Borgere måtte redde hinanden - nu retter de kritik af myndighederne

Kritikken rejser sig nu fra flere steder efter weekendens stormvejr. Sommerhusejere oplever, at hjælpen aldrig kom frem til trods for adskillige opkald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg mener, vi har reddet menneskeliv.

Per Dolmer, der er formand for grundejerforeningen Kohaven på Roneklint øst for Præstø, siger det uden tøven i en alvorlig tone.

Fredag eftermiddag og aften fik han en oplevelse, som han sent vil glemme, da diget mellem sommerhusområdet og Østersøen på få timer blev løbet over ende af stormen, og vandmasserne strømmede ind.

quote Det var private, der hjalp hinanden ud og en gik rundt og bankede på døre. Det kunne være gået rigtig galt

Per Dolmer, formand for grundejerforeningen Kohaven

- Myndighederne havde ikke fokus på sikkerheden herude og fik ikke folk evakueret, siger han og tilføjer:

- Det var private, der hjalp hinanden ud, og en gik rundt og bankede på døre. Det kunne være gået rigtig galt.

Per Dolmer, formand for grundejerforeningen Kohaven på Roneklint, fortæller til TV2 ØST, at borgerne på opfordring fra myndighederne selv endte med at forestå evakueringen af området.
Per Dolmer, formand for grundejerforeningen Kohaven på Roneklint, fortæller til TV2 ØST, at borgerne på opfordring fra myndighederne selv endte med at forestå evakueringen af området. Foto: Peter Starup Keldorff - TV2 ØST

Han er rystet over, at opgaven med at evakuere og advare beboerne i sommerhusområdet endte med at hvile på skuldrene af de lokale på opfordring fra myndighederne.

- Vi kontaktede myndighederne tidligt, for vi havde fået at vide, vi skulle kontakte myndighederne, inden det gik galt, og det gjorde vi. Vi kontaktede dem igen, da det var gået galt, men svaret var det samme; der var ikke ressourcer til at hjælpe os.

Ifølge Vordingborg Kommune fik borgerne ved Roneklint besked om, at området var i risiko for at oversvømme, men i dag erkender Rolf Hoelgaard, der er centerchef ved Vej Natur og Miljø i Vordingborg Kommune, at kommunikationen kunne have været bedre.
Ifølge Vordingborg Kommune fik borgerne ved Roneklint besked om, at området var i risiko for at oversvømme, men i dag erkender Rolf Hoelgaard, der er centerchef ved Vej Natur og Miljø i Vordingborg Kommune, at kommunikationen kunne have været bedre. Foto: Peter Starup Keldorff - TV2 ØST

Det startede ellers godt.

Dagen før stormen ramte Danmark, havde Per Dolmer og de andre grundejere bestilt sand og sandsække, og fredag formiddag gik omkring 50 personer i gang med at forstærke diget.

- Der var en entusiasme og tro på, at det her klarer vi nok, fortæller han.

Ringede 1-1-2 forgæves

Diget er kun få år gammelt, og med en højde på 2,2 meter skulle det fint kunne klare en vandstigning, der ifølge prognoserne lød på 1,7 meter.

quote Myndighederne var hverken proaktive eller aktive, da katastrofen var sket

Per Dolmer, formand for grundejerforeningen Kohaven

- Vi havde en forventning om skvulp ind over diget, men jeg havde ikke forestillet mig, det blev så farligt, som det blev, fortæller formanden for grundejerforeningen.

Men fredag ud på eftermiddagen stod det klart, at naturens kræfter var mere end diget kunne modstå.

Til trods for flere opkald til både kommune og beredskab skulle der gå helt ind til klokken fire om natten, før de første enheder fra beredskabet nåede frem.

- Der var et ældre ægtepar, som ringede 1-1-2 klokken 12 om natten, og de fik ikke hjælp, siger Per Dolmer.

Per Dolmer, formand for grundejerforeningen Kohaven på Roneklint, fortæller til TV2 ØST, at borgerne på opfordring fra myndighederne selv endte med at forestå evakueringen af området.
Per Dolmer, formand for grundejerforeningen Kohaven på Roneklint, fortæller til TV2 ØST, at borgerne på opfordring fra myndighederne selv endte med at forestå evakueringen af området. Foto: Peter Starup Keldorff - TV2 ØST

Senere på natten ankom det kommunale beredskab dog til området med en båd.

- Min kritik går ikke på, at man ikke har ressourcer til at komme og pumpe med det samme. Min kritik går på, at man ikke varetog folks sikkerhed den nat, og at politiet ikke kom og evakuerede området, siger Per Dolmer og tilføjer:

- Myndighederne var hverken proaktive eller aktive, da katastrofen var sket. Det var først i det øjeblik, at pressen begynder at have fokus på det, at myndighederne møder op.

