- Der er lavet et udlæg, og det skal vi se, om vi kan få iværksat. Vi har hele tiden haft en turismestrategi, og det er en enig kommunalbestyrelse, der ønsker mere overnatningskapacitet. Det er dét, der er efterspurgt, siger Mikael Smed.

Monaco-investor: Turister erstatter dalende befolkning

Det er investor John Bengt Møller, der er bosat i Monaco, der står bag Cliffs of Denmark. Han vurderer, at projektet vil koste ham lige under en milliard danske kroner. Han forstår godt de lokales bekymringer, men mener omvendt, at det dalende befolkningstal på Møn giver plads til de mange nye turister.

- Fra år 2000 til cirka 2017 er befolkningstallet faldet med 3000 mennesker. Her kompenserer man lidt med alle de mennesker, der er flyttet fra Møn, siger han.

Sådan er ferieboligerne tiltænkt at skulle se ud: 

 
  Foto: Møns Klint Feriepark

Investoren planlægger at sende en officiel ansøgning om byggetilladelse og lokalplan den 15. december. I forhold til landmændenes bekymringer omkring infrastruktur har investoren tilbudt Vordingborg Kommune at købe fire el-busser til at fragte de mere end 2000 turister rundt. Han tror heller ikke på, at lyset fra de mange feriehuse vil gå udover Dark Sky-certificeringen.

- Hvis man tænker på de mange mennesker, der er flyttet fra øen de seneste tyve år, så har jeg svært ved at se, hvordan en feriepark kan ødelægge fænomenet Dark Sky, mener John Bengt Møller.

Tilbage står Jesper Karup med 700 medlemmer i ryggen og håber, at Vordingborg Kommune dropper at godkende planerne om de nye feriehuse.

- Vi har ikke noget imod turister. Vi anerkender, at mange på Møn lever af turisme. Men en feriepark med 500 enheder har en størrelse, hvor der bliver meget lidt plads til naturen og til lokalsamfundet, siger han.

Se tv-indslaget her:

   

 


Nyhedsoverblik