Det kan komme til at koste den hjemsendte centerchef for dagtilbud og skoler i Vordingborg Kommune, Charlotte Grummesgaard Nielsen, dyrt, at hun ikke foretog en underretning straks, hun hørte om et muligt overgreb på et barn i Dagtilbuddet Nøddebo i Præstø.
Det vurderer to eksperter over for TV2 ØST.
- I de sager, hvor der er tale om overgreb, skal man reagere med det samme, fordi vi så fanger problemstillingen med det samme, kan undersøge om der er en straffesag og kan hjælpe barnet - og det er jo det vigtigste.
Sådan lyder det fra Frank Cloyd Ebsen, der er docent ved socialrådgiveruddannelsen ved Københavns Professionshøjskole.
Afhøring skal ske tidligt
Professor i velfærdsret ved Aarhus Universitet Caroline Adolphsen er enig.
- Hvis politiet skal kunne efterforske det, skal de lave en videoafhøring af barnet, så de kan undersøge det, og det skal de meget tidligt i forløbet. Hvis ikke de får det gjort meget tidligt, får videoafhøringen ingen værdi, siger hun.
Mistanken om overgreb kom til ledelsen i Nøddebos kendskab i april, hvor barnets forældre henvendte sig.
For ledere er strafferammen bøde eller fængsel i indtil et år, men der er ikke nogen retspraksis på det her område.
Den mistænkte pædagog blev efter en samtale med ledelsen i dagtilbuddet hjemsendt i fem dage, hvorefter vedkommende fortsatte i børnehaven i otte uger. I juni indgik pædagogen en frivillig fratrædelsesaftale med kommunen.
Caroline Adolphsen fastslår, at lederens passivitet ifølge loven kan ende med en fængselsstraf.
- Straframmen for medarbejderen er bøde eller fængsel i fire måneder. For ledere er strafferammen bøde eller fængsel i indtil et år, men der er ikke nogen retspraksis for ledere, der har fået en fængselsstraf på det her område, siger hun.
Erkender fejl på hemmelig lydoptagelse
I sidste uge kunne TV2 ØST via en hemmelig lydoptagelse fra et forældremøde afsløre, at centerchef Charlotte Grummesgaard Nielsen allerede i april kendte til mistanken.
Det fremgik også af optagelsen, at hun havde vejledt ledelsen i blot at have en samtale med den mistænkte medarbejder.
På lydfilen erkender Charlotte Grummesgaard Nielsen sågar, at politiet skulle have været involveret i sagen.
Både serviceloven og Barnets Lov kræver, at ansatte øjeblikkeligt handler på mistanker om overgreb.
- De har hørt, hvad faren og moren har sagt, lederen har hørt det samme, og centerlederen har hørt det samme. Hvis man tager loven, skal alle de tre instanser underrette kommunen hver for sig. De må ikke vente, siger Frank Cloyd Ebsen.
Retssikkerhed for pædagogen
Men det er ikke kun af hensyn til barnet, at underretningen skal ske hurtigt. Det er også for at sikre den mistænkte pædagogs retssikkerhed.
- Det er vigtigt for medarbejderen, at det hurtigt bliver afklaret hvad der er op og ned, og særligt i forhold til politiet, så de får mulighed for at efterforske de relevante oplysninger og afklare ret hurtigt om der er noget eller ikke er noget, siger Caroline Adolphsen.
Centerchef Charlotte Grummesgaard Nielsen er blevet hjemsendt og en leder i Dagtilbuddet Nøddebo har sagt op.
Vordingborg Kommune vil nu lave en ekstern undersøgelse af forløbet. Den ventes at være færdig inden jul.