Konservativ støtte til udrejsecenter på Lindholm udløser massive protester: - Det giver ingen mening

Borgerne i Kalvehave er vrede over, at de ellers skrinlagte planer om et udrejsecenter på Lindholm nu igen møder tilslutning fra flere partier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Op mod 100 mennesker stimlede her til eftermiddag sammen på havnen ved Kalvehave. Og selvom solen efter en sjaskvåd pinse kan lokke mange folk af huse, så havde sammenkomsten på den sydsjællandske havnefront også andre bevæggrunde.

For Det Konservative Folkeparti er hoppet med blå bloks forslag om at genoplive planerne for et udrejsecenter på øen Lindholm, der ligger omtrent 3,5 kilometer i luftlinje fra Kalvehave.

quote Der findes ingen gode bud, men på Lindholm bor der trods ikke nogen

Søren Pape Poulsen (K), formand

- Der findes ingen gode bud, men på Lindholm bor der trods alt ikke nogen, siger Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti.

- Der kan vi have en færge, som skal sejle mindst muligt og en politiindsats, når man kommer på land. Det er det mindst ringe sted, vil jeg påstå.

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, var i dag draget til Langeland for at høre de lokales protester mod et udrejsecenter på øen. I stedet mener han, at udrejsecenteret bør placeres på Lindholm i Stege Bugt.
Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, var i dag draget til Langeland for at høre de lokales protester mod et udrejsecenter på øen. I stedet mener han, at udrejsecenteret bør placeres på Lindholm i Stege Bugt. Foto: TV2 Fyn

Men sådan ser de ikke på det i Kalvehave. Nyheden var blot to timer gammel, før demonstrationen mod de ny Lindholm-planer var mobiliseret.

- Fra jeg sammen med et par stykker andre fra vores tidligere alliance mod udrejsecenter på Lindholm besluttede, at nu gør vi det, til det skulle være, var der gået to timer, fortæller Camilla Schmøde, arrangør af demonstrationen.

- Det er (arrangeret, red.) via et opslag på Facebook og intet andet. Tænk på, hvis vi havde haft flere dage, så havde der kommet flere tusinde, for det er så dårlig en idé, tilføjer hun.

Landgang i Kalvehave

Ingen af de fremmødte køber præmissen om, at Lindholm trods sin geografi skulle være en optimal placering til et udrejsecenter for udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold.

- Det er en ø, hvor de skal have muligheden for at blive sejlet i land dagligt, pointerer Camilla Schmøde og tilføjer:

- Det er fuldstændigt på månen. Det giver ingen mening, at vores lille samfund skal bære det her alene.

Camilla Schmøde fra Kalvehave tog en resolut beslutning om at genoplive alliancen mod udrejsecenteret på Lindholm.
Camilla Schmøde fra Kalvehave tog en resolut beslutning om at genoplive alliancen mod udrejsecenteret på Lindholm. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Og samme holdning deler Susanne Svarrer, der var mødt op til demonstrationen.

- Vi havde en kamp for to år siden, som, vi troede, var afsluttet. Det hele føles så grotesk at opleve det igen; at vi hører Lindholm nævnt som en mulighed overhovedet (for et udrejsecenter, red.).

Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan
Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan

Hun kommer fra den nærliggende Balle Strand, der er beliggende på den sjællandske sydøst-kyst med udsigt til Lindholm.

- Vi hører politikerne fra blå blok stå og sige alle argumenterne for, at det ikke skal ligge på Langeland, og det er de samme argumenter, vi har her i Kalvehave, siger Susanne Svarrer.

Susanne Svarrer, Balle Strand, var med kort varsel mødt op for at vise sin protest mod et udrejsecenter på Lindholm.
Susanne Svarrer, Balle Strand, var med kort varsel mødt op for at vise sin protest mod et udrejsecenter på Lindholm. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Hun mener ligesom de øvrigt fremmødte, at udrejsecenteret vil være for stor en belastning for det lille samfund.

Flytter problemet rundt

Kalvehave tæller ifølge de seneste opgørelser 590 indbyggere. Således var det en anseelig del af byens borgere, der var stimlet sammen i protest, hvor også borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), var mødt op:

- Jeg synes, det er flot, at man på under to timer kan få en flok mennesker til at samles her 2. pinsedag, hvor man ellers har mange andre ting (at gøre, red.). Og jeg forstår godt, hvorfor de gerne vil mødes, siger han og tilføjer:

- Det er jo forfærdeligt, at man går tilbage til en gammel dagsorden.

