- I første omgang får de bare et pusterum fra deres lange rejse. De får noget mad og noget voksenkontakt, siger Dorte Steinmetz Bagge.
Hun er ledende koordinator i Faxe Kommune og har fået en helt særlig opgave. Kommunen har nemlig etableret et midlertidigt og lidt atypisk dagtilbud i Haslev, som er rettet mod de ukrainske børn, der er kommet til kommunen.
Ligesom resten af landets kommuner arbejder Faxe Kommune på højtryk for at hjælpe de flygtninge, der er kommet fra Ukraine.
Vi tager imod dem og giver dem en god oplevelse
Officielt må børnene endnu ikke starte i vuggestue, børnehave og skole, før de har fået deres opholdstilladelse. Men på Sofiendalskolen i Haslev har frivillige kræfter i samarbejde med Faxe Kommune i lyntempo istandsat en nedlagt SFO, hvor de ukrainske flygtningebørn kan komme i dagtimerne.
- Vi tager imod dem og giver dem en god oplevelse, og når de er klar, skal de også undervises, siger Dorte Steinmetz Bagge.
Gods og frivillige hjælper til
De første seks ukrainske flygtningebørn kom i går og så stedet an. De har også været forbi i dag hvor de mødte personale fra Sofiendalskolen og den nærliggende børnehave Frøen.
Det er strømmet ind med tøj og legetøj fra de lokale, og så har godset Gisselfeldt Kloster - helt på egen regning - sendt deres folk ud for at ordne udearealerne og hjælpe til med at male indendørs.
For personalet, der arbejder på stedet, har det været vigtigt at børnene fra starten af følte sig velkomne. Vigtigst er dog at give børnene ro, forklarer lærer Rasmus Toftholm.
- I dag har bare handlet om at lære dem at kende stille og roligt. Vi har lært hinandens navne og forsøgt at kommunikere lidt på tværs af sprogbarrierer, siger Rasmus Toftholm.
Volapyk og godt humør
Aftenen forinden havde han forsøgt sig på at lære nogle basale ukrainske gloser. Det hjalp ham dog ikke meget tirsdag, da det viste sig, at børnene hører til blandt de mange ukrainere, hvis modersmål er russisk. I stedet måtte han ty til en app, som kan oversætte dansk tale til fremmede sprog.
- Nogle gange fungerer det, andre gange bliver man bare mødt af grin, fordi de får nogle volapyksætninger, griner Rasmus Toftholm.
De virker friske og løber rundt, så umiddelbart mærker man ikke, at de er flygtninge
Selvom børnene har været udsat for traumatiske oplevelser, virker de glade for at være i det nye dagtilbud, oplever læreren.
- Deres humør er faktisk godt. De er som børn i den alder nu er. De virker friske og løber rundt, så umiddelbart mærker man ikke, at de er flygtninge, siger Rasmus Toftholm.
Han er glad for at kunne bidrage til, at de ukrainske børn kan få en ny hverdag i Danmark.
- At have en fast dagligdag, hvor man skal noget hver dag, er vigtigt for alle mennesker. Uanset om man er Hr. og Fru Larsen eller et ukrainsk flygtningebarn, siger Rasmus Toftholm.