I Dagli’Brugsen i Nyråd stod uddeler Christen Boss i dag klar til at slukke for lyset, da klokken blev 12.00. Ikke fordi, der ikke var kunder i butikken. Men fordi, han som så mange andre kan mærke konsekvenserne af de høje elregninger i sin butik.
- Jeg håber meget, at politikerne er villige til at høre på vores opråb, siger Christen Boss og tilføjer:
- Det er noget, der betyder rigtig meget for forbrugerne. Vi ser jo en stor inflation på varerne, og der er denne høje energiregning en meget væsentlig del af de forhøjelser.
Det er de små butikker ude på landet, vi er mest bekymrede for
De stigende priser på strøm betyder ifølge brugsuddeleren, at der må skæres ned andre steder.
- Vi skal have ekstra fokus på den høje elregning, hvilket jo bevirker, at vi ikke kan bruge penge på andre ting – for eksempel at vedligeholde butikken eller ansætte ekstra personale, som forklarer, at det slukkede lys er et opråb, fortæller han.
Stigende energipriser går ud over lokale butikker
Christen Boss er ikke alene. Klokken 12.00 i dag slukkede brugsuddelere landet over lyset i over 300 danske Coop-butikker.
Det gjorde de, fordi Coop vil bringe opmærksomhed på den krise, mange af deres butikker står i.
Siden Rusland invaderede Ukraine tilbage i februar måned, er prisen på energi steget voldsomt. Det kan mærkes i de lokale dagligvarebutikker, siger Nicki Pagh Børgesen, energichef i Coop.
- Du kan kalde det et opråb. Det er en måde, vi forsøger at være fuldstændig transparente over for kunderne og sige, at vi gør alt for at bruge mindre energi og dermed holde priserne nede.
Som et led i at spare på energien vil Coop fjerne over 2.000 kølere fra deres butikker og skrue ned for lyset i koncernens butikker.
- Vi gør det lige nu på grund af de tårnhøje energipriser, der lammer os totalt. Ude i den enkelte butik nu og her gør det bare rigtig, rigtig ondt, fortæller Nicki Pagh Børgesen.
500 millioner mere på el
I en pressemeddelelse skriver Coop, at deres elregning forventes at stige med op mod 500 millioner kroner. Og det er særligt de mindre butikker, det går ud over.
- Det er de små butikker ude på landet, vi er mest bekymrede for, siger energichef Nicki Pagh Børgesen.
I sidste ende frygter Nicki Pagh Børgesen, at Coop er nødt til at lukke lokale forretninger i de mindre byer.
- Det kan desværre blive en realitet, hvis priserne bliver ved med at stige.
Lyset i de 300 forretninger blev tændt igen ti minutter senere.
Coop oplyser at koncernen har flere end 1.000 forretninger i Danmark.