Efter vold og trusler mod personalet - 24 medarbejdere har opsagt deres stillinger på psykiatrihospital

Efter gentagne episoder med vold og trusler på afdeling S4 på psykiatrihospitalet i Vordingborg har 24 medarbejdere sagt op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

24 medarbejdere har opsagt deres stillinger på psykiatrihospitalet Oringe i Vordingborg.

Det sker efter et stort antal episoder, hvor patienter på afdelingen har opført sig truende eller direkte voldeligt over for personalet.

Region Sjælland har, som følge af de mange problemer på en af hospitalets afdelinger, valgt at udskifte ledelsen. Det fortæller DR Sjælland i dag.

Afdelingen er fortsat lukket

De mange voldsomme episoder på afdelingen S4 på psykiatrihospitalet fik i sommer Region Sjælland til at lukke afdelingen midlertidigt ned.

Nedlukningen blev i første omgang planlagt til at vare fra den 9. juli til den 31. august, men ifølge DR Sjælland, har afdelingen nu været lukket i et halvt år, og dermed har der manglet syv af de særlige pladser, der i sin tid blev oprettet efter flere drab på medarbejdere på sociale bosteder.

Beslutningen om at lukke afdelingen midlertidigt skete efter en række voldsomme episoder på S4, der kulminerede mandag den 1. juni 2020.

quote Aktuelt har vi 16 pladser åbne, og de 14 pladser er belagt. Så vi har ledige pladser og ingen, der står og venter på dem

Søren Bredkjær, vicedirektør, psykiatrien, Region Sjælland.

Her rykkede betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ud til psykiatrihospitalet, fordi flere patienter gik amok og smadrede store dele af afdelingen, mens ansatte blev truet på livet. Personalet måtte derfor flygte ud af afdelingen og slå alarm til politiet.

Ifølge DR Sjælland var der i de første ni måneder af 2020 mere end 50 registrerede ulykker på grund af fysisk eller psykisk vold på afsnit S4 på Oringe.

Selvom afdelingen nu har været lukket i et halvt år, mener vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland Søren Bredkjær dog ikke, at der har været efterspørgsel på de syv særlige pladser.

- Aktuelt har vi 16 pladser åbne, og de 14 pladser er belagt. Så vi har ledige pladser og ingen, der står og venter på dem, siger han til DR Sjælland.

De særlige pladser blev oprettet i 2018 og koster 5.003 kroner om dagen. Her finansieres 80 procent af en plads af den enkelte kommune, som visiterer en borger til de særlige pladser, der drives af de enkelte regioner.

Region Sjælland forventer at genåbne de syv særlige pladser i Vordingborg den 1. april 2021.

Ansatte frygtede for deres liv

Flere af de ansatte på psykiatrihospitalet fortalte efter episoden mandag den 1. juni 2020, at de frygtede for deres sikkerhed, når de gik på arbejde.

- Det går galt, og det ender med menneskeliv, sagde Janne Dissing Mørck.

Flere ansatte fortalte til TV2 ØST, at de ofte har måttet flygte fra udadreagerende patienter eller forskanse sig på afdelingens kontorer, mens patienterne forsøgte at sparke sig gennem døren.

Læs også
Dele af psykiatrihospital lukker over sommeren efter voldsomme episoder
Læs også
Dele af psykiatrihospital lukker over sommeren efter voldsomme episoder

Lenette Bötel Eriksen, der arbejder som social- og sundhedsassistent på en naboafdeling på psykiatrihospitalet, fortalte, at hun havde ondt i maven, når hun tog på arbejde, fordi hun frygtede at blive tilkaldt, når alarmen gik på afdeling S4.

- Jeg får en kæmpe knude i maven, fordi jeg ikke ved, hvad jeg møder op til, sagde Lenette Bötel Eriksen og tilføjede:

- Jeg er bange for at skulle derop (på afdeling S4, red.). Det gør mig utryg, for når tingene kan blive så voldsomme deroppe, hvad bliver det så næste gang? Og risikerer jeg, at en af mine kollegaer kommer slemt til skade? Eller kommer jeg selv til skade? Eller kommer vi overhovedet hjem i dag?


Nyhedsoverblik