Politikere enige om budget - men nyt rådhus til flere millioner skaber splid

I Vordingborg er politikerne blevet enige om budgettet for næste år. 125 millioner kroner skal gå til et nyt rådhus. Men den idé er Venstre imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom økonomien er presset i Vordingborg Kommune, er et flertal i byrådet blevet enige om, at der skal bruges flere penge på tre områder. Folkeskolen, unge og uddannelse, samt bosætning og boligudbygning.    

Bag den nye aftale for budgettet for 2020 står syv partier.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

De eneste, der står uden for budgetforliget, er Venstre.

I aftalen har man nemlig valgt at afsætte omkring 125 millioner kroner til at bygge et nyt rådhus. Og den idé er Michael Seiding Larsen (V) og hans partifæller ikke med på.

quote Bygningen er jo faktisk nedslidt

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

- Vi synes ikke, at tiden er til det. Vi anerkender, at rådhuset er af ældre dato. Men vi synes også, at 125 millioner kroner for et rådhusbyggeri centralt i Vordingborg er rigtig mange penge. De penge, tror vi, kunne være brugt anderledes blandt andet på andre anlægsinvesteringer, siger han.

Vil rive bygning ned og lave p-pladser

Tanken er, at det nye rådhus skal bygges sammen med det netop færdigbyggede job- og borgercenter, som ligger centralt i Vordingborg.

Ikke langt derfra ligger det nuværende rådhus. Det skal rives ned, og området skal i stedet bruges til parkeringspladser.

borgmester_mikael_smed.jpg
Læs også
Politikere i Vordingborg rykker ud af byrådssalen: - Vi vil gerne tæt på borgerne
borgmester_mikael_smed.jpg
Læs også
Politikere i Vordingborg rykker ud af byrådssalen: - Vi vil gerne tæt på borgerne

En plan, som Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) er meget tilfreds med, kom med i det kommunale budget.

- Bygningen er jo faktisk nedslidt. Man kan jo se, at træværket er ved at falde fra hinanden. Flere steder kan man putte fingrene ind igennem vinduesrammerne og på den måde er det simpelthen bare nu, at denne bygnings dage er talte, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, mener  at tiden er inde til at rive det gamle rådhus ned og erstatte det med et mere moderne af slagsens.
Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, mener  at tiden er inde til at rive det gamle rådhus ned og erstatte det med et mere moderne af slagsens. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Det milliondyre byggeprojekt, mener Venstre til gengæld, er spild af penge. Derfor foreslår de, at man bruger 24 millioner kroner til at renovere det gamle rådhus.

- Vi anerkender, at det er et ældre rådhus i forfald, men vores medarbejdere skal også have gode vilkår. Det mener vi, at man får ved at afsætte 24 millioner kroner over de næste fire år på at renovere det eksisterende rådhus, siger Michael Seiding Larsen.

Vil lave Borgernes Hus i nyt rådhus

Målet er, at det nye byggeri skal være mere funktionelt og klimavenligt end det gamle rådhus. Samtidig vil man samle flere af kommunens administrative medarbejdere, der ellers befinder sig på flere adresser. Det skal minimere transporttiden og udledningen af CO2.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser nogle af arkitekttegninger ud af et nyt rådhus i Vordingborg. Det er tegnet sig CASA Arkitekter.
Sådan ser nogle af arkitekttegninger ud af et nyt rådhus i Vordingborg. Det er tegnet sig CASA Arkitekter. Foto: CASA Arkitekter

Borgerne i byen skal også have glæde af det nye rådhus. Derfor vil man etablere Borgernes Hus i rådhuset. En idé, man ligeså godt kunne have brugt andre af kommunens lokaler til, hvis man spørger Michael Seiding Larsen.

- Det er en god idé. Det var nyt for os, at man skulle inddrage borgerne, og at man skulle bruge lokalerne til borgerne. Vi mener sådan set, at vi har rigtig mange tomme kvadratmeter rundt om på de øvrige matrikler i kommunen – blandt andet på skoler. Der kunne borgerne jo sådan set også booke sig ind ganske kvit og frit, siger han.

quote Jeg synes, det er frås, at man vil rive bygninger ned, som man har gået og vedligeholdt i den sidste lange tid

Michael Seiding Larsen (V), medl. af kommunalbestyrelsen

Borgmesteren giver da også Venstre ret i, at 125 millioner kroner er mange penge. Men han mener, at et nyt rådhus og en samling af medarbejderne er nødvendig.

