Klyder, viber og kobbersnepper er blot nogle af de vadefugle, der trives på Nyord Enge på øen Nyord ved den nordligste spids af Møn.
For at få afgræsset de store engområder og give fuglene de bedste betingelser stiftede de lokale ø-boere i 2012 anpartsselskabet, Nyord Ø-Kød. Tanken var, at anguskøer skulle naturpleje engene, og samtidig skulle kødet fra kalvene sælges lokalt.
De sidste par år har selskabet imidlertid kæmpet for at overleve, fordi den største anpartshaver ønskede at gå på pension, og anpartsselskabet har ikke kunnet finde en afløser. Men nu er der fundet en løsning ved hjælp af to unge studerende fra den tidligere Landbohøjskole, i dag Københavns Universitet.
Vores koncept har indtil videre været at sælge kalve. Men med anparten i Nyord Ø-Kød vil vi forsøge at producere noget kød
- Vi håber, at vi kan udvikle forretningen, så der er en fornuftig rentabilitet i den. Men det må tiden vise, om vi er i stand til, siger Niels Belling, der netop er blevet direktør for selskabet.
Efterlyste en cowboy
Anpartsselskabet, der hidtil er blevet drevet hovedsageligt af frivilligt arbejde, tæller godt 20 anpartshavere. Køerne afgræsser 60 hektar af Nyord Enge, og 30 hektar højjord anvendes til produktion af vinterfoder og opholdsareal for dyrene om vinteren, som er forpagtet fra Naturstyrelsen. Den største andel på 55 procent var ejet af en lokal landmand, der ønskede at lave et generationsskifte i selskabet og sælge sin andel.
Nyord Ø-Kød har derfor længe forsøgt at finde løsninger, der skulle sikre anpartsselskabet. Blandt andet efterlyste foreningen en cowboy, der ville flytte til øen, i et indslag på TV ØST. Det lykkedes dog ikke at finde en familie med en cowboy i spidsen, der ville flytte til.
Men nu har anpartsselskabet altså fundet en løsning, der betyder, at det er to studerende fra Landbohøjskolen, der overtager anparten på 55 procent.
Artiklen fortsætter under billedet.
Niels Belling, der studerer jordbrugsøkonomi, er trådt til som direktør sammen med kompagnonen Morten Maigaard Sørensen, der læser husdyrvidenskab. De to studerende, der begge er 24 år, har opbygget virksomheden Maigaard og Belling Naturpleje. Virksomheden har i alt 130 køer, der græsser på flere naturområder på Kalvebod Fælled på Vestamager, Fyn og Ærø – og nu også på Nyord.
- Det er en naturpleje-virksomhed, som vi har stiftet ved siden af vores studier. Vores koncept har indtil videre været at sælge kalve. Men med anparten i Nyord Ø-Kød vil vi forsøge at producere noget kød, fortæller Niels Belling.
100 procent økologisk kød
Størrelsen på forretningen er beskeden, og det overskud, der har været, er beskedent
Nyord Enge er et af de største og mest fuglerige strandengsområder i hele Østdanmark. Engene har aldrig været opdyrket eller drænet. Foreningen har 20 køer med opdræt og en tyr, kvæget går ude året rundt og har mulighed for at gå ind i stalden ved naturcenteret Hyldevang, som Vordingborg Kommune netop har overtaget fra Naturstyrelsen.
Kødet fra kalvene er 100 procent økologisk og forhandles blandt andet i SuperBrugsen i Stege. Med den nye konstellation står Maigaard og Belling Naturpleje for administrationen, mens Stig Andersen, der er anpartshaver og bor på Nyord, står for at passe kvæget.
- Størrelsen på forretningen er beskeden, og det overskud, der har været, er beskedent. Så det er ikke en guldrandet forretning, men det er en sjov forretning med en vigtig dagsorden, som vi ser et potentiale i at udvikle, siger Niels Belling.
- Nu handler det om, at vi kommer ind i driften og at vi finder ud af, hvordan vi kan bidrage med og hvor vi kan optimere med vores erfaringer, siger Niels Belling.