Pia Springborg Ribers havde aldrig set noget lignende.
Da hun mandag formiddag gik langs stranden ved Klintholm Havn på det østlige Møn, opdagede hun pludselig flere sorte klumper, der var skyllet ind på kysten.
De var helt sorte indeni
- Der var meget kraftig blæst, og da jeg kom et stykke hen ad stranden, så jeg nogle mærkelige sorte klumper, siger Pia Springborg Ribers, der dagligt går tur på strækningen fra havnen og hen langs vandet.
- Jeg undrede mig og gik selvfølgelig hen for at pille ved klumperne, tilføjer hun.
Klumperne målte 20 til 30 centimer og var lette og porøse, da hun prøvede at skille dem fra hinanden.
- De var helt sorte indeni. Det var mærkeligt, og jeg havde aldrig set sådan noget før, siger Pia Springborg Ribers, der er billedkunstner og bor på det nordlige Møn.
Hun fotograferede straks de sorte klumper og lagde dem på den lokale Facebookgruppe i håbet om at få svar på sin undren.
Inden længe tikkede der flere forskellige bud ind. Folk mente blandt andet, at det kunne være kul, asfalt, olie eller ligefrem forstenede ekskrementer fra dinosaurer.
Svaret kan findes i områdets moser
Men flere fra lokalområdet mener dog, at det kan være rester fra en gammel tørvemose, som ligger i området.
Det er jo ikke alt, vi kan forklare
Den forklaring kommer Jan Nielsen også med. Han er formand for Møns Amatørgeologiske Forening samt naturguide ved Geocenter Møns Klint.
- Ud fra billederne og beskrivelsen, mener jeg, det er rester fra en gammel tørvemose, som ligger ude i havet og drevet i land, siger Jan Nielsen.
Selvom han med jævne mellemrum besøger stranden på det østlige Møn og har set tørv, der er skyllet op på kysten, så er han alligevel overrasket over antallet af klumper.
- Det er nogen flere stykker, end jeg før har set i området, siger Jan Nielsen.
Hvorfor klumperne er skyllet i land, kan han dog ikke umiddelbart svare på.
- Men det kan være naturlige årsager med havbunden, der ændrer sig. Det kan også være nogle skibe, som river op i havbunden, siger Jan Nielsen og tilføjer:
- Det er jo ikke alt, vi kan forklare.
I området omkring Klintholm Havn har der ligget flere tørvemoser, og det kan også være rester derfra, som er drevet ud i havet og efterfølgende skyllet op på land.
Tidligere blev tørven gravet op af tørvemoserne og efterfølgende anvendt som brændsel.