Alt er forandret for Nikita Savchenko. Han er væk fra sine venner, familiens hjem uden for Kyiv er forladt, og han skal nu forsøge at få et liv til at fungere i et fjernt og fremmed land.
Alligevel var han positiv over modtagelsen i den 7. klasse på Horslunde Realskole på Vestlolland, hvor han i dag begyndte.
- Det virker som en meget god skole, og mine klassekammerater virker som gode mennesker, siger Nikita Savchenko til TV2 ØST.
Familien, som består af en far, mor og fem børn, forlod for nogle uger siden Ukraine og fandt siden til Vestlolland. Her fik lederen for den private Horslunde Realskole for øre, at der var kommet ukrainere til området - og hun tog straks affære.
- Jeg kunne ikke klare tanken, om at der sad en familie, som havde forladt alt det, de kendte i Kyiv, og nu manglede et skoletilbud, siger skoleleder Karoline Rubech Krøyer Jensen.
Derfor fandt hun frem til familien, og på et øjeblik havde hun aftalt med forældre, at de fire skolebørn kunne begynde på Horslunde Realskole. Skolelederen har samtidig hjulpet familiens yngste på tre år på plads i en lokal skovbørnehave.
Hurtig start på privatskole
Inden man kan starte i en kommunal folkeskole, skal familien søge om opholdstilladelse og formelt placeres i en kommune. Derfor ventes de første ukrainske elever at starte i folkeskoler i vores område i denne uge.
På privatskoler som Horslunde Realskole kan eleverne dog starte uden videre, og skoleleder Karoline Rubech Krøyer Jensen har nu sørget for fripladser til familiens fire skolebørn det næste lange stykke tid.
Inden de fire elever skolestart har hun forberedt sig med en dansk-ukrainsk parlør, så hun kan sige de mest gængse sætninger til de fire nye elever.
- Det er vigtigt, at man kan sige "godmorgen", "ja" eller "tak". Det er små ting, men det viser dem, at vi er forberedte på, at de kommer, og at de er velkomne, siger Karoline Rubech Krøyer Jensen.
Hjælpen strømmer til fra lokale
Fra personalet er der fuld opbakning bag beslutningen om at tage imod de ukrainske børn. Skolen er i forvejen vant til at tage imod børn med østeuropæisk baggrund, og derfor går de til opgaven med gåpåmod, fortæller lærer Camilla Kapland.
- Det gør ondt i éns hjerte, hvis ikke man kan hjælpe de her børn, så det er dejligt, at vi kan tage imod dem. Lige nu handler det bare om, at de skal have det godt og trives, siger hun.
Det er dog ikke kun lærerne, der er klar med en hjælpende hånd. Skolelederen er blevet oversvømmet med tilbud fra lokale kræfter, som gerne vil hjælpe den nytilkomne familie.
- Der var ikke gået lang tid før, at lokalsamfundet fik nys om, at vi hjalp en ukrainsk flygtningefamilie, til at vi fik beskeder og opkald om, hvorvidt de manglede noget, og at folk gerne ville donere ting, siger Karoline Rubech Krøyer Jensen
At det blev netop Vestlolland, familien endte på, er ikke helt tilfældigt. De to forældre mødte nemlig hinanden, da de arbejdede på to forskellige gårde.
Selvom velkomsten har været hjertevarm, håber familiens ældste søn, der er startet i 8. klasse, at de kommer hjem til Ukraine igen.
- Fordi jeg har venner og familie, og fordi jeg elsker mit land, siger Illiya Savchenko.