Det er en sag om vold, indespærring, vanrøgt og svigt.
Mern-sagen.
En plejemor og en plejefar, der var bosat i den lille by Mern på Sydsjælland, blev i 2012 dømt skyldige i byretten for vold og mishandling af i alt ni plejebørn i en periode på 20 år.
Dengang blev moren og faren idømt henholdsvis to og 2,5 års fængsel. De skulle samtidig betale 225.000 kroner i erstatning til børnene, og de blev frakendt retten til at arbejde med børn eller unge under 18 år.
Plejeforældrene ankede sagen, og året efter stadfæstede Østre Landsret byrettens dom.
Så fik jeg at vide, at jeg bare skulle skydes med lunken lort, fordi krudt var for godt
Tidligere socialminister: Det er ganske forfærdeligt
I 2011 blev plejeforældrene tiltalt efter et omfattende anklageskrift med 20 forhold.
Da plejeforældrene blev tiltalt, fik det den daværende socialminister Benedikte Kiær (K) til at bede om en redegørelse fra Vordingborg Kommune. Ministeren kaldte det forrykt, at der ikke var blevet grebet ind tidligere.
- Det, vi har hørt, er ganske forfærdeligt, og jeg har bedt om en redegørelse for, hvordan tilsynet med denne her familie er foregået, for det burde jo have været opdaget, sagde hun dengang.
Ministeren pegede blandt andet på, at kommunerne hvert år skulle aflægge landets plejefamilier flere besøg for at sikre sig, at de anbragte børn havde det godt.
TV ØST har nu fået aktindsigt i redegørelsen, og den viser blandt andet, at Vordingborg Kommune i perioden 2007 til 2010 kun var på et enkelt tilsynsbesøg hos plejefamilien.
Børnenes forklaringer var ens
Den 17. april 2012 blev parret idømt fængselsstraffe, og året efter stadfæstede Østre Landsret dommen.
Retten lagde dengang vægt på de forskellige vidneforklaringer fra børnene i retten, som var meget ens, til trods for at børnene havde boet hos plejeforældrene i forskellige perioder.
Det kom blandt andet frem i retten, at tre børn havde været indespærret, seks andre var blevet udsat for vold hos plejefamilien. Et barn var blevet straffet med stroppeture og to andre børn var blevet truet med at blive skudt.
Det er noget, som både Jacob Svendsen og Martin Larsen kan huske. De er begge tidligere plejebørn hos familien i Mern.
- Han havde sin haglbøsse på toilettet oppe på første sal. Den fik jeg for panden og skulle ligge ned som en lille hund. Så fik jeg at vide, at jeg bare skulle skydes med lunken lort, fordi krudt var for godt, fortæller Jacob Svendsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
En principiel sag
Selvom de fleste sikkert troede, at landsrettens stadfæstelse af dommen skulle blive et endegyldigt punktum i sagen, så er sagen ikke slut endnu.
Jacob Svendsen og Martin Larsen har valgt at sagsøge Vordingborg Kommune for ikke at gribe ind. Sagen har en principiel karakter, og derfor begynder retssagen i landsretten og ikke i byretten.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det samme skete i sagen om søstrene fra Skælskør, som i 2017 skrev historie, da de vandt en principiel sag over Slagelse Kommune.
Sagen kom direkte i Østre Landsret, som vurderede, at Slagelse Kommune havde svigtet pigerne, fordi den ikke havde grebet ind overfor de seksuelle og voldelige overgreb, pigerne i årevis var udsat for.
Slagelse Kommune blev dømt til at skulle betale 100.000 kroner i erstatning til de tre søskende.
- Det er ikke pengene. Det er det her med, at den her kommune har stået til ansvar. Den her kommune er jo ligeså medskyldig som plejemor og plejefar, og de har så stort et ansvar i vores sag. For mig er det vigtigt, at der er nogle, som tror på os. At vi har fået noget afklaring, lød det fra den ene søster, Nanna Hansen, umiddelbart efter dommen.
- Det er den retfærdighed, som jeg egentlig er gået efter. At få en erstatning, det er jo bare et plaster på såret. 100.000 kroner - man kan jo ikke tage et menneskeliv og gøre det op i penge.
Retssagen mod Vordingborg Kommune begynder tirsdag den 12. marts.