Vordingborg Kommune beklager håndteringen af sagen efter mistanke om seksuelt overgreb mod et barn i dagtilbuddet Præstø Børnehus Nøddebo.
Det har fået personalemæssige konsekvenser, skriver kommunen i en pressemeddelelse, uden at ville uddybe, hvad det helt konkret betyder.
Det er kritisabelt og dybt beklageligt
- Der burde være lavet en underretning med det samme, da et forældrepar i foråret 2024 henvendte sig til lederen i dagtilbuddet Præstø Børnehus Nøddebo med en bekymring om, at en ansat kunne have begået et overgreb.
- Vordingborg Kommune beklager dybt håndteringen af sagen, som nu har fået personalemæssige konsekvenser, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
De personalemæssige konsekvenser sker på baggrund af en politianmeldelse og et større klagebrev, nogle forældre i Præstø Børnehus Nøddebo var gået sammen om, da de blev indkaldt til et forældremøde 1. november.
Forældremødet skulle handle om 'henvendelser, børnehuset havde fået angående misbrug af børn'.
Det burde vi vide
Mistanken om overgrebet fandt sted tilbage i april.
- Hvis der opstår mistanke om et muligt overgreb i en af Vordingborg Kommunes dagtilbud, så skal der med det samme laves en underretning på sagen. I Nøddebo skete det først flere uger efter henvendelsen fra forældrene. Det er kritisabelt og dybt beklageligt, fortæller direktør i Vordingborg Kommune, Jan Christensen, i samme pressemeddelelse.
Jacob Hagsted Olsen har selv en datter på fire år, som går i daginstitutionen. Og han er en blandt mange forældre, der har tilsluttet sig politianmeldelsen af ledelsen i Præstø Børnehus Nøddebo.
- Ledelsens håndtering af sagen er det store problem. Du kan jo ikke have en pædofilimistænkt gående blandt dine børn, uden forældrene ved det? Det har vi da krav på at vide. Slut færdigt, fortæller en rasende far.
Sendt hjem i fem dage
Sagen går tilbage til april 2024, hvor forældre til et barn i dagtilbuddet Præstø Børnehus Nøddebo i Vordingborg Kommune fik mistanke om, at en medarbejder havde forgrebet sig og misbrugt deres barn seksuelt.
Lederen af institutionen eller vedkommendes chef burde have underrettet Børne- Familieafdelingen i kommunen, da der var mistanke om, at et barn kunne have været udsat for seksuelle overgreb.
Forældrene gik til ledelsen i børnehuset, som ifølge dem reagerede ved at sende medarbejderen hjem i fem dage.
Medarbejderen blev, til forældrenes store overraskelse, ikke politianmeldt af institutionen og fortsatte sit arbejde.
Det fandt de forurettede forældre først ud af i juni måned - to måneder efter det angivelige overgreb fandt sted.
Forældrene anmeldte selv medarbejderen i juni. Institutionen valgte otte uger efter politianmeldelsen at give medarbejderen en frivillig afskedigelse.
Politiet lavede efter anmeldelsen fra forældrene en medicinsk undersøgelse af barnet, som viste, at der “kan have været sket noget” - sagen blev dog droppet på begrundelse af 'manglende beviser'.
Brev til borgmesteren
I et brev til borgmesteren i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), som TV2 ØST har fået indsigt i, er der andre forældre fra samme dagtilbud, der var gået sammen og indgivet en større klage.
En større gruppeforældre har desuden også politianmeldt ledelsen i dagtilbudet Præstø Børnehus Nøddebo.
I brevet til borgmesteren skriver forældrene blandt andet:
- Vi har aldrig oplevet et ledelsessvigt af denne kaliber.
Det er særligt ledelsens håndtering i forløbet, efter forældrene havde tilkendegivet deres mistanke om et muligt misbrug af deres barn, der har motiveret forældrene til at skrive klagebrevet.
