Ingen til at overtage – mejeris fremtid er usikker

Hårbølle Mejeri på Møn må snart vinke farvel til sin mejerist. Det er endnu uvist om det lille mejeri finder en afløser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hårbølle Mejeri på Vestmøn har flere gange været tæt på at lukke stalddøren for sidste gang. Men hver gang er det lille mejeri, der sælger ost til både lokale og til gourmetrestauranter i blandt andet København, blevet reddet lige på kanten af en lukning.

Redningen er hver gang kommet i form af unge, kvindelige mejerister, der skulle overtage tøjlerne fra mejeriets grundlægger, 77-årige Per Sørup.

Nu er kanten inden for synsvidde igen. 

- Det er ærgerligt, men vores mejerist har desværre indgivet sin opsigelse med virkning fra udgangen af juli, bekræfter Joachim Stoltze Malling, der er formand for bestyrelsen i anpartsselskabet, der driver mejeriet. 

Siden begyndelsen af året har Sarah Tejlmann Madsen stået for den daglig drift af mejeriet. Men hun har fundet nyt arbejde, og hun kan derfor ikke fortsætte som mejerist på Hårbølle Mejeri. 

Læs også
26-årig overtager mejeri med Michelin-leverancer
Læs også
26-årig overtager mejeri med Michelin-leverancer

Jagten er nu gået ind på en ny mejerist. 

- Mejeriet kan ikke fortsætte uden en mejerist, så vi er på udkig efter en ny. Men det er svært. Der er stor efterspørgsel efter mejerister, så vi konkurrerer med de store mejerier og også med for eksempel medicinal- og fødevareindustrien, der kan tilbyde en højere løn, end vi kan, siger Joachim Stoltze Malling.

Stort lager af ost

Det er ikke første gang Hårbølle Mejeri har stået med udsigt til at mangle nogen til at stå for den daglige drift. I 2022 ville tre unge kvinder overtage driften, men den plan gik i vasken. 

Læs også
Tre kvinder er klar til at overtage Hårbølle Mejeri
Læs også
Tre kvinder er klar til at overtage Hårbølle Mejeri

Mejeriet blev grundlagt i 2011 af Per Sørup, der dengang var 62 år. Han har i flere år ønsket at give driften videre til yngre kræfter. Han sidder stadig i direktionen, men han har ikke haft noget at gøre med den daglige drift, siden mejeriet blev til et anpartsselskab i 2023. 

Siden 2011 er der blevet lavet oste og andre mejeriprodukter af høj kvalitet på Hårbølle Mejeri på Møn.
Siden 2011 er der blevet lavet oste og andre mejeriprodukter af høj kvalitet på Hårbølle Mejeri på Møn. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Mejeriet på det vestlige Møn producerer håndlavede oste, yoghurt, fløde og mælk fra egne får og lokale køer. Nogle af mejeriets produkter finder vej til københavnske gourmetrestauranter som Noma, Geranium og Frederiksminde i Præstø, og en del kan købes i mejeriets gårdbutik og i specialbutikker.

Hverken specialbutikkernes kunder, københavnske restaurantgæster eller gårdbutikkens egne kunder behøver frygte mangel på ost. I hvert fald ikke lige med det samme. 

- Heldigvis har vi et stort lager af ost på hylderne. Mit bud er, at vi har nok ost til de næste par måneder og måske længere. Men på et tidspunkt skal produktionen selvfølgelig i gang igen, siger Joachim Stoltze Malling. 

Hårbølle Mejeri har et stort lager af oste, men det er uvist om produktionen kan fortsætte.
Hårbølle Mejeri har et stort lager af oste, men det er uvist om produktionen kan fortsætte. Foto: Hårbølle Mejeri

Han tror stadig på en fremtid for det lille mejeri. Det gælder om at finde en mejerist, der brænder for at lave mejeriprodukter af høj kvalitet. 

- Vi må se, hvor attraktive vi kan gøre os. Det kræver, at man er virkelig interesseret i osteproduktion, og i at arbejde på Danmarks eneste mejeri, der laver fåreost. Jeg er fortrøstningsfuld og tror på, at vi nok skal finde en, der gerne vil tage over, siger han.


Nyhedsoverblik