14 steder sendeområdet er en skole sat under tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
Fire af dem findes i Kalundborg Kommune, hvorfra TV2-dokumentaren "Smertens Børn" i går satte fokus på inklusion og dårlig trivsel i folkeskolen – men også i Vordingborg Kommune er flere skoler under myndighedernes tilsyn. Enten fordi eleverne ikke trives, eller eleverne ikke lærer nok.
I alt tre skoler i Vordingborg Kommune er under kvalitetstilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet – blandt dem Kulsbjerg Skole i Mern, som har været under tilsyn i seks år, fordi eleverne klarer sig for dårligt i de nationale test.
Dårlige resultater; de tager lidt tid at blive bedre – men vi kan se en god udvikling
- Det er primært faglige tilsyn, vi er under – der er en enkelt, hvor der også er lidt trivsel ind under – men ellers er vi to skoler, som er kommet ud af tilsyn de seneste to år, siger Henning Hellwing, formand for skolelederforeningen i Vordingborg.
Dette kan ifølge den lokale formand for skolelederforeningen hænge sammen med, at netop denne skole har nogle meget små årgange:
- Derudover har vi skoleafdelinger, som er relativt små – det gør, at en enkelt elev på et relativt lille klassetrin får store konsekvenser i forhold til resultatet, når man nu taler gennemsnit, siger Henning Hellwing, som dog påpeger, at der er fremgang for skolerne i kommunen:
- Dårlige resultater; de tager lidt tid at blive bedre – men vi kan se en god udvikling. Der er en god progression for vores elever.
Foruden Kulsbjerg Skole i Mern er også Kulsbjerg Skole i Stensved og Møn Skole afdeling Stege under tilsyn.
Ifølge Bente Bjørnholt, seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, er det problematisk, når skoler er under tilsyn i flere år:
- Det kan aldrig være tilfredsstillende, når man ikke løfter eleverne i det omfang, man burde. Men det er klart, hvis man har gjort en masse ting, og der fortsat ikke sker noget, så bliver man også nødt til at sige – er der flere værktøjer i værktøjskassen, vi kan prøve?
- Men, jeg tænker, man må aldrig acceptere, at det er sådan. Man bliver nødt til at handle på det.
På landsplan er 40 skoler under tilsyn – hvilket altså betyder, at hver tredje skole under tilsyn er beliggende her i regionen.
Udover skolerne i Vordingborg er også fire skoler på Lolland, en i Faxe, en i Holbæk, en i Slagelse samt de allerede nævnte fire i Kalundborg Kommune under tilsyn.
Som TV2 ØST kunne fortælle torsdag, så er blandt andet undervisningsmiljøet på Høng Skole i Kalundborg Kommune så stressende, at det går ud over elevernes helbred.
Skolebestyrelsesformand Bo Christiansen rejste i den forbindelse en skarp kritik af Kalundborg Kommune:
- Man ser desværre konsekvensen af en politisk retning, hvor man ikke har lyttet til alle interessenterne i folkeskolen. Man har ikke lyttet til forældre, man har ikke lyttet til personale, man har ikke lyttet til lærerkredse, og man har ikke lyttet til eleverne. Og det er desværre det, man ser i den her udsendelse, sagde han med reference til den TV2 dokumentaren, Smertens Børn, som har fulgt 6.A. på skolen i et helt skoleår.
Det kan godt være, vi gerne vil have, de skal blive til noget, men de skal også blive til nogen
TV2 ØST har endnu en gang forsøgt at få borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Dam (V), til at svare på kritikken, men han er ikke vendt tilbage.
I Vordingborg Kommune erkender udvalgsformanden for Børn, Unge og Familie, at der er problemer med inklusionen i folkeskolerne.
- Vi har et af landets højeste inklusions-procenter. Det er ikke dertil sagt, at vi ikke lykkes med den opgave, men det har altså en effekt i forhold til det gennemsnit, når vi lader mange af de elever – som før i tiden ville være blevet sorteret fra – gå op til prøvefag, siger Nikolaj W. Reichel (S) og tilføjer:
- Og det har altså en effekt på landsgennemsnittet i forhold til vores karakterer.
Men ifølge Karina Fromberg (V), der genopstiller til kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune, bliver der ikke gjort nok:
- Det vi bare skal huske på: Det er børn, vi har med at gøre, det er unge, vi har med at gøre. Det kan godt være, vi gerne vil have, de skal blive til noget, men de skal også blive til nogen. Vi skal være med til at forme dem som mennesker, siger hun og tilføjer:
- Jeg synes helt sikkert, der skal meget mere fokus på den enkelte elev.
Foruden skolerne her i sendeområdet er der i Region Sjælland også en skole i Greve Kommune samt en skole i Lejre Kommune under tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.