- Man flytter bare problemet rundt. Jeg synes, det er forfærdeligt, at man hele tiden føler trang til at skabe den her utryghed, siger borgmester Mikael Smed (S).
- Man flytter bare problemet rundt. Jeg synes, det er forfærdeligt, at man hele tiden føler trang til at skabe den her utryghed, siger borgmester Mikael Smed (S). Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Borgmesteren er forarget over, at forslaget er blevet hevet op af hatten uden skelen til, at det skaber utryghed blandt borgerne i den lille havneby.

- Man flytter bare problemet rundt. Jeg synes, det er forfærdeligt, at man hele tiden føler trang til at skabe den her utryghed, siger Mikael Smed, der dog ikke har noget bud på, hvor det uønskede udrejsecenter i stedet bør placeres.

Læs også
Pape tilslutter sig blåt ønske om at genoptage Lindholm-plan
Læs også
Pape tilslutter sig blåt ønske om at genoptage Lindholm-plan

Spekulationerne om en ny placering af udrejsecenteret har for alvor taget fart efter, at regeringsstøtten SF har vendt tommelfingeren ned til forslaget om at placere det på Langeland, og derved bragte regeringen i mindretal.

Hos Det Konservative Folkeparti håber Søren Pape Poulsen at få SF med på idéen om Lindholm, om end han fuldt ud anerkender protesterne på havnen i Kalvehave.

- Vi står ved, at der så sandelig er borgerprotester i at sige Lindholm. Det fik vi at mærke tidligere, siger han med en henvisning til de protester, forslaget senest afstedkom i 2019.

quote Vi står ved, at der så sandelig er borgerprotester i at sige Lindholm. Det fik vi at mærke tidligere

Søren Pape Poulsen (K), formand

Her sprang blandt andre daværende formand for De Radikale i havnen på Lindholm og svømmede herfra til Kalvehave.

Partiformandens svømmetur kom i kølvandet på massive borgerprotester mod et udrejsecenter for 100-125 kriminelle, udviste udlændinge på den syv hektar store ø.

Læs også
Radikal partileder svømmer væk fra Lindholm i protest
Læs også
Radikal partileder svømmer væk fra Lindholm i protest

Planerne blev dog lagt i graven efter regeringsskiftet i sommeren 2019. I stedet har Socialdemokratiet senest foreslået at oprette et udrejsecenter på det sydlige Langeland. 

En "tåbelig idé"

Oprettelsen af yderligere et udrejsecenter skal ifølge politikerne være med til at løse problemerne med utryghed omkring det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård, der ligger i Midtjylland.

Øen Lindholm ligger godt tre kilometer fra Kalvehave, hvorfra der kan sejles til øen.
Øen Lindholm ligger godt tre kilometer fra Kalvehave, hvorfra der kan sejles til øen. Foto: TV2 ØST

- Jeg håber, regeringen og SF vil sige, okay, der er Lindholm som mulighed i stedet for at folk på Langeland skal have deres huse til at være næsten værdiløse, siger Søren Pape Poulsen.

Det er blot et par dage siden, at SF’s udlændingeordfører, Carl Valentin, kaldte Lindholm-idéen for "tåbelig" og "ikke noget, vi er tilhængere af".

Lindholm var i næsten 100 år hjemsted for DTU's veterinærforskning, der etablerede laboratorier på øen for at forske i smitsomme sygdomme hos dyr.

Læs også
Småøer fester over bonusfærge: - Nu kan vi regne med fartplanerne
Læs også
Småøer fester over bonusfærge: - Nu kan vi regne med fartplanerne

Efter at have flyttet sin forskning til København blev øen i marts i år færdigrenset for virus og nøglerne blev overleveret til Bygningsstyrelsen. I den forbindelse blev øens eneste færge solgt til Lolland Kommune, der i dag råder over fartøjet som reservefærge til kommunens beboede småøer.

Det ny udrejsecenter som ifølge blå blok bør placeres på øen skal huse udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold, som i dag bor på Kærshovedgård i Midtjylland.

Disse personer skal forlade Danmark, men kan ikke gøre dette som følge af, at deres hjemland enten ikke vil samarbejde om udsendelse, eller fordi der ikke er sikkert i deres hjemland.

Udlændinge og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) har i morgen indkaldt Folketingets partier til møde om placeringen af udrejsecenteret.


Nyhedsoverblik