Forældrene modtog først en invitation til et forældremøde 1. november - cirka otte måneder efter mistanken om misbrug - hvor der i mødeindkaldelsen blandt andet stod;
"i forbindelse med henvendelser vi har fået angående misbrug af børn, har vi besluttet at invitere til forældremøde for at tale med jer om dette emne".
- Jeg bliver gjort opmærksom på sagen efter et skriv på Aula. 'Der har efter sigende været noget misbrug af børn', skriver de. Børn i flertal... Den besked går vi på weekend med, og vi er selvfølgelig helt fortvivlede og kan slet ikke finde hoved og hale i det, siger Jacob Hagsted Olsen og fortsætter:
- Her fortæller de så, at der er gået en pædofilimistænkt rundt i otte uger, hvor ledelsen har været velvidende omkring den mistanke. De burde have ageret på det lige så snart, de blev gjort opmærksom på det. Som forælder har jeg da krav på at vide, at min datter bliver passet af en pædofilimistænkt.
'Foruroligende og uklar'
Da forældrene modtog indkaldelsen til forældremødet fra ledelsen, havde de på det tidspunkt aldrig hørt om det angivelige misbrug, der havde fundet sted i dagtilbuddet Præstø Børnehus Nøddebo.
Forældremødet fandt sted 5. november - og ledelsen ville angiveligt "mane rygterne om seksuelle overgreb til jorden".
Hvad skal en institution gøre ved mistanke om overgreb?
Barnets lov § 133
Personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligt hverv, skal underrette kommunalbestyrelsen, hvis de under udøvelsen af tjenesten eller hvervet får kendskab til eller grund til at antage, at
4) et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb.
Børnerådet:
I dag har de kommunale myndigheder en forpligtelse til at afdække og undersøge sagen grundigt, når der er viden eller mistanke om, at et barn eller en ung udsættes for vold eller seksuelle overgreb.
(...)
Når der er viden eller mistanke om, at et barn har været udsat for et overgreb giver det altid anledning til bekymring for barnet, og derfor skal sagen undersøges grundigere gennem en børnefaglig undersøgelse.
Kilder: Barnets lov & Børnerådet
Til mødet indrømmede ledelsen, ifølge forældrene i brevet og Jacob Hagsted Olsen, at de ikke havde håndteret situationen korrekt, da de ikke vidste, hvordan de skulle forholde sig i sådanne situationer, hvorfor de ikke valgte at fyre medarbejderen eller gå videre med sagen.
Jeg burde have fået det at vide lang tid før, men i virkeligheden har jeg kun været bekymret i en uge.
- De hjemsendte den pågældende medarbejder i fem dage, hvorefter han returnerede og fortsatte sit arbejde uden nogen form for skærpet opmærksomhed eller kontrol. Det er en så grov tilsidesættelse af børnenes sikkerhed, skriver forældrene videre i brevet.
Burde have underrettet kommunen
Ifølge psykolog Pernille Spitz fra Red Barnet, burde institutionen også være grebet ind noget før.
- Som jeg kender til den (sagen, red.), burde lederen af institutionen eller vedkommendes chef have underrettet Børne- Familieafdelingen i kommunen, da der var mistanke om, at et barn kunne have været udsat for seksuelle overgreb. Proceduren fremgår også af Vordingborg Kommunes beredskab, skriver hun i et skriftligt svar til TV2 ØST.
Og det er netop også dét, som er Jacob Hagsted Olsens største problem.
- 'Heldigvis' har jeg ikke været bevidst omkring det, fordi vi ikke har fået noget at vide - men det er også derfor, jeg reagerer, som jeg gør nu. Jeg burde have fået det at vide lang tid før, men i virkeligheden har jeg kun kun været bekymret i en uge, fortæller han.
Mikael Smed (S), som er Vordingborg Kommunes borgmester, har ikke ønsket at stille op til interview.