Da Morten Kastrup og hans kone flyttede ind i et hus lidt uden for Haslev for otte år siden, blev alle deres opsparede penge brugt.
Parret drømte nemlig om at bo på landet, og de har indtil nu været glade for den beslutning. Men nu kan flere hektar jord på den anden side af vejen komme til at ødelægge idyllen.
Man bliver nødt til at lave nogle regler
På jorden over for Morten Kastrups hus er der på nuværende tidspunkt planlagt en solcellepark på 83 hektar.
Derudover er der en ansøgning i gang om at opstille et solcelleanlæg på yderligere 30 hektar.
Morten Kastrup mener, at solcelleparken er årsagen til, at hans hus er faldet 600.000 kroner i ejendomsværdi.
Nu er debatten om de store solcelleparker nået videre til Christiansborg.
- Vi vil arbejde på at komme med nogle garantier til de her borgere i forbindelse med vores finanslovsudspil, siger Susie Jessen, politiskordfører for Danmarksdemokraterne og formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer.
Danmarksdemokraterne vil også arbejde for at give de ramte borgere en kompensation, lyder det fra Susie Jessen.
- Hvis man bor i det område, hvor kommunen har besluttet, at der skal være de her store solceller, så må det være retfærdigt nok, at man bliver kompenseret den anden vej, siger hun.
Har stillet borgerforslag
Den planlagte solcellepark er langt fra den første, der er havnet på tegnebrættet i Faxe Kommune.
Der er lige nu fem solcelleparker i kommunen og en, der er under opførelse. Samlet udgør de 345 hektar. Derudover er der flere projekter på vej.
Hvis alle projekter bliver godkendt, kommer der til at være solcelleparker rundt om i kommunen på en samlet størrelse på 944 hektar.
Morten Kastrup er kun én ud af mange borgere, der er bekymret for opsætningen af solcelleparker.
Debatten er nået til byrådet, hvor flere end 100 borgere har stillet et borgerforslag om at stoppe udviklingen af solcelleparker.
Er gået for vidt
TV2 ØST talte i sidste uge med borgmester Ole Vive (V) om solcelleparkerne. Han har forståelse for borgernes bekymring.
Samtidig er han dog af den overbevisning, at solcelleparkerne ikke kommer til at være et problem i forhold til bosætningen i kommunen.
- Jeg tror ikke, det vil få en direkte negativ effekt, fordi det her med den grønne omstilling, det deler jo vandene. Så der er jo også mange, der er rigtig positive, siger Ole Vive (V).
Trods begejstringen for den grønne omstilling mener Susie Jessen (DD) dog, at klimapolitik skal laves på en fornuftig måde.
- Det skal ikke gøres med hovedet under armen. Vi ser i øjeblikket, at der er nogle kommuner, som måske er gået lidt for vidt, siger Susie Jessen (DD) og fortsætter:
- Faxe Kommune kunne godt være en af de kommuner, hvor det simpelthen er blevet for meget. For man skal tænke på, at det er vigtigt for kommunen, at der er folk, der gerne vil bo i området.
Skaber mindre attraktive områder
Morten Kastrup mener, at områderne med solcelleparker kan blive mindre attraktive for borgerne.
- Det er de sidste 30 hektar, som de (kommunen, red.) vælger at lægge klods op af byen, som falder mig for brystet. Man bør tage hensyn. De sidste 30 hektar kommer til at have en voldsom effekt på hele byen. Også på attraktiviteten for at bosætte sig herude, siger Morten Kastrup.
Husejeren håber på, at borgerne fremadrettet kan blive inddraget mere i beslutningen om, hvor solcelleparkerne skal ligge.
- Man bliver nødt til at lave nogle regler for, hvordan man lægger de her parker. Inddrage borgerne. Tale med dem om, om det er det mest hensigtsmæssige at placere en solcellepark klods op af en lille landsby, som i forvejen kæmper med motorvej og højspændingsledninger, afslutter Morten Kastrup.