I august udskar Dennis Rasmussen fra Ringsted svinekød på Danish Crown i Ringsted.
Onsdag øver han sig på at give hjertemassage på en førstehjælpsdukke i Vordingborg.
- Et eller andet sted synes jeg, at det er spændende, at man kan gøre en forskel for de mennesker, man møder på sin vej, siger Dennis Rasmussen til TV2 ØST.
Øvelsen er en del af det førstehjælpskursus, han skal bestå under sin uddannelse som sikkerhedsvagt på Zealand Business College.
De har gjort, hvad de kan for at hjælpe os videre
En uddannelse Dennis Rasmussen blev indskrevet på, efter han i august blev fyret som slagterimedarbejder hos Danish Crowns fabrik i Ringsted, da de valgte at lukke.
Fyringsrunden var en af virksomhedens største nogensinde og talte i alt 900 medarbejdere, der blev efterladt uden arbejde.
- Det gik først op for mig på den sidste dag, hvor det slog mig, at det var min sidste dag, siger Dennis Rasmussen om sin afsked med virksomheden.
Hjulpet på vej
Selvom Dennis Rasmussen arbejdede fire år i kødgigantens fold, fandt han relativt hurtigt en ny vej at gå.
Som en del af overenskomsten mellem fagforbundet NNF og Danish Crown er slagteriet nemlig forpligtet til at igangsætte en såkaldt socialplan ved masseafskedigelser.
Planen fordrer blandt andet, at virksomheden iværksætter en job- og uddannelsesmesse, der skal skabe nye karrieremuligheder for de afskedigede.
Og det var her, at Dennis Rasmussen besluttede sig for at prøve kræfter med vagtfaget.
- Jeg kan godt lide at prøve nogle nye ting af og se, om det er noget for mig, siger han.
Dennis Rasmussen er én af i alt tre tidligere Danish Crown-medarbejdere, der lige nu er under uddannelse som vagter på Zealand Business College.
Vi har en meget stor tro på, at en stor andel af de afskedigede medarbejdere vil være i job inden for få måneder
Uddannelserne er delvist finansieret af Danish Crown, der i henhold til overenskomsten er forpligtet til at afsætte 7500 kroner til opkvalificering af samtlige 900 afskedigede medarbejdere.
Derudover er virksomheden påkrævet at facilitere medarbejdernes videre færd i arbejdslivet gennem vejledning fra en tillidsmand i fagforeningen Fødevareforbundet NNF.
Tillidsmanden har ansvaret for at vejlede medarbejderne i for eksempel at søge uddannelse eller udarbejde CV, hvis de vil søge nyt arbejde.
Spørger man Danish Crowns kommunikationschef, Jens Hansen, har dét initiativ allerede båret frugt.
- Lige nu ser det rigtig positivt ud i Ringsted. Der er behov for arbejdskraft rundt omkring på Sjælland, og derfor har vi også en meget stor tro på, at en stor andel af de afskedigede medarbejdere vil være i job inden for få måneder.
Blåstemples af samarbejdende kommune
Den såkaldte jobbank varetages i samarbejde med Ringsted Kommune, der har opsat et såkaldt mini-jobcenter i Ringsted, der specifikt skal servicere de afskedigede Danish Crown-medarbejdere.
Den opgave varetages blandt andre af kommunens arbejdsmarkedschef, Susanne Frydenlund, der i samarbejde med Faxe, Sorø, Slagelse, Næstved og Holbæk Kommuner har nedsat en taskforce, der skal løfte opgaven.
- Taskforcen består af en medarbejder fra hver kommune. Arbejdet med at få medarbejderne videre ville Ringsted Kommune formentlig ikke kunne have løftet alene, så det har fungeret rigtig fint med et tværkommunalt samarbejde, siger hun.
I et interview med TV2 ØST tidligere på måneden brugte hun ordet formidabel til at beskrive den indsats, som Danish Crown yder til deres medarbejdere.
Det ordvalg står hun ved.
- Jeg synes, de har gjort rigtig meget. Selvom de ikke har etableret både job- og uddannelsesmessen, har de jo betalt dem. De har gjort en fin indsats.
- De har gjort, hvad de kunne
Dennis Rasmussen er da også fint tilfreds med den hjælp, han har fået fra sin tidligere arbejdsgiver.
- De har gjort, hvad de kan for at hjælpe os videre.
Også Dennis Rasmussens klassekammerater er ganske begejstrede over det karrierespor, de nu har skiftet til.
- Jeg tænkte, at vagtuddannelsen var en god vej frem, siger Van Lam, der også var ansat på slagteriet i Ringsted.
- Det lever op til forventningerne. Jeg føler også selv, jeg er god til at arbejde med mennesker, så jeg tænkte, det var oplagt, siger tidligere undermester i virksomhedens datterselskab, Tommy Langkilde Pedersen.
Selv er Dennis Rasmussen imidlertid ikke så sikker på, at han kan trække på sin erfaring som slagter i sit nye fag.
- Jeg tror vitterligt ikke, at jeg kan bruge noget af min erfaring her. Hos Danish Crown havde jeg med grise at gøre. Her er det mennesker. Der er trods alt forskel, siger han.
Mange jobmuligheder
Den holdning vil dog sandsynligvis ændre sig, når Dennis Rasmussen skal i rigtigt arbejde, mener Jonas Urgaard, der til daglig underviser Dennis Rasmussen og desuden spår om gode arbejdsmuligheder ved endt uddannelse.
- De ved, hvad det vil sige at passe på arbejde, så de møder til tiden. Det kræver også noget fysisk at være vagt, så de har også en kæmpe fordel, når de skal ud at søge job, siger Jonas Urgaard og tilføjer:
- Der er masser af brug for vagter. Siden corona har der været stor stigning i efterspørgslen, så der er rigeligt med jobmuligheder, siger han.
De afskedigede medarbejderes fratrædelsesperiode ophører først i starten af næste uge.
Derfor er det endnu for tidligt at sætte to streger under, hvor mange medarbejdere, der endegyldigt ender med at stå uden arbejde.
Dog anslår Jens Hansen, at antallet, der ikke har fundet ny uddannelse eller job, tæller under 500. Desuden er 100 af de i alt 900 blevet ansat i andre Danish Crown-afdelinger på tværs af landet.