Sukkerfabrikken i Stege lukkede i 1989, efter der i mere end 100 år blev produceret sukker på stedet.
Men nu håber folkene bag Sukkerfabrikken A/S, at de snart kan komme i gang med at omdanne den gamle fabrik til en feriepark med havudsigt.
- Vi er i gang med at bygge inden november, så der har vi spaden i jorden. Det er i hvert fald den plan, der ligger lige nu her, siger direktør Bent Lykke.
Jeg har allerede for mange år siden sagt, at SF ikke kan bakke op om pælehus
Det var egentlig meningen, at det første spadestik til projektet skulle være blevet taget i år, men en fejl hos Kystdirektoratet betød, at der skulle laves en ny miljøundersøgelse, inden man kunne gå videre med den politiske stillingtagen til projektet.
- Vi er vældig tilfredse med det arbejde, der er blevet lavet, så vi har store forventninger om, at det glider igennem, siger Bent Lykke om den nye miljøundersøgelse.
Han ser frem til, at kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune den 15. december endeligt kan vedtage at sende projektet i høring.
- Der er ikke nogen investorer, der går ud og skriver en aftale om noget som helst, før der ligger et godkendt plangrundlag, sådan er virkeligheden jo bare, siger Bent Lykke og tilføjer:
- Så vi har jo ikke kunnet komme videre, før vi har fået det her projekt godkendt.
Skal rumme 500 ferieboliger
Det er planen, at ferieparken ved Stege kommer til at huse i alt 500 ferieboliger, hvoraf 475 skal opføres på land, mens 25 skal placeres på pæle i vandet.
De 25 feriehuse på vandet er tænkt som et vartegn for hele projektet, men det er netop den del af byggeriet, som har fået to partier i byrådet til at stejle.
- Jeg synes rigtig godt om det allermeste i det her projekt, siger Else-Marie Langballe Sørensen fra SF.
Alligevel har hun ikke stemt for at sende projektet i høring på det seneste møde i udvalget for bosætning, økonomi og nærdemokrati.
- Jeg har allerede for mange år siden sagt, at SF ikke kan bakke op om pælehuse.
- For det vil ændre den landskabelige værdi og udsigten, siger Else-Marie Langballe Sørensen.
Heller ikke Heino Hahn fra Nye Borgerlige bryder sig om idéen med pælehusene.
- Projektet er godt nok, det har vi ikke noget imod. Men de der hytter ude i vandet, er vi ikke meget for.
- Hvis det så var fordi, der var pladsproblemer, men det er der jo ikke, der er masser af plads på land, siger Heino Hahn, der har fisket i mange år, og frygter, at pælehusene kan ødelægge gennemstrømningen i området.
Ser man på den miljøkonsekvensrapport, der er udarbejdet for projektet, skal man dog ikke bekymre sig for, om strømmen i området bliver påvirket af pælehusene.
- Samlet set vurderes påvirkningen af bølger, strømninger og dermed sedimentationen i projektområdet og kanalen som følge af feriebyen på pæle og sandstranden at være ubetydelig, står der i rapporten.
Forventer en smertefri høringsfase
Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune, repræsenterer et af de partier, der gerne ser, at feriecentret ved Stege bliver opført - inklusive pælehuse.
Han regner med, at et flertal i byrådet den 15. december vil sende projektet i høring fra 4. januar og otte uger frem.
Man kan ikke bygge et så stort projekt, uden at det vil komme til at genere nogen på en eller anden måde
- Både Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale Venstre er positive, siger borgmesteren.
Og direktøren for Sukkerfabrikken A/S regner med at høringsfasen bliver relativt smertefri.
- Der vil jo altid være nogen, der kommer med en eller anden form for indsigelse, siger han.
- Man kan ikke bygge et så stort projekt, uden at det vil komme til at genere nogen på en eller anden måde, siger Bent Lykke.
- Men vi kender i hvert fald ikke til nogle berettigede indsigelser, der ikke allerede er kommet et svar på, siger han.
En hel ny bydel
Selvom processen med at etablere feriecentret ved Stege er blevet længere end først forventet, så ligger området ikke øde hen.
En af de gamle siloer er blevet udsmykket, og så er der flyttet flere små virksomheder ind.
- Der flytter nye lejere til sukkerfabrikken hele tiden, det er blevet sådan et iværksætterhotel, kan man sige, siger Bent Lykke, der fortæller, at feriecentret også i fremtiden kommer til at huse iværksættere og andre typer af virksomheder – for eksempel detailhandel.
- Den måde, vi ser på projektet, har ændret sig lidt. Det her er jo dybest set en ny bydel, det er et stykke byudvikling lige så meget, som det er et feriecenter, siger han.
I forbindelse med den offentlige høring vil der også blive afholdt et borgermøde. Projektet ventes at koste 1,5 milliarder kroner og vil brede sig ud på i alt 86.000 kvadratmeter.
TV2 ØST har tidligere besøgt den gamle sukkerfabrik.