Der var engang, hvor man hver dag stemplede ind på sit arbejde, indtog sin faste plads og forlod den på samme tidspunkt hver eneste dag.
Men sådan er virkeligheden ikke længere.
Det lyder så voldsomt, når man siger, at der ikke er plads til alle i det nye hus
Det er i hvert fald, hvad de mener i Vordingborg Kommune, hvor man lige nu er ved at færdiggøre byggeriet af et helt nyt rådhus, der kun får skrivebordsplads til tre ud af fire medarbejdere.
Og det er et helt bevidst valg, fortæller Kristina Koch Sloth, der er kommunaldirektør i Vordingborg Kommune.
- Det lyder så voldsomt, når man siger, at der ikke er plads til alle i det nye hus, siger hun og tilføjer:
- Og det er heller ikke rigtigt, for vi har nok arbejdspladser til alle på den ene eller anden måde.
Ifølge kommunaldirektøren er der gået et stort arbejde forud for byggeriet med at kortlægge behovet for forskellige typer af arbejdspladser i det nye rådhus.
- Der er mange, der ikke sidder ret meget ved et klassisk skrivebord, men som i stedet arbejder hjemmefra, er til møder ude af huset, eller som for eksempel arbejder i projekter, hvor de ikke sidder på deres egen plads, tilføjer hun.
Det er en proces, som mange medarbejdere skal vænne sig til
Ifølge fællestillidsrepræsentant Nina Andersen er det en forandring, der har skabt både glæde og bekymring hos medarbejderne.
- Det er en proces, som mange medarbejdere skal vænne sig til, siger hun og tilføjer:
- Det bliver en forandring for os alle.
- Der er også medarbejdere, der glæder sig over at få nogle andre arbejdsforhold. For det gamle rådhus har udtjent sin værnepligt.
Og ifølge statistikkerne er hjemmearbejde da også blevet mere udbredt.
Hver tredje arbejder hjemme
Danmarks Statistik har sammenlignet danskernes brug af hjemmearbejde i dag med tiden før corona-pandemien, hvor mange var tvunget hjem for at passe jobbet.
Der er kommet en holdning om, at jo mere hjemmearbejde, jo mere tilfredse medarbejdere
Mens niveauet af dem, der arbejder hjemmefra, det meste af tiden er stort set som før epidemien, er der en stor stigning i andelen af dem, der af og til arbejder hjemme i forhold til 2019.
Hvor det før epidemien var hver femte, der engang imellem arbejdede hjemmefra, så er det nu hver tredje.
Hjemmearbejde er dog ikke lykken for alle.
Det fremgår af en ny undersøgelse, som IT-virksomheden Global Connect har fået lavet gennem analysebureauet Voxmeter.
- Der er kommet en holdning om, at jo mere hjemmearbejde, jo mere tilfredse medarbejdere. De antagelser, mener jeg, har bygget på "synsninger" frem for evidens, siger Annette Otto, HR-direktør i Global Connect, der på tværs af fire nordiske lande og Tyskland har 2.000 ansatte.
Hun valgte derfor at sætte en undersøgelse i gang.
En del af undersøgelsen er lavet blandt 1.000 mennesker i Danmark, og resultaterne har ifølge Annette Otto vist, at debatten om hjemmearbejde er mere nuancerede end som så.
- Der er ingen tvivl om, at danskerne gerne vil have fleksibilitet – men ikke i så stort omfang, som jeg troede, siger hun og tilføjer:
- For på spørgsmålet om, man helst vil arbejde 100 procent hjemme eller på kontor, er der 76 procent, der svarer, de i så fald vil møde ind hver dag. Det tal er højt, når man følger dialogen, som giver et indtryk af, at alle vil arbejde hjemme. Det spørgsmål viser, at kontoret ikke er dødt.
Danskernes holdning til hjemmearbejde
IT-virksomheden Global Connect, der beskæftiger 2.000 ansatte på tværs af fire nordiske lande og Tyskland, har undersøgt, hvad der gør en arbejdsplads attraktiv, herunder hvad de adspurgte mener om hjemmearbejde.
Resultaterne viser at:
Langt de fleste danskere, 76 procent, foretrækker at møde fysisk på arbejde fremfor at arbejde hjemme, hvis de definitivt skal vælge mellem én af de to.
I et frit valg ville næsten hver tredje, 31 procent, vælge at komme på kontoret hver eneste dag.
Et fåtal af danskerne, 7 procent, har skiftet job eller overvejer at gøre det, 12 procent, for at få mere hjemmearbejde.
Også fagforeningen HK Kommunal, der organiserer de ansatte på blandt andet landets rådhuse, har spurgt blandt sine medlemmer.
Her svarer 35,8 procent af 3.700 adspurgte, at de vil foretrække at arbejde hjemme to dage om ugen, hvis de frit kunne vælge.
3,2 procent vil ikke arbejde hjemmefra, imens 1,5 procent vil arbejde hjemme alle ugens dage.
Det billede er man ikke afvisende overfor i Vordingborg.
- For os er det vigtige, at ingen er tvunget til at arbejde hjemme, fordi der ikke er plads. Men vi er meget optaget af fleksibiliteten, siger Kristina Koch Sloth og tilføjer:
- Der er nogen, der gerne vil, og som synes, at de koncentrerer sig bedst på den måde. Og hvis det giver mening i ens funktion, så er det jo så rigtig fornuftigt.
Hun håber dog på, at alle vil tage del i det sociale liv i kommunekontoret.
- Vi har ikke kun tænkt i, at man skal have det godt, når man arbejder, men også godt sammen, når man er social og for eksempel spiser sin frokost.
Vordingborg Kommune er ikke ene om at planlægge rådhusets indretning efter, at arbejdsmønstret har ændret sig.
Senest har også byrådet i Ringsted besluttet, at det nye rådhus, som skal indrettes i den gamle dunfabrik, kun skal have plads til 80 procent af kommunens administrative medarbejdere.
Tidligere har også Høje Taastrup Kommune truffet en lignende beslutning.