Vejdirektoratet er i gang med at teste ny type vejbump, som kun er til gene, hvis man kører for stærkt. Systemet hedder Actibump og skal i første omgang testes i Stensved ved Vordingborg, i Kirkebjerg mellem Ringsted og Roskilde og i Faaborg på Fyn.
Det har fået flere TV2 ØSTs brugere til at stille opfølgende spørgsmål på Facebook. Flere spørger, om vejbumpet kan være farligt for motorcyklister eller cyklister.
Det gør ikke skade på bilerne. Det er gennemtestet utroligt mange steder i både Sverige og Norge
Til det svarer David Eskilsson, der er administrerende direktør i den svenske virksomhed Edeva AB, der står bag Actibump, at vejbumpet er ganske sikkert – også for tohjulede trafikanter.
- Actibump har været brugt i Sverige i mere end 10 år, hvor over 100 millioner biler og motorcykler er kørt over vejbumpene uden uheld, fortæller han.
David Eskilsson fortæller desuden, at man i Sverige og Norge har samarbejdet med motorcyklister om at teste systemet, og at den svenske motorcykelorganisation SMC har fundet Actibump sikkert for de tohjulede trafikanter.
Mere en påmindelse end en straf
Bumpet fungerer sådan, at hvis man kommer kørende med en hastighed over den tilladte, aktiveres der en lem i bumpet, som er en slags faldlem, som går fem-seks centimeter ned i jorden. Systemet er designet på en måde, der automatisk genkender busser, lastbiler og udrykningskøretøjer, så de ikke vil blive generet af bumpene.
Ifølge Vejdirektoratet er der ingen grund til bekymring for privatbilister.
- Det gør ikke skade på bilerne. Det er gennemtestet utroligt mange steder i både Sverige og Norge, og der er ikke registreret skader på biler eller personer, fortæller Maria Lønsmann Sande, afdelingsleder i Vejdirektoratet.
Ifølge David Eskilsson skal man ikke bekymre sig, hvis man kører i et køretøj, der opfylder de lovpligtige krav. Og selvom en "faldlem" kan lyde voldsomt, så er det ikke så slemt i virkeligheden, lyder det.
- Det er mere en reminder end en straf, siger han.
Flere brugere spørger også, om vejbumpene fungerer, når det regner og sner.
David Eskilsson fortæller, at det ikke hæmmer vejbumpets funktion. Actibump er blevet brugt i den nordlige del af Sverige, hvor vintrene er noget hårdere end i resten af Sverige, i flere år, og der har bumpets dræningssystem virket uden problemer.