- Det er hårdt for os. Vi havde ikke regnet med at stå i sådan en situation, men heldigvis er vi i god kontakt med kommunen og med læger i forhold til at håndtere situationen.
Såden lyder det fra polske Damian Smalarz, som pludselig er havnet i en noget uvant rolle.
Damian Smalarz er direktør for den polske entreprenør Budomex og er vant til at koncentrere sig om byggeriopgaver, som for eksempel et projekt i Carlsbergbyen i København, som virksomheden lige nu er i gang med.
Vi forklarer dem, hvorfor det er vigtigt. De fleste forstår det, men der er altid nogen, som ikke vil lytte
I disse dage fylder en anden opgave dog en del, efter at en slovakisk medarbejder søndag blev konstateret smittet med covid-19. Virksomhedens medarbejdere, som primært tæller polakker, bor nemlig meget tæt sammen i tre ejendomme omkring Haslev på Midtsjælland. De arbejder tæt sammen på byggepladsen, sidder tæt sammen i skurvognene og tæt sammen i de busser, der fragter dem til og fra arbejde.
Derfor reagerede myndighederne prompte og har i løbet af søndagen og mandagen testet i alt 143 medarbejdere. Onsdag kom de første var tilbage, og de afslørede, at mindst 36 flere var smittet. Ingen af dem har dog haft behov for indlæggelse endnu.
- De smittede er heldigvis ikke så syge af coronaen. En til to personer har det dårligt, men resten føler sig okay tilpas, forklarer direktøren.
VIDEO: TV2 ØST var med mandag, da nogle af medarbejderne i Terslev blev testet for første gang:
Virksomhed leverer mad
De 143 medarbejdere har fået besked på at blive på de tre adresser, hvor de bor. Lige nu er fokus på at få de, der er bekræftet smittet, adskilt fra resten af gruppen, og derfor samles de smittede i den gamle kro i Terslev. Imens sørger virksomheden for, at der leveres mad til medarbejderne, så man ikke risikerer, at smitten breder sig til lokalsamfundene omkring Haslev.
- I går sendte vi tre biler med mad ud til de steder, hvor de bor. De har også deres egen mad, og fryserne er blevet fyldt op. De har fået at vide, at de bare kan ringe, hvis de mangler noget. Vi skal have det organiseret nu og fundet ud af, hvordan vi skal levere maden til dem løbende, siger Damian Smalarz.
For at skabe tryghed blandt naboerne i Terslev har Region Sjælland torsdag placeret en mobil testvogn, hvor resten af byens borgere kan blive podet.
Direktøren er indtil videre godt tilfreds med samarbejdet med myndighederne i forhold til at få standset smitten. Personale fra Region Sjælland var for eksempel tirsdag ude for at vejlede medarbejderne i, hvordan de holdt afstand og sikrede en god hygiejne.
- Vi forklarer dem, hvorfor det er vigtigt. De fleste forstår det, men der er altid nogen, som ikke vil lytte. Nogle gange hjælper det os at have kommunen med. Det understreger, hvor vigtigt det er, at de følger de her sikkerhedsregler, siger Damian Smalarz.
Region Sjælland
Hos myndighederne har man det lokale beredskab, der består af blandt andre Faxe Kommune, Region Sjælland, politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed. Her har man besluttet at sætte ind med meget hyppige test af dem, der indtil videre ikke er konstateret smittet.
- Vi tester hver dag for at trække dem, der bliver smittet, ud af ligningen hurtigst muligt, forklarer Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.
Skulle den tidligere kro i Terslev ikke være nok til at rumme de smittede, kan de også blive indlogeret på det tidligere plejehjem i Førslev få kilometer derfra. Derudover har man flere andre planer for, hvordan smittede kan isoleres.
- Vi følger udviklingen og planlægger andre scenarier. Vi er nødt til at have både en blan B og en plan C også. Det handler om at være på forkant, forklarer Benny Jørgensen.
Vi er nødt til at have både en blan B og en plan C også. Det handler om at være på forkant
Tirsdag fortalte Faxe Kommunes borgmester Ole Vive (V), at man er klar med flere pladser, hvor smittede medarbejdere kan isoleres, ligesom nabokommunerne til Faxe Kommune også står klar med pladser. Samtidig kan Region Sjælland hjælpe med pladser til de smittedes nære kontakter i Jonstruplejren ved Værløse nordvest for København.
- Det er frivilligt, om de, der ikke er testet positiv, vil gå i isolation. Hvis de føler sig trygge ved at være dér, hvor de er, er det dem frit for at blive, oplyser præhospital direktør Benny Jørgensen.
TV2 ØST har forgæves forsøgt at få kontakt til de østeuropæiske arbejdere. Ingen af dem har dog ønsket at tale med TV2 ØST, ligesom virksomheden heller ikke har ønsket at formidle kontakt.