Nu kan ukrainere søge om opholdstilladelse - familier på Møn tog til Udlændingestyrelsen

Fra torsdag kunne ukrainske flygtninge søge om opholdstilladelse i Danmark. Marianne Florman og hendes nabo har fire familier boende. I dag tog de til Udlændingestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

108 ukrainske familier tog torsdag turen til Udlændingestyrelsen i Næstved for at aflevere deres ansøgning om opholdstilladelse. 

Fire af familierne har siden søndag boet ved Marianne Florman og hendes naboer på Møn.

- De har været i et hus hver, så de selv har kunnet lavet mad og falde lidt til ro, inden de søger om ophold. Det har været en lang rejse på 14 dage, og de har børn, der også har udfordringer, så det har været svært, siger Marianne Florman. 

Læs også
Særlov ventes vedtaget i dag – skal hjælpe ukrainere i arbejde
Læs også
Særlov ventes vedtaget i dag – skal hjælpe ukrainere i arbejde

Hos Udlændingestyrelsen havde de i dag ekstraordinært åbent mellem klokken otte og 11, så de kunne tage imod ukrainske flygtninges ansøgninger.

- Det er gået overraskende godt. Folk har forstået vores skemaer. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for. De kommer med udfyldte skemaer, og vi skal ikke hjælpe dem ret meget. Så det er lykkedes at ekspedere sagerne på den tid, vi havde forventet, også selvom vi ikke vidste, om der var tre eller fire børn eller måske også en hund, siger Niels Henrik Larsen, direktør i Udlændingestyrelsen.

Børnene fra de fire familier leger på en legeplads udenfor Udlændingestyrelsen i Næstved.
Børnene fra de fire familier leger på en legeplads udenfor Udlændingestyrelsen i Næstved. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Særlov vedtaget

De mange ukrainske familier hos Udlændingestyrelsen skyldes, at en særlov blev vedtaget i Folketinget onsdag aften.

Loven giver ukrainere mulighed for ikke at skulle igennem det sædvanlige asylsystem og dermed hurtigere kan få adgang til skole også arbejde. 

Får de opholdstilladelse, kan blive i Danmark i to år.

- Vi kan selvfølgelig ikke være klar til at modtage alle den første dag, men vi knokler på at få så mange ind som muligt, få skemaerne godt ind, sagerne godt oplyst, og så håber vi på at kunne træffe de første tilladelser allerede i den kommende weekend, siger Niels Henrik Larsen.  

Det er kommunerne, der overtager sagerne, når ansøgningerne er blevet behandlet. Kommunerne skal så hjælpe til med både arbejde og skoler.

- Vi har faktisk været klar i noget tid. Det første, vi har sørget for, er, at de har tag over hovedet. Det har vi styr på. Så når vi modtager nogen officielt fra Udlændingestyrelsen, så har vi styr på det, siger Ole Hampenberg Andersen, afdelingschef Kultur, Fritid og Udvikling i Vordingborg Kommune.

Ole Hampenberg Andersen, afdelingschef Kultur, Fritid og Udvikling i Vordingborg Kommune.
Ole Hampenberg Andersen, afdelingschef Kultur, Fritid og Udvikling i Vordingborg Kommune. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Allerede nu kigger kommunen på, hvor ukrainerene kan komme i arbejde, og hvor børnene kan komme i skole. 

- Oplægget er, at vi vil prøve at få de ukrainske børn ind i de klasser, der er, men hvis vi får mange på en gang, så ved vi fra tidligere at det er bedre at lave et startforløb, hvor vi samler ukrainerene og giver dem noget sprogundervisning og noget introduktion til, hvordan man går i skole i Danmark. Derefter spreder vi dem ud i klasserne, men det er vigtigt, vi får dem ud i de rigtige klaser, så de får nogle kammerater hurtigt, siger Ole Hampenberg Andersen.

Fire familier på Møn

De seneste uger har Marianne Florman og hendes naboer haft ekstra besøgende i deres hjem. Tre familier fra Kyiv havde sat kursen mod Danmark og mødte en fjerde familie på vejen og endte så i sidste ende på Møn. 

- Jeg har skrevet mig op i flere forskellige grupper for at huse dem, så de ikke skulle sidde i flygtningelejre alle sammen, at de kunne komme ud privat. Så var det lidt et tilfælde, at der var en, der spurgte, om jeg kunne huse tre familier, som havde virkelig brug for at være sammen, siger Marianne Florman.

Marianne Florman har sammen med sin nabo fire ukrainske familier boende på Møn.
Marianne Florman har sammen med sin nabo fire ukrainske familier boende på Møn. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

For mønboen har det været vigtigt at kunne give en hånd i en krise som denne.

- Det er jo noget med at sidde herhjemme og egentlig være skidebange, og så bliver det pludselig meget konkret, når man har nogle mennesker, man kan hjælpe og gøre noget for. Det er enormt dejligt at kunne gøre noget for dem, siger Marianne Florman.

Læs også
Frivillige strømmer til for at hjælpe ukrainske flygtninge
Læs også
Frivillige strømmer til for at hjælpe ukrainske flygtninge

Nu er der i hvert fald kommet noget mere ro på for de ukrainske flygtninge, der forhåbentlig snart modtager deres opholdstilladelse.

- Det betyder, at de kan have lidt ro på, fordi de kan have to år, hvor de kan få børnene i skole, og de selv kan arbejde. Nogle af dem har efterladt deres mænd, brødre og sønner i Ukraine, siger Marianne Florman. 

Udlændingestyrelsen holder også ekstraordinært åbent fredag eftermiddag. Her er der igen 108 ukrainske familier, der har bestilt tid. 


Nyhedsoverblik