Følte sig alene

Irmgard Langballe, der har sommerhus i Kohaven ved Roneklint har samme oplevelse.

- Jeg følte, vi stod alene herude – og der ikke var nogen, der lyttede. Jeg blev bare sendt rundt til den ene og anden myndighed som ikke kunne hjælpe os, siger hun og tilføjer:

- Det var som om, de ikke vidste, vi var herude.

Og lørdag fortalte sommerhusejere på Møn ved Oddermose Strand om lignende oplevelser.

Borgerne i Kohaven ved Roneklint endte med at tage sagen i egen hånd og evakuerede området uden myndighedernes hjælp.

Det er det lokale digelag, som har ansvaret for, at diget er i forsvarlig stand.

Men det er den lokale kommune, som har ansvaret for at kommunikere til borgerne om, hvornår det er farligt at opholde sig i et område.

- Vi havde om fredagen en medarbejder ude for at kigge på forholdene ved Roneklint, og på det tidspunkt – tidligt på eftermiddagen – er diget allerede under nedbrydning, fortæller Rolf Hoelgaard, der er centerchef ved Vej Natur og Miljø i Vordingborg Kommune.

quote Forklaringen er ganske enkel: Vi var aldeles hårdt presset

Henrik Nilsson, beredskabschef, Midt- og Sydsjællands Brand og Redning

Ifølge ham anbefalede medarbejderen sommerhusbeboerne at forlade området, fordi der allerede her var tegn på, at diget ville bryde sammen.

Det mener formanden for grundejerforeningen ikke I har gjort. Hvordan har I kommunikeret den anbefaling til sommerhusbeboerne?

- Når vi ser tilbage på det, så kunne vores kommunikation i forhold til Roneklint være bedre, erkender Rolf Hoelgaard.

Men beboerne på Roneklint kontaktede jer adskillige gange og fortalte, at diget var i kritisk tilstand – hvorfor fik I dem ikke evakueret?

- Vi kommer til fra kommunens side at lave en evaluering på hele kriseberedskabet, hvor vi helt sikkert skal se på både Oddermose og Roneklint, hvad vi kunne have gjort bedre, lyder svaret fra Rolf Hoelgaard.

Lørdag morgen stod der op til fire meter vand i området.
Lørdag morgen stod der op til fire meter vand i området. Foto: TV2 ØST

Han forklarer, at beskeden om, at diget på Roneklint var brudt sammen, indløb på næsten samme tidspunkt, hvor slusen ved Tubæk i Præstø brød sammen.

- Og dernæst var det Ulvshale, som optog os, og imens vi arbejdede med Ulvshale, fik vi melding om et forestående digebrud ved Nordfelt.

- Det kan de ikke være tilfredse med i Roneklint - det forstår jeg, men det var de prioriteringer, vi sad med.

Politiet svarer ikke

Beredskabschef Henrik Nilsson fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning bekræfter situationen fredag aften.

- Forklaringen er ganske enkel: Vi var aldeles hårdt presset – vi var presset ud over max fredag aften, og det var et spørgsmål om prioritering af vores kapacitet til de vigtige steder.

Beredskabschef Henrik Nilsson fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning bekræfter, at opgaverne fredag aften blev prioriteret, fordi der ikke var ressourcer nok.
Beredskabschef Henrik Nilsson fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning bekræfter, at opgaverne fredag aften blev prioriteret, fordi der ikke var ressourcer nok. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Kunne man have gjort det anderledes?

- Det mener jeg ikke, vi kunne. Vi havde alle mand og alle relevante ressourcer af huse – de var ude på landkortet, og de gjorde, hvad de kunne for dels at imødegå vandmasserne og prøve at skabe den tryghed, der forventes af vores borgere i de berørte områder, siger han og tilføjer:

- Vi kunne ikke være alle steder derude, så vi prioriterede.

TV2 ØST har også spurgt Beredskabsstyrelsen Sjælland. Også her er meldingen ifølge chefvagt Michael Rasmussen, at alle disponible ressourcer har været indsat på opgaver under stormen mellem fredag og lørdag.

Læs også
Sommerhusområde føler sig ladt i stikken: - Vi fik ikke noget hjælp
Læs også
Sommerhusområde føler sig ladt i stikken: - Vi fik ikke noget hjælp

Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få et interview med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Ifølge Vordingborg Kommune er det politiet, der har ansvaret for at gennemføre evakueringer. 

TV2 ØST ville gerne have spurgt, hvorfor politiet ikke besluttede at gennemføre en evakuering af såvel sommerhusområderne i såvel Roneklint som Oddermose.


Nyhedsoverblik