- Men sådan vil det altid være, når man skal tage en beslutning, der skal strække langt frem i tiden. Så skal man på et eller andet tidspunkt sætte en streg i sandet og træffe beslutningen. Det er vi nået til nu med det her rådhus, siger han.

- Det har været diskuteret siden 2011. Når vi så bredt politisk fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti - syv partier - er enige om, at det her er det rigtige, så synes jeg lidt, det er, fordi Venstre melder sig uden for at få indflydelse i, hvilke visioner vi skal have for fremtiden, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Seiding Larsen (V) er ikke enig i, at man bruger 125 mio. kroner på et nyt rådhus i Vordingborg, som flertallet i byrådet ellers har vedtaget. Arkivfoto.
Michael Seiding Larsen (V) er ikke enig i, at man bruger 125 mio. kroner på et nyt rådhus i Vordingborg, som flertallet i byrådet ellers har vedtaget. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Michael Seiding Larsen fremhæver, at man i de sidste fem år har brugt mere end 13 millioner kroner på at istandsætte det nuværende rådhus.

Ifølge Venstremanden er håndværkerne stadig i gang i bygningerne. Derfor giver det ikke mening at rive det hele ned igen.

John Dyrby Paulsen
Læs også
Snævert flertal enige om budget i Slagelse - forhandlede helt op til deadline
John Dyrby Paulsen
Læs også
Snævert flertal enige om budget i Slagelse - forhandlede helt op til deadline

- Lige pt. er der håndværkere i gang nede på rådhuset, som går i dagtimerne og laver renoveringer af rådhuset. Og i sommer er man blevet færdig med en renovering af et produktionskøkken til over to millioner kroner, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det er frås, at man vil rive bygninger ned, som man har gået og vedligeholdt i den sidste lange tid. De bliver sådan set også bare revet ned. Det giver ikke nogen mening i vores øjne.

Fokus på skoler, klima og børnefamilier 

Selvom der er meget diskussion om det nye rådhus, er der i aftalen for næste års budget og frem til 2023 også andre områder, der bliver berørt.

På skoleområdet har politikerne blandt andet afsat fem millioner kroner til en ny pulje. Den skal bruges til at udvikle kommunens skoler og sikre, at flere unge fuldfører en ungdomsuddannelse.

Børnehave
Læs også
Enigt byråd indgår budgetaftale - Ringsted får ny SFO og daginstitution
Børnehave
Læs også
Enigt byråd indgår budgetaftale - Ringsted får ny SFO og daginstitution

Politikerne vil også forsøge at tiltrække og fastholde unge, børnefamilier og familier i almindelighed. Ambitionen er, at nettotilflytningen af børnefamilier stiger med 20 procent for hvert år. Det svarer til cirka ti familier om året.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser nogle af arkitekttegninger ud af et nyt rådhus i Vordingborg. Det er tegnet sig CASA Arkitekter.
Sådan ser nogle af arkitekttegninger ud af et nyt rådhus i Vordingborg. Det er tegnet sig CASA Arkitekter. Foto: CASA Arkitekter

Der bliver også fokuseret på klimaet, da man har afsat 7,6 millioner kroner over de næste fire år til kystudvikling, havne, natur og biosfære.

Til gengæld vil man forsøge at spare 19 millioner kroner ved at indføre mere digitalisering i kommunen. Også på ældreområdet vil man finde ti millioner kroner ved at effektivisere arbejdsgangene. Dog lover Mikael Smed, at det ikke vil gå ud over servicen ifølge avisen Sjællandske.

Desuden må beboerne i købstæderne vænne sig tanken om en jul uden et kommunalt opstillet juletræ. De er nemlig også sparet væk.

Byggeriet af det nye rådhus skal efter planen gå i gang 2021 og stå færdigt omkring 2023.


Nyhedsoverblik