For mange år siden var huset et husmandssted. I dag er gården renoveret, og det hvide stuehus med de sprossede vinduer ligger omgivet af marker. I forhaven står to høje asketræer, i baghaven er der æbletræer og drivhus. Her har familien Clausen boltret sig, siden de flyttede ind den 1. december sidste år.
- Det har altid været en drengedrøm for mig, mine forældre talte om at flytte på landet, men tog aldrig skridtet, og da jeg mødte Lærke, som er fra Slagelse, så sagde jeg til hende med det samme: Her vil jeg gerne flytte ned, men det tog otte-ni år at få hende overtalt, fortæller Jonas Clausen.
Lærke Katrine Clausen lod sig overtale. Og hun har ikke fortrudt.
- Det, der betyder rigtig meget for mig, er den tid, vi har fået sammen som familie, alt nærværet og al den plads, vi har fået, fortæller Lærke Katrine Clausen.
De to ældste døtre i familien er også godt tilfredse:
- Vi har det godt, her er masser af plads og meget natur herude, fortæller Astrid Clausen på otte år, og søsteren Ida på syv år supplerer:
- Vi har en kat, kaniner - og så har vi den her træhest, fortæller hun.
Landsbyen hedder Hejninge, og den ligger ifølge dem helt perfekt:
- Selv om vi er på landet, så har vi kun syv minutter i bil ned til butikker i Slagelse, som vi bruger rigtig meget, der er jo alt i Slagelse, siger Jonas Clausen.
Der er to skoler i området, som de ældste piger går i, lillesøster Ebba er hjemme hos mor, der i øjeblikket er hjemmegående, og Jonas Clausen arbejder på et bosted 25 minutters kørsel fra deres hjem.
Familien boede i forstaden Smørum i hovedstadsområdet, og da den tredje datter kom til, følte de, at hverdagen var blevet for presset:
- Jeg kunne ikke se mig selv i hamsterhjulet, og jeg havde ondt i hjertet, når jeg skulle aflevere børnene. Det var bare at aflevere børnene hurtigt, på arbejde, hjem klokken fire, hente, lave mad, og når børnene ville snakke, stod man i kødgryderne og prøvede at sige: jeg hører dig, fortæller Lærke Katrine Clausen.
Så familien tog en beslutning. De solgte deres hus, og det gav dem helt nye muligheder:
- Vi købte vores hus på 112 kvadratmeter til 2,1 millioner kroner i 2013, vi solgte det til 3.5 millioner og købte vores hus på 300 kvadratmeter til 1,8 millioner kroner. Det betyder, at vi sidder godt i det, og at jeg i en periode kan gå hjemme hos børnene og tage mig af dem, fortæller Lærke Katrine Clausen.
- Det har selvfølgelig givet os et stort råderum, at Lærke har valgt at have en hjemmepasningsordning med den lille, som kommunen giver tilskud til i et år, og det har vi valgt at forlænge, og vi har haft rum til at sætte vores eget præg på huset, supplerer Jonas Clausen.
Familien Clausen er blot en af mange familier, der har valgt at flytte til Slagelse, og det betyder, at Slagelse Kommune i øjeblikket har flere tilflyttere fra andre kommuner i forhold til gennemsnittet for de sidste tre år.
- Vi ser en meget stor vækst i folketallet, specielt det her første halvår af 2021, der er vi virkelig blevet mange flere borgere, fortæller Rune Selsing, der er udviklingskonsulent i Bosætningsteamet, Udvikling, Stab for Ledelse Udvikling og HR i Slagelse Kommune.
I de første seks måneder af 2021 er der 396 flere tilflyttere end fraflyttere i Slagelse Kommune. Det er et markant større overskud på flyttebalancen med andre kommuner end de foregående år, og som kun er matchet af et stort flytteboom i 2015.
- Der er mange forskellige grunde til, at børnefamilierne flytter, men når vi spørger, er coronatiden den primære faktor. Mange familier har siddet i hovedstadsområdet og følt, at det blev lidt trangt. Derudover har vi fundet ud af, at vi kan arbejde mere hjemmefra, og det er nemmere, hvis man skal pendle. Hvis man flytter ud til Slagelse er husene billigere, så man har mulighed for at have en lavere privatøkonomi, siger Rune Selsing.
Fart på børneboomet i 2021
Den store tilflytning betyder også, at flere børn flytter til:
- Vi har helt klart et børneboom i kommunen lige nu. Vi har fået markant flere børn over de seneste måneder. Det er en tendens, der har været her over de seneste år, men som har taget rigtig meget fart her i 2021, fortæller Rune Selsing.
En helt frisk bosætningsanalyse fra Slagelse Kommune sætter tal på befolkningstilvæksten i kommunen. I de første seks måneder af 2021 er der flyttet 161 børn mellem 0 og fire år til fra andre kommuner. Det er 40 procent flere end gennemsnittet for de forrige tre år.
De fem-ni årige er der også flyttet flere til af, nemlig i alt 94. Det er 29 flere børn end gennemsnittet i den samme periode for de tre forrige år og dermed en stigning på 45 procent.
Hovedstaden trækker vækst
Kigger man isoleret på tilflytningen fra Region Hovedstaden, er tendensen især markant for de 0-firårige, som er vækstet med 57 procent i år mod gennemsnittet i 2018-2020, og den samme stigning ses for forældrene i aldersgruppen 30-39 år.
Det er altså i høj grad børnefamilierne fra Region Hovedstaden, der nu trækker væksten af de helt små i Slagelse Kommune, men der er også stigende tilflytning af børnefamilier fra andre steder i Region Sjælland og fra Region Syddanmark.
- Det er superdejligt, at der kommer flere børn til Slagelse. Det giver nogle levende miljøer og især for de mindre lokalsamfund er det vigtigt, at der flytter flere børnefamilier til, siger Rune Selsing.
I Hejninge er bylauget godt tilfredse med udviklingen. De seneste tre år er hele 10 familier flyttet til:
- Vi er meget stolte over den tilslutning, som vi oplever fra de nye unge tilflyttere, for så sker der noget med de gamle huse, og det er godt for foreningslivet. Lige pludselig gik det slag i slag, så begyndte de at komme de der små børn og deres forældre og deltog aktivt, og os i bylauget tænkte: Yes, så er det ikke kun alle os halvældre, der står på mål og vil det her, siger Bolette Trier, der er formand for Hejninge Bylaug.
De nye tilflyttere bliver modtaget med en folder om Hejninge, og bylauget sørger for at fortælle om diverse fælles arrangementer på kirkens opslagstavle.
- De familier, der flytter hertil, oplever, at det er et dejligt sted, der bliver gjort noget. Det er ikke sådan, at man bare flytter ind, og så er man et nummer på en vej. De skal føle sig velkomne, siger Bolette Trier.
For de nye tilflyttere betyder det meget at blive budt velkommen og blive en del af et fællesskab, hvor der året rundt er forskellige arrangementer som en fælles vandretur, juletræstænding, loppemarked, og så sent som sidste weekend var der høstfest:
- Da vi fik at vide, at de havde alle de ting på programmet, var det tiltalende for os, at man kan være en del af et bylaug og et fællesskab. Det betyder meget for os, siger Lærke Katrine Clausen.
Det nye liv på landet er en succes, og familien Clausen har ingen planer om at flytte foreløbigt.
- Jeg vil rigtig gerne blive boende her. Naturen og markerne og tæt på vandet. Det er lykke for mig, siger Jonas Clausen.